Zaterdag 15/05/2021

Ministers bezetten Franstalige lijsten

Michel Daerden, Waals minister van Financiën, trekt de PS-lijst in het grootste arrondissement Luik. Beeld UNKNOWN
Michel Daerden, Waals minister van Financiën, trekt de PS-lijst in het grootste arrondissement Luik.Beeld UNKNOWN

Alle Waalse ministers nemen deel aan de regionale verkiezingen van 7 juni, met uitzondering van Jean-Claude Marcourt, die de Europese PS-lijst trekt. De Franstalige partijen rekenen ook op een aantal ministers uit de federale regering om naar de gunst van de kiezer te dingen, in sommige gevallen op prominente plaatsen.

Affaire-arrondissement Charleroi
Een van de arrondissementen waar veel aandacht in Franstalig België naartoe gaat, is Charleroi. De stad ging gebukt onder de verschillende affaires die het socialistische apparaat doorheen schudden en tot de vorming van een tripartite leidden.

De socialisten haalden in 2004 vier zetels in Charleroi, één meer dan in 1999, onder leiding van voormalig Waals minister-president Jean-Claude Van Cauwenberghe. Minister van Klimaat en Energie Paul Magnette nam intussen de fakkel van hem over, maar staat voor een moeilijke opdracht. Zijn voorganger haalde immers niet minder dan 41.000 voorkeurstemmen, meteen het beste resultaat uit zijn loopbaan.

De derde plaats op de lijst gaat naar voormalig federaal minister Christian Dupont, die momenteel bevoegd is voor Leerplichtonderwijs in de Franse gemeenschap.

Dertien zetels voor de 'Vurige Stede'
Een ander arrondissement waarop de schijnwerpers gericht staan, is Luik, het grootste in Wallonië met dertien zetels te verdelen. Na een interne strijd tussen de twee vleugels van de lokale PS, wist Waals minister van Financiën Michel Daerden het lijsttrekkerschap binnen te rijven. Jean-Claude Marcourt trekt de Europese lijst.

In 2004 haalde de PS in Luik zes zetels, met Waals parlementsvoorzitter José Happart bovenaan de lijst. Happart is nu laatste opvolger, terwijl burgemeester Willy Demeyer laatste staat bij de effectieven. Bij de MR trekt Senaatsfractieleidster Christine Defraigne de lijst, terwijl MR-voorzitter Didier Reynders de opvolgerslijst duwt in de 'Vurige Stede'. Bij het cdH trekt Waals minister Marie-Dominique Simonet de lijst, terwijl voor Ecolo Waals parlementslid Bernard Wesphael bovenaan de lijst prijkt.

Dominantie MR in Waals-Brabant
In Waals-Brabant ziet het er naar uit dat de MR haar dominante positie zal behouden. Vijf jaar geleden haalden de liberalen er vier van de acht zetels binnen. De fractieleider in het Waals parlement en voormalig minister Serge Kubla voert er de lijst aan, terwijl minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel de lijst bij de opvolgers duwt.

Vooral voor het cdH is de stembusslag belangrijk in dit arrondissement, en dan vooral voor Waals minister André Antoine, een van de kopstukken van de partij. Hij voert net als in 2007 de lijst aan, al is dat geen garantie voor succes. Zo haalde hij twee jaar terug pas de vijfde plaats qua voorkeurstemmen, ondanks zijn bonus als minister en flink wat media-aandacht. Gewezen RTBF-presentatrice Anne Delvaux staat op de tweede plaats en voert ook de Europese lijst aan.

Bij de PS voert gewezen Defensieminister André Flahaut de lijst aan, net als in 2007, ondanks de slechte score van de socialisten in Waals-Brabant.

Di Rupo vs. Fonck in Bergen
In Bergen, waar de PS drie zetels verdedigt, voert voorzitter Elio Di Rupo zelf de lijst aan. Op de derde plaats staat Waals minister Didier Donfut. Het cdH speelt minister uit de Franse gemeenschap Catherine Fonck uit, die eerder Di Rupo danig op de zenuwen werkte met haar aanhoudende kritiek op het inschrijvingsdecreet (van PS-makelij) in de Franse gemeenschap.

Rudy Demotte, de regeringsleider in Wallonië en de Franse gemeenschap, leidt uiteraard de socialistische lijst in Doornik-Ath-Moeskroen. In Verviers is het staatssecretaris voor Begroting Melchior Wathelet die voor het cdH de lijst trekt.

Lizin-historie in Hoei-Borgworm
Ook Hoei-Borgworm wordt met argusogen gevolgd, vooral dan door de PS, dat in 2004 twee zetels haalde maar waar het tot voor kort af te rekenen had met de perikelen rond ex-burgemeester en ex-Senaatsvoorzitster Anne-Marie Lizin.

De socialistische lijst wordt er aangevoerd door Waals parlementslid Christophe Collignon, terwijl de MR voormalig staatssecretaris Hervé Jamar het veld instuurt. Bij Ecolo neemt co-voorzitter Jean-Michel Javaux de laatste plaats bij de opvolgers in.

In Namen voert de in Vlaanderen eerder onbekende, Waalse minister Jean-Charles Luperto de PS-lijst aan. Bij de MR is federaal minister Sabine Laruelle laatste opvolgster.

In het arrondissement Dinant-Philippeville speelt de PS staatssecretaris Jean-Marc Delizée uit. In Luxemburg komt er in Aarlen-Marche-Bastenaken een clash tussen twee Waalse ministers: Philippe Courard (PS) en Benoît Lutgen (cdH). (belga/tw)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234