Maandag 06/12/2021

Ministers begrijpen niet waarom Moerman zweeg

Vlaams minister Fientje Moerman (Open Vld) dreigt het ontslag van topambtenaar Rudy Aernoudt als een boemerang in haar gezicht terug te krijgen. Het weekblad Trends publiceerde een voorlopig rapport waarin de Vlaamse ombudsman door Aernoudt aangeklaagde wanpraktijken op haar kabinet bevestigt.

door jeroen verelst

BRUSSEL l Een aantal Vlaamse ministers begrijpt niet waarom Moerman zweeg over het rapport toen de Vlaamse regering afgelopen vrijdag besloot haar gewezen kabinetschef de wacht aan te zeggen. Aernoudt zelf begrijpt het wel. 'Anders had Moerman mijn ontslag nooit door de ministerraad gekregen.'

Aernoudt kreeg vrijdagavond zijn C4. In de ontslagbrief werden twee redenen aangehaald. Eén: in een interview met Le Soir had de secretaris-generaal van de administratie Economie, Wetenschap en Innovatie gezegd dat de vriendjespolitiek in Vlaanderen even groot is als in Wallonië. Als voorbeeld gaf hij de oprichting van een agentschap, enkel en alleen "omdat iemand tot voorzitter benoemd moest worden". Twee: op het internet circuleert een petitie van de Optimistenbond om Aernoudt tot premier te benoemen. Die petitie zou vertrokken zijn van op een server van de Vlaamse administratie.

Het ontslag deed wenkbrauwen fronsen omdat het kranteninterview voor Aernoudts doen nog behoorlijk braaf was. Zo bleef hij vaag over het agentschap in kwestie, terwijl hij eerder duidelijk Hercules viseerde, het investeringsprogramma in onderzoeksapparatuur dat geleid wordt door een liberale ex-cabinetard. In het verleden schopte Aernoudt al veel wilder om zich heen, en toen bleef hij wel op post.

Toch hadden de door Moerman opgetrommelde juristen vrijdag weinig moeite om de andere Vlaamse ministers ervan te overtuigen hun krabbel onder de ontslagbrief te zitten. Aernoudt had amper nog krediet. Hij schoffeerde met de regelmaat van de klok de Vlaamse administratie en de Vlaamse regering en volgens verschillende ministers was zijn departement een 'puinhoop'. Ook zijn eigen medewerkers stoorden zich aan de eigengereidheid van hun baas, een aantal van hen had hogerop al gehoor gezocht voor klachten. Geen enkele minister verzette zich tegen het ontslag van Aernoudt, ze vroegen zich hoogstens af waarom hij nu plots moest ophoepelen terwijl hij maanden zijn gal mocht spuwen.

Wat ze niet wisten, was dat de Vlaamse ombudsman de laatste hand legt aan een onderzoek naar malversaties op het kabinet van Moerman. Het onderzoek kwam er na onthullingen van haar ex-kabinetschef Aernoudt. Sindsdien vliegen Moerman en Aernoudt elkaar voortdurend in de haren en wordt het spel bijzonder hard gespeeld.

Het weekblad Trends publiceerde gisteren op zijn website uittreksels uit het voorlopige rapport van ombudsman Bernard Hubeau. Dat is niet mals voor Moerman. Ze zou het Vlaams parlement hebben voorgelogen dat ze in een bepaalde periode in 2004 en 2005 geen consultancyopdrachten had uitgeschreven, terwijl ze er minstens één toekende. De gunning van die opdracht verliep volgens Trends niet volgens de regels en zou tot twee keer toe stilzwijgend verlengd zijn. Bovendien is het bijzonder onduidelijk welke diensten het consultancybureau leverde in ruil voor de redelijk riante vergoeding.

De Vlaamse ombudsman is niet te spreken over het publiceren van "voorlopige en bijzonder voorbarige" conclusies. Hij benadrukt dat het eindrapport nog alle kanten uit kan. Moerman staat naar eigen zeggen sterk in haar schoenen en heeft vertrouwen in de procedure van de ombudsman. Ook de Vlaamse regering wacht de finale conclusies af, maar een aantal ministers vraagt zich wel af waarom Moerman niet meteen open kaart speelde en het onderzoek afwachtte.

Omdat Aernoudt tijdens de duur van het onderzoek het beschermde statuut van klokkenluider geniet, moet de Vlaamse regering aan de ombudsman bewijzen dat het ontslag van Aernoudt niets te maken heeft met zijn aantijgingen aan het adres van zijn vroegere overste en zijn vroegere collega's.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234