Dinsdag 22/06/2021

Radicalisering

Ministerraad keurt oprichting 'Foreign Terrorist Fighter'-databank goed

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR), premier Charles Michel (MR) en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Beeld PHOTO_NEWS
Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR), premier Charles Michel (MR) en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).Beeld PHOTO_NEWS

De ministerraad heeft het licht op groen gezet voor zes van de achttien maatregelen die de regering onlangs aankondigde in de strijd tegen terreur, na de aanslagen in Parijs. Premier Charles Michel onderstreepte tijdens de voorstelling dat de regering zich bewust is van de noodzaak permanent alertheid aan de dag te leggen, en dat ze aandacht heeft voor de balans tussen de garantie van de veiligheid enerzijds en het respect voor de fundamentele rechten anderzijds.

Vorige week al passeerden de zes voorstellen langs het kernkabinet. Een eerste slaat op het bijhouden van passagiersgegevens, de zogenaamde Passenger Name Records (PNR). De Belgische variant gaat verder dan het Europese compromis dat vorige week werd bereikt. Bij die laatste versie worden enkel gegevens van luchtvaartpassagiers bijgehouden, terwijl het in het Belgische wetsontwerp ook onder meer gaat over passagiers op hogesnelheidstreinen en internationale autocars.

Het wetsontwerp verplicht vervoersmaatschappijen en reisoperatoren in de verschillende transportsectoren de gegevens van hun passagiers over te maken aan een databank. De termijn waarbinnen de gegevens worden bewaard, stemt overeen met de Europese termijnen, namelijk zes maanden. Nadien zullen de gegevens gedurende 4,5 jaar toegankelijk zijn, zij het erg beperkt. Bedoeling is dat de veiligheids- en inlichtingendiensten kunnen anticiperen op de aankomst of het vertrek van iemand die gesignaleerd staat of een risicoprofiel heeft. De analyse van de passagiersgegevens wordt exclusief toegewezen aan een specifieke eenheid binnen de FOD Binnenlandse Zaken.

Databank

Daarnaast keurde de ploeg-Michel de invoering van een dynamische databank goed waarin gegevens over foreign fighters worden gecentraliseerd en gedeeld. Bedoeling is dat de databank regelmatig wordt "aangevuld of gereinigd", stelde Justitieminister Koen Geens (CD&V). Het orgaan dat instaat voor de dreigingsanalyse OCAD bepaalt wie en hoe op de lijsten in de databank terechtkomt, zij het volgens strikte richtlijnen van de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. De diensten die de databank kunnen voeden, staan precies omschreven.

Het zijn zogenaamde foreign terrorist fighters die in de lijst terecht kunnen komen. Dat zijn Belgen of mensen die in België verblijven die naar een jihadistische conflictzone zijn afgereisd, die ernaar op weg zijn, die zijn teruggekeerd of op weg zijn uit een conflictzone, van wie de afreis naar een jihadistisch conflictgebied kon worden voorkomen of van wie er ernstige aanwijzingen bestaan dat ze zullen vertrekken. Enkel mensen met een veiligheidsmachtiging krijgen toegang tot de databank. Indien iemand wil weten of hij op de lijst voorkomt, kan hij of zij daarnaar vragen bij de Privacycommissie.

24 uur op 24 huiszoekingen

Een andere tekst breidt de mogelijkheid uit voor de gerechtelijke politie en de inlichtingendiensten om 24 uur op 24 over te gaan tot huiszoekingen. Voortaan zal die mogelijkheid ook gelden voor terroristische misdrijven of criminele organisaties of bendes waarbij ernstige aanwijzingen bestaan dat er vuurwapens, explosieven, kernwapens, biologische of chemische wapens, enzovoort aanwezig zijn.

Voorts is er de uitbreiding van de mogelijkheid tot telefoontap in geval van wapenhandel en bepaalde inbreuken tegen de wapenwet. Een telefoontap kan enkel worden bevolen door een onderzoeksrechter. De uitbreiding van de telefoontap zal ook gelden voor de externe beveiliging van kernmateriaal en ander radioactief materiaal.

Registratie prepaid sim-kaarten

Ook wil de regering naar een registratie gaan van alle prepaid sim-kaarten. De informatie over de prepaid kaarten zal beheerd worden door de telecomoperatoren, net zoals operatoren vandaag ook weten aan wie welk postpaid nummer toebehoort. De gegevens zullen enkel gebruikt kunnen worden in gerechtelijke onderzoeken. De recente terreuronderzoeken hebben aangegeven dat het belangrijk is snel een identiteit aan een gsm-nummer te kunnen koppelen. Dat moet kostbare tijdverlies voorkomen.

De laatste tekst heeft betrekking op de Grondwetswijziging die nodig is om de duur van de administratieve aanhouding te verlengen van 24 naar 72 uur voor terroristische daden. Premier Charles Michel gaf aan dat de tekst wordt overgemaakt aan de oppositie om hem mee te ondertekenen. Voor een grondwetswijziging is immers een tweederdemeerderheid nodig, waardoor stemmen van de oppositie vereist zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234