Woensdag 01/02/2023

Update

Ministerposten verdeeld: Geen Gennez te bespeuren

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Koning Albert II heeft PS-voorzitter Elio Di Rupo gisteravond benoemd tot premier. Tijdens die audiëntie heeft Di Rupo de vorst de namen voorgelegd van de ministers en staatssecretarissen in de nieuwe regering. Hun eedaflegging vindt om 15 uur plaats op het Kasteel van Laken. Elio I zal bestaan uit dertien ministers, waaronder de premier, en zes staatssecretarissen. Dat zijn twee ministers minder dan bij de start van de regering-Leterme en één staatssecretaris minder. Het meest opvallende is de afwezigheid van voormalig sp.a-voorzitster Caroline Gennez in de nieuwe bewindsploeg. Ook de naam van Maggie De Block (Open Vld) was door weinigen voorspeld.

PS: de grootste partij levert met Elio Di Rupo de premier en heeft daarnaast nog recht op twee ministerportefeuilles en een staatssecretaris. Laurette Onkelinx wordt PS-vicepremier en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen. Paul Magnette wordt minister van Overheidsbedrijven, Wetenschapsbeleid en Ontwik­kelingssamenwerking, belast met Grote Steden. Philippe Courard wordt staatssecretaris voor Sociale Zaken, Gezinnen en Personen met een handicap, belast met Beroepsrisico's, toegevoegd aan de Minister van Sociale Zaken en Volksge­zondheid.

CD&V: krijgt twee ministers, twee staatssecretarissen en de Senaatsvoorzitter. Steven Vanackere wordt CD&V-vicepremier en minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken. Pieter De Crem blijft minister van Landsverdediging. Nieuwkomers bij de Vlaamse christendemocraten zijn Kamerlid Hendrik Bogaert en Kamerfractieleider Servais Verherstraeten. Hun namen doken al eerder op in de lijstjes met "ministeriabelen". Bogaert wordt staatssecretaris voor Ambtenarenzaken en Modernisering van de Openbare Diensten, terwijl Verherstraeten staatssecretaris wordt voor Staatshervorming.

Open Vld: vaardigt twee ministers en een staatssecretaris naar de regering-Di Rupo I af. Vincent Van Quickenborne en Annemie Turtelboom maakten al deel uit van de vorige regering, maar krijgen een nieuwe portefeuille. Van Quickenborne wordt vicepremier en minister van Pensioenen, terwijl Turtelboom Justitie als bevoegdheid krijgt. Een opgemerkte verschijning in de nieuwe regering is Maggie De Block. Het huidige Kamerlid krijgt de bevoegdheid voor Asiel en Migratie.

Sp.a: krijgt twee ministers en een staatssecretaris. Johan Vande Lanotte wordt sp.a-vicepremier en minister van Economie, Consumenten en Noordzee. Vande Lanotte was in het verleden al vicepremier, tot hij voorzitter van sp.a werd. De Antwerpse OCMW-voorzitster en schepen Monica De Coninck wordt minister van Werk. Vlaams parlementslid John Crombez wordt staatssecretaris voor de Bestrijding van de sociale en de fiscale fraude, toegevoegd aan de Eerste Minister.

Opvallend: geen Caroline Gennez. Gennez, die lange tijd mee aan de onderhandelingstafel zat, werd samen met Vande Lanotte lange tijd als een certitude gezien binnen de nieuwe federale regering. Ze had ook zelf aangegeven een "toffe" portefeuille te zien zitten, maar zal dus geen deel uitmaken van de ploeg-Di Rupo.

MR: zorgt voor drie ministers, maar geen staatssecretarissen. Charles Michel kon moeilijk om Didier Reynders heen, maar haast elke andere partij aan tafel wilde niet dat Reynders, die er al sinds 1999 zit, nog op Financiën bleef. Reynders wordt MR-vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken. Een andere opvallende ministerpost is die van Begroting, die voortaan wordt bekleed door Olivier Chastel). Chastel was in de vorige regering staatssecretaris voor Europese Zaken, om nadien ook minister van Ontwikkelingssamenwerking te worden. Minister van Middenstand, Zelfstandigen en Landbouw Sabine Laruelle behoudt haar bevoegdheid.

CDH: levert een minister en een staatssecretaris. Joëlle Milquet blijft cdH-vicepremier, maar wordt bevoegd voor Binnenlandse Zaken. Ook haar partijgenoot Melchior Wathelet blijft aan boord als staatssecretaris, maar in de regering-Di Rupo zal hij bevoegd zijn voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit.

Nog wat namen:
Het voorzitterschap van de Kamer blijft in handen van André Flahaut, terwijl Sabine de Bethune voorzitster blijft van de Senaat.

Wie niet terugkeert in de regering, zijn premier Yves Leterme (CD&V), vicepremier en minister van Begroting Guy Vanhengel (Open Vld), minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V), staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe, minister van Pensioenen Michel Daerden (PS), minister van Overheidsbedrijven en Ambtenarenzaken Inge Vervotte (CD&V), staatssecretaris voor Fraudebestrijding Carl Devlies (CD&V), staatssecretaris voor Modernisering van Financiën Bernard Clerfayt (FDF) en staatssecretaris voor Sociale Zaken Jean-Marc Delizée. (odbs/adb)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234