Maandag 06/02/2023

NieuwsPolitiek

Minister Zuhal Demir legt strengere lood-in-bloednormen op aan Umicore Hoboken

Umicore ligt in een woonwijk waar veel gezinnen met kinderen wonen.  Beeld Klaas De Scheirder
Umicore ligt in een woonwijk waar veel gezinnen met kinderen wonen.Beeld Klaas De Scheirder

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) verplicht Umicore Hoboken om maatregelen te nemen zodat de loodwaarden in het bloed van kinderen (1 tot 12 jaar) die in de buurt van het bedrijf wonen nog dit jaar strikt ingeperkt worden. Dat meldt het kabinet van Demir vanochtend.

Redactie

Umicore Hoboken had bij Demir beroep aangetekend tegen de uitstootnormen die in juni verstrengd waren door het Antwerps provinciebestuur, omdat het bedrijf die nieuwe normen te streng vond. De minister bevestigt nu in beroep die verstrenging van de Antwerpse deputatie en verklaart de tegenargumenten van Umicore ongegrond.

"Het is onbegrijpelijk dat het bedrijf in beroep ging terwijl het weet dat de lood-in-bloedwaarden van de kinderen nog veel te hoog zijn", zegt Demir. "Als bedrijf moet je net die handschoen opnemen in het belang van de gezondheid van je directe buren en de meeste kwetsbaren. Met de verstrengingen die we het bedrijf nu opleggen verplichten we het bedrijf extra te investeren om zijn impact zo klein mogelijk te maken."

Tijdens de halfjaarlijks bloedonderzoeken bij kinderen van 1 tot 12 jaar uit de wijk Moretusburg-Hertogvelden bleek dat de gemiddelde lood-in-bloedwaarde dalende is. Maar ondanks die daling, hebben nog steeds drie op de tien kinderen die in de zone het dichtst bij de fabriek wonen een waarde boven de 5µg/dl. "Dat blijft alarmerend hoog bij zo'n kwetsbare groep kinderen en moet dan ook verder naar beneden", klinkt het.

Maatregelen

Umicore wordt nu door Demir verplicht om maatregelen te nemen zodat de norm voor lood-in-bloed voortaan gemiddeld maximaal 3,5 µg/dl bedraagt bij kinderen van 1 tot en met 12 jaar. Tot vandaag is de opgelegde norm 10 µg/dl. Op advies van Agentschap Zorg en Gezondheid moet gestreefd worden naar minder dan 2 µg/dl lood-in-bloed. Daarom worden in de tijd verdere dalingen opgelegd. Tegen 31 december 2025 mogen de lood-in-bloed-concentraties maximaal nog een gemiddelde van 2 µg/dl bedragen, met maximaal een 95ste percentielwaarde van 4 µg/dl.

Demir roept Umicore op om "zijn tijd en energie te steken in de gezondheid van mensen en niet in het bestrijden van de overheid die het algemeen belang vooropstelt".

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234