Donderdag 25/04/2019

"Minister wilde Molukse treinkapers dood"

De met kogels doorzeefde trein waarin de kapers de dood vonden. Beeld ANP

De voormalig Nederlandse minister van Justitie en latere premier Dries van Agt heeft in 1977 gezegd dat Molukse kapers de bestorming van een trein bij De Punt (provincie Drenthe) niet mochten overleven.

Dat meldt het actualiteitenprogramma EenVandaag vandaag op basis van een voormalig politieman.

De politieman was gestationeerd in de buurt van De Punt, waar Molukkers de passagiers van de trein hadden gegijzeld. De vader van de man werkte op de meldkamer in het district Utrecht. Die kreeg te horen dat vooral de leider en de enige vrouwelijke kaper "van de minister onder geen beding de trein levend mochten verlaten".

"Ronduit belazerd"
Acht mensen, onder wie zes kapers, overleefden de bestorming niet. Volgens de commandant van de betrokken sluipschutters Kees Kommer was de instructie de kapers uit te schakelen. Hij wist niet dat mariniers de opdracht kregen ze te doden.

"Pas achteraf begreep ik dat een aantal mariniers met officieel verboden en zeer schadelijke hollow point munitie naar binnen gingen", aldus Kommer. Hij voelt zich "ronduit belazerd".

Oud-premier Dries van Agt in februari van dit jaar. Beeld ANP

Treinkaping
De treinkaping vond plaats op 23 mei 1977. Om negen uur 's morgens werd de intercity tussen Assen-Groningen, bij de spoorwegovergang de Punt, door negen gewapende Zuid-Molukse jongeren gekaapt en tot stilstand gebracht. Tegelijkertijd begon een gijzeling van een lage school in Bovensmilde van 105 kinderen en 5 onderwijzers.

Met deze acties wilden de gijzelnemers de Nederlandse regering dwingen zich in te zetten voor een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken. Bovendien eisten ze de vrijlating van 21 Zuid-Molukse gevangenen. Als deze eisen niet voor 25 mei 14:00 uur werden ingewilligd dan zouden de trein en de school worden opgeblazen.

Later, op 11 juni 1977, bijna drie weken na het begin van de kaping, openden mariniers het vuur op de trein, bijgestaan door zes Starfighters die over de trein vlogen. Bij deze grote militaire operatie kwamen twee gegijzelden en zes kapers om het leven. De overige treinreizigers werden bevrijd. De Zuid-Molukkers in de school gaven zich zonder verzet over. De overige kapers kregen celstraffen van zes tot negen jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.