NieuwsOnderwijs
Minister Weyts over GEMS-advies: ‘Laatste plek waar je het licht uit doet, is de school’
Het rapport dat de GEMS-expertengroep heeft afgeleverd, komt volgens Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) neer op een ‘de facto lockdown’. De minister begrijpt dat de experten ‘ingrijpende maatregelen bepleiten’, maar hij hamert op de maatschappelijke kost van schoolsluitingen.
In aanloop naar het nieuwe Overlegcomité van vrijdag pleit de GEMS-expertengroep in een rapport voor forse ingrepen. Ook in het onderwijs zijn er volgens de experten verstrengingen nodig. Zo pleit de GEMS voor een “afkoelingsperiode”. Daarbij wordt in de eerste plaats gekeken naar het basisonderwijs. Concreet stellen de experts voor om de kleuter- en lagere scholen tien dagen te sluiten (of over te schakelen op afstandsonderwijs). De experts pleiten ook voor mondmaskers vanaf 6 jaar. Voor het secundair onderwijs wordt voorgesteld over te schakelen op “hybride onderwijs” tot aan de examens. Daarbij is sprake van nog slechts één dag fysiek les op school en voor de rest afstandsonderwijs.
Volgens minister Weyts komt het rapport neer op een “de facto lockdown”. “Ik begrijp dat de experten ingrijpende maatregelen bepleiten. Maar je moet kijken naar de volledige weegschaal. Zij bekijken vooral de virologische baten, maar er zijn natuurlijk ook de maatschappelijke kosten”, merkt Weyts op.
De N-VA-minister herhaalt dat met name de kwetsbare kinderen de prijs betalen voor schoolsluitingen en dat niet iedereen kan overschakelen op afstandsonderwijs. “Als scholen gesloten worden, gaan de kinderen van het lager onderwijs naar de grootouders of naar opvanginitiatieven waar ze gemengd worden, terwijl we dat net moesten vermijden”, aldus de minister.
Lees ook
Drie keer verstrengen in drie weken: een pijnlijk beeld voor politici en virologen
De sluiting van scholen staat volgens Weyts ook haaks op het pleidooi van minister-president Jan Jambon (N-VA) woensdag. “Die demarche was er net op gericht om onder meer het onderwijs open te houden. Het signaal dat mensen misschien niet meer naar Niels Destadsbader en de cinema zouden gaan, zodat de scholen konden open blijven. De scholen zijn de laatste plekken waar je verplicht het licht uit doet.”
Kritiek op vorige maatregelen
De N-VA-minister is het ook niet eens met de kritiek op de maatregelen die het Vlaamse onderwijsveld vorige week vrijdag, na het vorige Overlegcomité, heeft genomen. Zo werden buitenschoolse activiteiten met overnachting geschrapt, mochten klasgroepen niet meer gemengd worden in refters en studieruimten en werden de quarantaineregels opnieuw iets strenger. Verschillende experts, onder wie infectiologe Erika Vlieghe, bestempelden die maatregelen meteen als onvoldoende.
Volgens minister Weyts is er bij die maatregelen nochtans grotendeels rekening gehouden met de adviezen van de coronacommissaris. Heel wat maatregelen zijn er net gekomen op suggestie van Pedro Facon. Volgens Weyts is er maar op één belangrijk punt afgeweken, namelijk op de vraag om ook al in het vierde leerjaar mondmaskers te verplichten. “Doen alsof we in het onderwijs geen maatregelen nemen, is onterecht. In onderwijs gelden de strengste maatregelen van alle sectoren.”
‘Sowieso geen gemakkelijke periode’
Ook de directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, Lieven Boeve, staat niet te springen om de scholen te sluiten. Maar hij zegt niet volmondig nee. “Als dit virologisch nodig is voor een kentering, dan moet dat maar”, aldus de onderwijstopman in een reactie aan VTM NIEUWS. “Ik hoop dan wel dat we ook andere maatregelen in de samenleving nemen en dat ook consequent doen, zodanig dat als we na een sluiting weer de scholen openen, we niet opnieuw de besmettingen binnentrekken. Dan hebben we niks gewonnen.”
“Enkele leerjaren kunnen op afstandsonderwijs overschakelen en ik denk dat je ook jongere kinderen mee dingen naar huis kan geven”, vervolgt Boeve. “Maar hoe jonger de kinderen, hoe meer begeleiding ze nodig hebben van volwassenen. Dat zal dus sowieso geen gemakkelijke periode worden. We kunnen ook zeker niet uitsluiten dat dit voor bepaalde leerlingen schadelijk kan zijn.”
Wat het secundair onderwijs betreft, ziet Boeve minder moeilijkheden om op afstandsonderwijs over te schakelen. “Binnenkort zijn er de examens en dan zitten we sowieso in een andere situatie. Die periode daarnaartoe overbruggen, dat gaat soms maar over een paar dagen. Dat is niet het grote probleem.”
Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog.