Zondag 29/01/2023

Coronavirus

Minister Vandenbroucke kritisch over uitlatingen professor Gala: ‘Onvoorstelbaar lichtzinnig’

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Beeld Photo News
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.Beeld Photo News

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) is kritisch over de uitlatingen van professor Jean-Luc Gala, diensthoofd van het Saint-Lucziekenhuis in Brussel. De hoogleraar infectieziekten aan de UCL zei in Het Laatste Nieuws dat de toestand in het Brussels Gewest en Wallonië ‘minder erg is dan men doet uitschijnen.’ ‘Wat die man verklaart, is onvoorstelbaar lichtzinnig’, aldus de minister in Terzake.

Redactie

“Wat zou die meneer zeggen als ik hier zou aankondigen dat volgende week de helft van de ziekenhuizen sluit?”, vroeg een verontwaardigende Vandenbroucke zich af. “Zou die meneer, en hij mag professor zijn, zeggen ‘dat is niet zo erg’?”

“Het is ook een wetenschapper”, repliceerde presentatrice Annelies Beck. “Kan allemaal zijn, maar er zijn wel een aantal elementaire feiten. Vandaag is een kwart van de capaciteit die wij hebben om zeer intensieve zorgen te verlenen aan zeer zieke mensen al bezet. Dat verdubbelt op acht à negen dagen. Dat wil zeggen dat binnenkort de helft van deze capaciteit gewoon weg is.”

“Wat zou hij zeggen als we midden november zeggen dat al de bedden zijn afgeschaft? Dat de 2.000 ziekenhuisbedden op intensieve allemaal zijn afgeschaft, dat er geen ziekenhuiscapaciteit meer is voor ernstige zieken? Deze man is onvoorstelbaar lichtzinnig. Je moet geen infectioloog zijn om te weten dat als je intensieve ziekenhuisbedden vollopen en dit blijft verdubbelen je recht tegen de muur gaat. Uiteindelijk wordt 2 maal 2 maal 2 maal 2 maal 2, ... oneindig groot”. Vandenbroucke wil daarover met Gala in debat gaan.

Jean-Luc Gala, diensthoofd van het Saint-Luc-ziekenhuis in Brussel. Beeld RTL
Jean-Luc Gala, diensthoofd van het Saint-Luc-ziekenhuis in Brussel.Beeld RTL

‘Onverantwoord gedrag’

Ook viroloog Marc Van Ranst laakt de uitspraken van Gala. “Dit is onverantwoord gedrag. Wat deze meneer doet, is een deel van het probleem zijn”, zei de professor op ‘De Afspraak’. “Dit was de man die zei dat er geen tweede golf zou komen. Dit was de man die zei dat er in de ziekenhuizen geen problemen waren. Dit is fout, punt. Het is ook een groot probleem voor Wallonië, want daar komt hij elke dag op tv. Deze man zou zonderling zijn in gelijk welke omstandigheden. Schenk hem geen aandacht, want dat is teveel eer. Er is een tweede golf, zijn ziekenhuis ligt vol. Hij was fout.”

Vandenbroucke kwam in Terzake uitleg geven bij de nieuwe teststrategie. Mensen die een nauw contact hebben gehad met iemand die positief is maar zelf geen symptomen vertonen, worden vanaf morgen 21/10 niet meer getest. Ook mensen die uit een rode zone in het buitenland terugkeren, komen niet meer in aanmerking voor een test. “We stellen gewoon onze prioriteiten scherp. maar “we moesten snel schakelen, anders kapseist het bij de huisartsen en bij de laboratoria. Daar is niemand bij geholpen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234