Donderdag 22/10/2020

Minister Vande Lanotte, ijverige vriend van de consument

Als er een minister zichzelf in de kijker werkte de voorbije week, is het Johan Vande Lanotte (sp.a) wel. Elke dag imponeert hij de consumentenorganisaties én ontgoochelt hij de zelfstandigen.

Staatssecretaris Maggie De Block (Open Vld) gaat een maand te zwijgen, Vande Lanotte doet net het omgekeerde. Als een regering maar maximaal 2,5 jaar aan de macht blijft, kan er geen maanden geblokt worden op deze of gene materie, de regeringsleden moeten meteen renderen. Ancien Vande Lanotte beseft dat als geen ander. Zijn vicepremierschap speelt zich af achter de schermen, de bevoegdheid Economie is niet meteen sexy en grotendeels uitgekleed door de bevoegdheidsoverdrachten, dus concentreert de Oostendenaar zich volop op Consumentenzaken.

Met dat departement is hij niet uit de media weg te branden. Solden in aantocht? Vande Lanotte neemt de koopjeswet onder vuur. Te hoge bierprijzen? Hij gelast een onderzoek. Hoge energietarieven? Weer een onderzoek. Onbeveiligde gsm-netwerken? En nog een onderzoek.

Wat Freya Van den Bossche (sp.a) begonnen is als socialistisch minister van Consumentenzaken, zet Vande Lanotte met verve verder. De twee ministers van Consumentenzaken voor Van den Bossche, Magda Aelvoet en Jef Tavernier (toen Agalev, nu Groen!), braken niet meteen potten. Van den Bossches opvolger, Paul Magnette (PS), evenmin.

Naar verluidt vroeg Vande Lanotte Ivo Mechels als zijn kabinetschef, de woordvoerder van Test-Aankoop. Een niet-politicus die al jaren strijd levert voor de consument had de vicepremier heel wat krediet kunnen opleveren, maar de transfer ging uiteindelijk niet door. Mechels is wel laaiend enthousiast over de nieuwe minister van Consumentenzaken. "Vande Lanotte doet het prima", zegt hij. "Wij zijn zeer blij dat er eindelijk nog eens een actieve minister van consumentenzaken is opgestaan. Magnette hebben wij tijdens de hele legislatuur twee keer ontmoet, Vande Lanotte heeft al een afspraak met ons gemaakt voor januari. Dat zegt toch genoeg? Het is een verstandig man, dat erkent vriend en vijand. Ik ben er zeker van dat hij geen ondoordachte beslissingen gaat nemen."

Laat dat nu net het verwijt zijn dat de zelfstandigenorganisaties hem maken. Zij kregen, tussen haakjes, nog geen uitnodiging van de socialist. "Wat hij doet, ontgoochelt mij," zegt Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen. "Hij gaat dringend een evenwicht moeten vinden tussen Economie en Consumentenzaken, zijn twee domeinen. Want dat is nu totaal zoek.

"Hij zou beter wat meer zwijgen en achter de schermen actief zijn. Hij weet toch hoe het moet? Hij is toch geen bleuke?" Mattheeuws heeft hem al een vlammende brief gestuurd dat ze hem dringend wil zien. "Maar antwoord heb ik nog niet gekregen." Karel Van Eetvelt van Unizo is wat milder. "Ik hoop dat hij niet populistisch maar zakelijk met zijn bevoegdheden zal omgaan", waarschuwt hij. "Ik nodig mezelf uit om, op basis van reële feiten en niet op basis van emoties, met hem te overleggen. Hij moet met àlle stakeholders samen zitten."

De hamvraag is of Vande Lanotte effectief iets zal kunnen veranderen of dat het bij aankondigingen en onderzoeken zal blijven. Ons land heeft al een Raad voor Mededinging, een prijzenobservatorium en energieregulator Creg. Alledrie waken ze over de belangen van de consument, maar toch blijven de energieprijzen torenhoog, en zijn ook de prijzen voor basisproducten niet meteen laag te noemen.

Vande Lanotte heeft wel één strategisch voordeel ten opzichte van zijn voorgangers: hij heeft ook de zeggenschap over de banken en verzekeringen. MR-vicepremier Didier Reynders had dat in de vorige regeringen naar zich toe getrokken, sp.a heeft het nu weer afgesnoept. Of hij als ex-bestuurder van Electawinds geheel onafhankelijk kan oordelen over de energieprijzen is een andere zaak.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234