Vrijdag 09/12/2022

Minister van Volksgezondheid kent oorsprong buitenlands bloed niet

'Voorschrijven bemoeilijken door terugbetalingsregels aan te passen'

Demotte wil commercieel plasma tegenwerken

Brussel

Eigen berichtgeving

Sybille Decoo

Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) overweegt het gebruik van het commerciële plasma Octaplas door artsen en ziekenhuizen te ontmoedigen door de terugbetaling te bemoeilijken. Het product is volgens experts minder veilig dan het plasma van het Rode Kruis. Het product de toegang tot de markt weigeren zal wellicht niet mogelijk zijn.

Zoals deze week bekend raakte (DM 24/11) krijgt het plasma van het Rode Kruis binnenkort concurrentie van het commerciële plasma Octaplas van de Zwitserse, farmaceutische firma Octapharma. Dat plasma wordt geacht minder veilig te zijn.

De methode waarmee het commerciële plasma behandeld wordt tegen virussen, werd onlangs door Demotte geweerd op advies van de Hoge Gezondheidsraad. Octapharma mengt het ingezamelde plasma, met het risico dat één besmet plasmazakje veel patiënten besmet.

Tot voor kort werkte het Rode Kruis met Octapharma samen om het Belgische plasma te behandelen, maar dat contract werd na het verbod van Demotte opgezegd om over te schakelen op de veiliger blauwmethyleen-methode, waarbij elke zakje plasma apart behandeld wordt.

Octapharma slaat nu terug door zijn eigen plasma op de markt te brengen, dat het in de Europese Unie heeft laten registreren als een geneesmiddel, niet als bloedproduct. Het Rode Kruis is er niet over te spreken dat er op het delicate terrein van de bloedtransfusie straks eenzelfde product op de markt beschikbaar zal zijn met twee verschillende kwaliteitsnormen.

Demotte deelt die analyse. "Het Rode Kruis bevindt zich nu in een concurrentiesituatie tegenover een product dat niet dezelfde waarborgen biedt. (...) 'Pooling' van plasma wordt als een verhoogd risico op contaminatie beschouwd", antwoordde hij in de Senaat op vragen van de liberale senatoren Annemie Van de Casteele en Yolande Avontroodt.

De minister kondigde aan dat hij de Hoge Gezondheidsraad zal vragen te bevestigen dat het plasma in de vorm van een geneesmiddel een hoger risico inhoudt. "Als het antwoord positief is, zal ik nagaan welke mogelijkheden we hebben om de toelating tot de markt zo niet te weigeren dan toch het voorschrijven ervan te bemoeilijken en te ontmoedigen door de terugbetalingsregels te herzien."

Demotte wil dat er in de toekomst bij de terugbetaling meer rekening wordt gehouden met de risico's en met een kosten-batenanalyse.

Octoplas weigeren zal door de Europese context moeilijk zijn, zo gaf Demotte toe. Hij zei wel dat de Europese evaluatie gebeurt op basis van wetenschappelijke criteria inzake kwaliteit, veiligheid en doeltreffendheid.

Opmerkelijk is ook dat de minister toegaf dat hij de herkomst van het door Octapharma geleverde plasma niet kent. Volgens het Rode Kruis houdt Octaplas nog een extra risico op infecties in doordat de firma plasma inzamelt bij buitenlandse donoren, die daar vaak voor betaald worden. Octopharma beweert dat het voor de Belgische markt alleen plasma gebruikt van vrijwillige donoren uit Duitsland en Oostenrijk.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234