Zondag 26/03/2023

NieuwsGevangenis

Minister Van Quickenborne maakt 5 miljoen vrij voor de zorg van geïnterneerden

Vincent Van Quickenborne in gesprek met een geïnterneerde op de psychiatrische afdeling van de gevangenis van Sint-Gillis Beeld Jan De Meuleneir / Photo News
Vincent Van Quickenborne in gesprek met een geïnterneerde op de psychiatrische afdeling van de gevangenis van Sint-GillisBeeld Jan De Meuleneir / Photo News

Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) bezocht gisteren enkele geïnterneerden in de gevangenis van Sint-Gillis. De minister beloofde hun betere zorg. België is in het verleden al meermaals veroordeeld voor de slechte zorg voor geïnterneerden.

Ingrid De Vos

De gevangenis van Sint-Gillis haalde in het verleden herhaaldelijk het nieuws wegens mensonterende omstandigheden, zoals de overbevolking. De gevangenis heeft een capaciteit van 840 mensen, maar momenteel telt het gebouw 902 bewoners. Ongeveer 70 van hen verblijven in de psychiatrische annex, dit zijn personen die aan een geestesstoornis leden toen ze een misdrijf pleegden.

97ste op de wachtlijst

Psychiatrische patiënten horen niet thuis in de gevangenis, geeft Vincent Van Quickenborne aan. “Maar ze worden hier toch opgesloten wegens plaatsgebrek in gespecialiseerde voorzieningen. Ons land is daarvoor al meerdere keren veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens”.

Sommigen wachten hier al drie jaar op een plaats in een instelling, specifieert gevangenisdirecteur Jurgen Van Poecke. “De laatste keer dat ik een patiënt op een wachtlijst zette, belandde die op plaats 97", zegt Jo Hayen, directeur van de psychiatrische annex.

De bouw van twee Forensisch Psychiatrische Centra (FPC’s) in Gent en Antwerpen haalde even druk van de ketel, maar inmiddels stijgt het aantal interneringsuitspraken én verdubbelde de gemiddelde verblijfsduur van deze patiënten in de gevangenis. Vooral de doorstroming naar Wallonië stokt. De bouw van drie extra FPC’s in Aalst, Waver en Paifve zal soelaas brengen maar die gaan pas open in 2027.

Zo lang willen Van Quickenborne en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) niet wachten om deze patiënten adequate zorg te bieden. “Voortaan zal elke geïnterneerde in elke gevangenis dezelfde zorg krijgen als in een FPC of een andere psychiatrische instelling. Omdat te verwezenlijken investeren Justitie en Volksgezondheid 5 miljoen euro. Met dat budget worden 116 extra psychiatrisch verpleegkundigen, psychologen, maatschappelijk werkers, opvoeders en ergotherapeuten in dienst genomen. In totaal gaan we naar 303 zorgverleners voor 772 geïnterneerden. Daarmee zitten we op het niveau van de omkadering in de reguliere psychiatrie”, aldus Van Quickenborne

Observatiecentrum

Vincent Van Quickenborne had nog meer nieuws. In de psychiatrische annex van Sint-Gillis start binnenkort een proefproject met forensische psychiaters. Zij krijgen de kans om daders zes weken te observeren alvorens te bepalen of die personen al dan niet toerekeningsvatbaar zijn. Nu moet een forensisch psychiater hierover adviseren na beperkt onderzoek, waarna vaak tegenonderzoek wordt gevraagd.

Het pilootproject kan de basis worden voor de werking van het Beveiligd Klinisch Observatiecentrum in de nieuwe gevangenis van Haren. “Er zullen 30 plaatsen zijn. Onderzoeksrechters uit heel het land zullen er verdachten heen kunnen sturen voor een grondige observatie en risicotaxatie.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234