Vrijdag 05/06/2020

Witte kassa

Minister Van Overtveldt moet bepalen wat een maaltijd is

Eind januari kwam de horecasector al de straat op om te protesteren tegen de witte kassa.Beeld Photo News

Zo'n 10.000 cafébazen die dachten te ontsnappen aan de witte kassa, moeten er nu toch een plaatsen, of stoppen met het aanbieden van maaltijden. Dat is de conclusie die financiënminister Van Overtveldt (N-VA) trekt uit een arrest van de Raad van State.

Het is pijnlijk ontwaken voor de zowat 10.000 horecabazen die vandaag minder dan 10 procent van hun omzet uit voeding halen en daarmee dachten te ontsnappen aan de witte kassa. De Raad van State vernietigde die 10 procent-regel in het KB over de fraudewerende kassa's wegens willekeurig en strijdig met het gelijkheidsbeginsel. Maar dat betekent niet dat de witte kassa in haar geheel op de lange baan wordt geschoven.

Nee, het betekent dat alle Belgische horecazaken die maaltijden serveren, een witte kassa zullen moeten plaatsen. Zo gaat financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) het tenminste voorstellen aan de regering. En zo wil ook Horeca Vlaanderen het. Het was net de beroepsorganisatie die de zaak aanhangig maakte bij de Raad van State en nu duizenden leden met de witte kassa opzadelt. Maar daar heeft gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche geen spijt van.

"De sector had nood aan een eerlijk, transparant en duidelijk systeem, dat een gelijk speelveld biedt. Iemand die 9 procent van zijn omzet uit voeding haalt, zou ontsnappen, iemand die er 11 procent uit haalt, niet. Dat is onrechtvaardig. Deze beslissing is een geruststelling voor cafébazen die zich beperken tot drank en simpele cafésnacks als kaas of worst. Nu is het tenminste duidelijk", zegt Van Assche.

Om die duidelijkheid te garanderen, gaat Van Overtveldt nu eerst het begrip 'maaltijd' definiëren. Het doel is te komen tot een omschrijving van het verschil tussen een maaltijd en een cafésnack, en een lijst met voorbeelden. Eén van de hamvragen: is een croque-monsieur een maaltijd of een snack? En is er een onderscheid nodig tussen een croque uit het vuistje en een met groentjes op een bord? Zelfstandigenorganisatie NSZ roept op om het concept 'lichte maaltijden' uit de btw-wetgeving te hanteren als criterium om aan de witte kassa te ontsnappen. Maar Horeca Vlaanderen ziet dat niet zitten. "Die lijst is te ruim: hij omvat pasta's en broodjes", zegt Van Assche.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt.Beeld BELGA

Deadline verlegd?

Daarmee blijven nog heel wat prangende vragen over. Wordt de algemene deadline van de witte kassa verlegd nu het KB deels is vernietigd? "Nee", zegt Van Overtveldt. "Voor wie nu al een witte kassa moest hebben op 1 januari 2016, verandert er niets." Wat dan met de groep die erbij komt? Moeten die ook tegen 1 januari in het systeem stappen? Nee, daarvoor moet de deadline nog worden vastgelegd. In de wandelgangen valt juni of juli te horen, maar volgens Horeca Vlaanderen is dat te krap. En wat nu met de begeleidende maatregelen rond loonlastenverlaging en flexi-jobs die de regering had voorzien? Die gaan onverminderd door en worden deze week in het parlement gestemd.

Het is ook nog niet helemaal zeker dat er 10.000 witte kassa's zullen bijkomen. De regering moet nog akkoord gaan met Van Overtveldt. Bovendien zullen veel horecabazen die nu onder de 10 procent-regel vielen, besluiten te stoppen met het serveren van maaltijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234