Dinsdag 09/03/2021

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel reageert op harde kritiek van Karel De Gucht

'Politiek is problemen oplossen, niet creëren'

Eén dag nadat buitenlandminister Karel De Gucht zijn tanden heeft gezet in minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel bijt die laatste terug. 'De hele wereld praat met Kabila, behalve De Gucht.' Michel zegt geen politicus te zijn die 'problemen creëert'. En zo blijven leden van deze federale regering elkaar verscheuren.

Door Fabian Lefevere

BRUSSEL l In de omgeving van premier Leterme werd wanhopig gereageerd op de messcherpe uithalen van De Gucht, ook al was er formeel geen commentaar. 'De Gucht blijft stoorzender spelen, terwijl we net vooruitgang aan het boeken waren.'

Op de dag dat zijn partijvoorzitter Bart Somers tot een constructieve opstelling binnen de regering opriep, tackelde De Gucht een collega-minister met de voeten vooruit. Charles Michel moest incasseren dat De Gucht hem in deze krant "deloyaal en inefficiënt" noemde. Volgens De Gucht past alleen een hardere aanpak bij de onverzettelijkheid van het Congolese regime. Ook Louis Michel, Joseph Kabila zelf én rebellenleider Laurent Nkunda werden en passant door de gehaktmolen gedraaid.

Charles Michel liet zich gisteren niet onbetuigd, zij het met de rem op. Volgens de minister van Ontwikkelingssamenwerking schakelde hij zich met zijn recente bezoek aan de Congolese president in de internationale onderhandelingslogica in. "VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice, haar Britse ambtsgenoot David Miliband, straks ook Barack Obama, Yves Leterme en ikzelf: iedereen praat met Kabila. Behalve Karel De Gucht. Ik zit in de politiek om oplossingen te bedenken, niet om problemen te creëren."

Van Louis Michel, die van De Gucht onder meer een tik kreeg omdat hij zich vanuit Europa met het Belgische beleid bemoeit, kwam er gisteren niet de minste commentaar. Het staat wel vast dat de relaties tussen Michel senior en De Gucht sinds het interview helemaal verzuurd zijn. In de omgeving van de eurocommissaris werd het buitenlandbeleid van De Gucht als 'autistisch' omschreven. "De Congolese regering is democratisch verkozen. Of we het nu eens zijn met Kabila of niet, met hém moeten we praten. Of wil De Gucht enkel met zichzelf praten?"

Beide partijen blijven op hun standpunt staan: de ene dat je enkel met praten resultaat bereikt, de andere dat praten geen soelaas meer biedt. Meteen ligt de zo geroemde eenheid binnen de liberale familie helemaal aan diggelen. Door niet-liberale regeringskringen werd de openlijke ruzie tussen De Gucht en de Michels ook teruggebracht tot een blauwe vete. De Gucht zou via de Michels Didier Reynders hebben willen treffen: "Reynders was zowat de enige binnen de regering die De Gucht openlijk heeft afgevallen in het verhaal over de Fortisaandelen van zijn vrouw." Ook binnen de MR zelf werd de uithaal van De Gucht teruggebracht op een wraakoefening. "Of misschien wil hij op deze manier de aandacht van zijn problemen afleiden?"

De man die orde op zaken zou moeten stellen, premier Leterme, bleef gisteren op het publieke forum helemaal doof en stom, ook al kondigde Leterme op het CD&V-partijbureau van deze week een demarche aan. De ruziënde partijen doen ook nadrukkelijk een beroep op hem: De Gucht om Michel tot de orde te roepen, en Michel om rugdekking te krijgen van de regering. Maar elke vraag om uitleg werd kordaat weggewuifd met "geen commentaar".

Desondanks was in de omgeving van Leterme weinig begrip te noteren voor Karel De Gucht. Leterme zou er behoorlijk misnoegd over zijn dat hij maandagavond met De Gucht over Congo belde, maar dat die hem niet inlichtte over het op stapel staande interview. "De Gucht blijft zich maar profileren in het Congodossier, en is daardoor een stoorzender", luidt het. "De premier heeft veel tijd en moeite geïnvesteerd in betere relaties met Congo en in de heropening van onze consulaten in het oosten, en dan gebeurt dit. Natuurlijk spelen ook de Michels een politiek spel, maar door De Gucht trekt Leterme zich stilaan de haren uit het hoofd."

n Charles Michel (r.): 'Iedereen praat met Kabila. Behalve Karel De Gucht.' In de omgeving van zijn vader, eurocommissaris Louis Michel (l.), werd het buitenlandbeleid van De Gucht als 'autistisch' omschreven. 'Wil hij enkel met zichzelf praten?'

Omgeving Leterme:

De premier investeerde veel tijd in betere relaties met Congo, en dan doet De Gucht dit

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234