Maandag 18/10/2021

Minister Van Mechelen: 'Moedig VRT-standpunt over Vlaams Blok'

'Ik vind het niet enkel moedig wat de VRT heeft gedaan, haar standpunt inzake berichtgeving over extreem-rechts en het Vlaams Blok kadert ook perfect in de opdracht van de openbare omroep.' Dat zegt mediaminister Dirk van Mechelen over het kritische document waarin de VRT haar redactionele houding ten opzichte van het Vlaams Blok bepaalt. Ook Vlaams minister-president Dewael is 'tevreden met het debat dat op gang gebracht werd in de media'.

Brussel

Eigen berichtgeving

Jan de Zutter

Op een persconferentie aan Reyerslaan heeft gedelegeerd bestuurder Bert De Graeve het bericht bevestigd van De Morgen over een intern document dat bepaalt hoe de VRT-nieuwsdiensten moeten berichten over het Vlaams Blok. "Die vraag leeft al erg lang op de VRT-redacties", zegt De Graeve in een gesprek met De Morgen. "We hebben getracht om de verantwoordelijkheid van de directie, namelijk het trekken van de algemene krijtlijnen waarbinnen de VRT moet werken, en de verantwoordelijkheden van de redacties, namelijk hoe ze dat moeten invullen, te verduidelijken in dit document."

Het document bepaalt dat het Blok voor de VRT-redacties "geen partij als een andere is" en dat het gerechtvaardigd is "dat vertegenwoordigers van het Vlaams Blok niet aan bod komen in bepaalde politieke debatten en politieke - inclusief parlementaire - verslagen". De VRT gebruikt als argument de richtlijnen van de Raad van Europa die bepalen dat de Europese openbare omroepen "elke vorm van culturele, seksuele, religieuze en raciale discriminatie moeten verwerpen" en dat hun doel moet zijn "het wederzijdse begrip te versterken, de onderlinge tolerantie te vergroten en gemeenschapsrelaties in pluri-etnische en multiculturele samenlevingen te stimuleren."

De Graeve stelde gisteren dat de VRT niet zomaar een informatieve functie heeft, maar een positief project is "waarbij we niet enkel aan rapportering doen, maar ook de sociale cohesie binnen een democratische samenleving moeten bevorderen. Het is in dat kader dat onze journalisten moeten werken", zegt De Graeve. De tekst is volgens hem een schriftelijke bevestiging van een beleid dat al een tijdlang wordt gevoerd. "Daardoor hebben we ook al een storm van klachten vanwege het Vlaams Blok losgeweekt." Nochtans wil De Graeve niet geweten hebben dat de nota zich enkel tegen het Blok richt. "Dat is slechts één voorbeeld. Het gaat om alle bewegingen of verenigingen die discriminerend optreden, of ze nu van politieke, religieuze of andere aard zijn."

De Graeve hoopt dat het document ook de discussie zal aanwakkeren binnen andere redacties: "Wij hopen op de steun van andere mediabedrijven." Hij blijft zich wel verwonderen over de reacties van de Franstalige collega's die vinden dat de Vlaamse openbare omroep verder moet gaan. De RTBF weigert nagenoeg systematisch over het Blok te berichten. "Dat doen wij niet, omdat je dan als directie rechtstreeks ingrijpt en de redactionele vrijheid beknot. Wat de RTBF doet, neigt naar censuur. Dat wil ik niet. Relevante thema's kunnen dus wel aan bod komen."

De Graeve krijgt steun van minister-president Dewael (VLD), die in het zog van de affaire-Sauwens had verklaard dat de media ook hun verantwoordelijkheid moesten opnemen inzake de berichtgeving over het Vlaams Blok. "Ik wil over de inhoud van deze nota geen commentaar kwijt, maar ik ben verheugd dat het debat is losgebarsten", zegt Dewael. "Wij hebben altijd gezegd dat niet de regering de krijtlijnen van de journalistiek moet bepalen, maar de redacties zelf." Dewael vindt overigens dat de rest van de media nu spoedig standpunt zouden moeten innemen ten opzichte van het Vlaams Blok.

Nog uitgesprokener is de steun die de VRT krijgt van voogdijminister Dirk van Mechelen (VLD), die het initiatief onomwonden toejuicht. "Met deze nota heeft de VRT geantwoord op een vraag die leeft in Vlaanderen. De tekst kadert volledig in de decretale verplichtingen van de VRT en het is dan ook louter en alleen de verantwoordelijkheid van de VRT-top om te bepalen hoe ze omgaat met haar berichtgeving over het Vlaams Blok. Daarom vind ik dat deze tekst getuigt van grote volwassenheid vanwege de VRT."

Ook Pol Deltour, nationaal secretaris van de journalistenbond en tevens mediajurist, is zeer tevreden met het VRT-document. "Het is belangrijk dat het uitgaat van een omroep die gebonden is aan de neutraliteitsplicht of de onpartijdigheidsplicht. Het getuigt van grote creativiteit dat die er binnen dat kader in geslaagd is een dergelijke tekst te schrijven."

Deltour is ervan overtuigd dat reacties van het Blok niet zullen uitblijven. "Er zullen procedures gevoerd worden voor de geschillenraad, misschien de Raad van State of zelfs in kortgeding, maar ik denk dat de VRT juridisch zeer sterk staat: ze baseert zich op juridische documenten van de Raad van Europa." Deltour vraagt zich ook af waarom andere media, in het bijzonder de kranten, niet eerder dergelijke interne regelingen hebben gemaakt. "Voor de kranten zou dat iets gemakkelijker zijn geweest: ze zijn niet onderworpen aan de neutraliteitsplicht." Deltour is ervan overtuigd dat de VRT-tekst de goedkeuring van de meerderheid van de Vlaamse journalisten zal krijgen. "Deze tekst is gewoon common sense. Slechts een minderheid van de journalisten zal het ermee oneens zijn. Ik denk aan figuren als Guido Tastenhoye, maar die kiezen uiteindelijk dan ook voor een politiek mandaat bij het Vlaams Blok."

Ook bij VTM wordt het standpunt ondersteund dat het Blok "geen partij als een ander is", maar het hoofd van de nieuwsdienst Klaus van Isacker meent dat VTM al langer die lijn aanhoudt. "Het Blok bestaat al 22 jaar. VTM heeft het van bij het begin kritisch benaderd. Ik vrees alleen dat dit VRT-standpunt de partij weer in een martelaarsrol duwt omdat het politieke establishment nu in koor eens gaat vertellen hoe slecht die partij wel is." Van Isacker vindt dat vooral de politiek haar verantwoordelijkheid moet nemen en "Antwerpen eens moet uitmesten of andere wantoestanden waarop het Blok teert, moet oplossen".

Patrick Dewael: 'Verheugd dat het debat is losgebarsten'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234