Dinsdag 18/01/2022

Minister van Justitie wil evenveel mannen als vrouwen in assisenjury

Commissie buigt zich ook over verlaging minimumleeftijd juryleden van dertig naar achttien jaar

Onkelinx kiest toch voor behoud van hof van assisen

Brussel

Belga / Eigen berichtgeving

Minister van Justitie Laurette Onkelinx kiest er toch voor om het bekritiseerde hof van assisen te behouden. Bedoeling is wel dat de huidige structuur grondig hervormd en gemoderniseerd wordt. Zo wil de minister dat er evenveel mannen als vrouwen in de jury zetelen en dat de leeftijdsgrens van de gezworenen verlaagd wordt tot achttien jaar. De bevoegde commissie moet zich daar de komende zes maanden over buigen.

Begin maart zag het er nog anders uit. Toen bleek een meerderheid van de commissie Hervorming van het Assisenhof die door minister Onkelinx was aangesteld ervoor gewonnen het hof van assisen af te schaffen en te vervangen door een strafhof. Minister Onkelinx kiest nu toch voor het behoud van de procedure, maar wil een grondige modernisering, zo bleek vrijdag na een werkvergadering van de commissie.

Zo wil ze dat er meer rekening gehouden wordt met het slachtoffer en diens verwanten. Daarnaast wil de minister evenveel mannen als vrouwen laten zetelen in de jury. Ze vraagt de commissie de invoering van die pariteit te onderzoeken. Ook denkt de minister eraan de leeftijdsgrens van de juryleden te verlagen tot achttien jaar en te verhogen tot boven zestig jaar. Nu moeten gezworenen tussen dertig en zestig jaar oud zijn.

De commissie moet ook twee pistes onderzoeken over de vraag of de magistraten van het hof betrokken kunnen worden bij de besprekingen over de schuldvraag. Nu buigen alleen de juryleden zich daarover. De voorzitter zou er volgens de eerste piste bij betrokken zijn, maar geen stemrecht hebben. De tweede piste voorziet een gemengde beraadslaging waarbij magistraten van het hof zouden worden toegevoegd aan de jury tijdens de beraadslaging over de schuldvraag.

De commissieleden moeten ook een reeks concrete voorstellen uitwerken om de procedure eenvoudiger en doeltreffender te maken. Ze moeten ook nagaan of gespecialiseerde magistraten nodig zijn. De commissie moet binnen zes maanden daarover wetsvoorstellen voorleggen. Niet iedereen is gewonnen voor de door Onkelinx voorgestelde hervorming. Zo heeft assisenpleiter Bart Vosters duidelijk vragen bij het voorstel om de leeftijd van een jurylid te laten dalen tot achttien jaar . "De vraag is of iemand van achttien al voldoende maturiteit heeft bereikt om in een assisenjury te zetelen. Het gaat over erg zware zaken, waar toch enige levenservaring voor vereist is."

Hij betwijfelt ook of de invoering van een man-vrouwpariteit veel verschil zal maken. "De samenstelling van een jury blijft sowieso een loterij." Om tijd en kosten te besparen, ziet hij ingrijpender hervormingen op een ander niveau. "Als er bekentenissen zijn afgelegd in een zaak, heeft het geen zin om een batterij getuigen te laten opdraven die niets meer kunnen bijdragen. Dat kost veel tijd en geld."

De voorzitter betrekken bij de schuldvraag vindt Vosters een riskante evolutie. "Dat de magistraten betrokken worden bij de strafmaat is begrijpelijk omdat ze een veel beter zicht hebben op wat gangbare bestraffingen zijn. Maar als je de voorzitter ook gaat betrekken bij besprekingen over de schuldvraag, heb je het risico dat die mening bepalend wordt. Mensen kijken op naar zo iemand. Ofwel heb je er vertrouwen in dat een volksjury kan oordelen over schuld of onschuld, ofwel niet en dan voer je het systeem af. Een soort tussenoplossing zoals deze lijkt me niet ideaal." (NC)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234