Woensdag 20/10/2021

UpdateCoronavirus

Minister van Jeugd Dalle steunt jeugdverenigingen: ‘Zinloos om systematisch alle jongeren te testen voor jeugdkamp’

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle. Beeld Photo News
Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle.Beeld Photo News

Jeugdbewegingen vinden het niet haalbaar om alle deelnemers aan jeugdkampen vooraf te testen op het coronavirus en zijn dat dan ook niet van plan. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) had daartoe opgeroepen. Volgens Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) is massaal en systematisch testen echter zinloos.

Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke deed gisteravond in het VRT-journaal een oproep aan jeugdbewegingen om alle deelnemers van een kamp te laten testen voor vertrek. De minister liet zich voor die oproep inspireren door onderzoek van professor Guy Hans van de Universiteit Antwerpen. Die voert voor jeugdbewegingen in Antwerpen en Limburg preventief testen uit en stelde vast dat er bij een op de twee kampen nog voor vertrek al besmettingen zijn.

Scouts en Gidsen Vlaanderen reageerde vanochtend dat systematisch testen moeilijk haalbaar en moeilijk betaalbaar is. Op dit moment staan 23.000 kampen van Scouts en Gidsen vertrekkensklaar. “Het zou bijzonder cru zijn naar de jongeren die zich engageren voor de organisatie van coronaproof jeugdkampen, om hen plots te belasten met extra criteria die geen meerwaarde of garantie bieden op een veiliger verloop”, zegt woordvoerder Jan Van Reusel.

Hij benadrukt dat uit de praktijk op het terrein blijkt dat er zeer weinig effectieve besmettingen zijn, “met slechts bij 9 van de nu 850 lopende scoutskampen een positief geval”.

“Indien kinderen zonder symptomen op kamp vertrekken, is een kampbubbel met activiteiten in buitenlucht de meest veilige plek deze zomer: mét toezicht van verantwoordelijke leiding en een noodprocedure die effectiviteit heeft bewezen”, besluit Van Reusel.

‘Onder controle’

De jeugdbeweging krijgt steun van Vlaams minister van Jeugd Dalle. “Jeugdorganisaties kunnen zelf de keuze maken om te testen, maar we gaan het niet verplichten”, zei de minister in De ochtend op Radio 1. “Deze zomer worden in Vlaanderen duizenden activiteiten georganiseerd voor jongeren. Het heeft weinig zin om systematisch alle jongeren te testen. Het zou ook niet gepast zijn al die vrijwilligers nu nog een extra verplichting op te leggen. En dat hoeft ook niet: de huidige maatregelen en noodprotocollen laten toe om op een veilige manier activiteiten te organiseren.”

Volgens Dalle worden de cijfers nauwgezet opgevolgd, maar is er vooralsnog geen reden tot ongerustheid. “De cijfers zetten de zaken in perspectief. Bij Scouts en Gidsen Vlaanderen is in 1 procent van de gevallen een probleem vastgesteld. We wisten dat er besmettingen zouden zijn, maar alles is onder controle.”

Gisteren besliste de leiding van de KSA uit Roeselare nog om het geplande zomerkamp op de valreep te annuleren, nadat enkele leiders zich ziek voelden en een van hen positief testte op het coronavirus. Volgens Dalle is dit een goed voorbeeld dat aantoont dat de protocollen werken. “Besmettingen zijn niet te vermijden, maar met de huidige maatregelen en protocollen kunnen jongeren gerust op kamp vertrekken en kan dat zo veilig mogelijk gebeuren.”

Een scoutskamp deze zomer. Beeld Vertommen
Een scoutskamp deze zomer.Beeld Vertommen
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234