Woensdag 27/01/2021

Opinie

Minister Van den Heuvel, wij hopen dat u een man van de actie bent

Charlotte Scheerens en Zanna Vanrenterghem, coördinatoren en woordvoerders van Climate Express, de burgerbeweging achter Claim the Climate.Beeld Photo News / RV

Charlotte Scheerens en Zanna Vanrenterghem, coördinatoren en woordvoerders van Climate Express, de burgerbeweging achter Claim the Climate

Beste Koen Van den Heuvel,

Beste nieuwe minister van Omgeving, Natuur en Landbouw,

Op het moment van schrijven van deze brief wisten wij nog niet dat u de nieuwe minister zou worden. Nu dit wel geweten is, hopen we dat u een passie hebt voor het klimaat. Maar vooral: wij hopen dat u een man van actie bent. Dat u de handen uit de mouwen wil steken en de tanker van richting doen veranderen. We hopen voor u dat u al een beetje mee bent in het klimaatverhaal, want we hebben goed en slecht nieuws voor u.

Het slechte nieuws is dat het dringend is. Dat er geen tijd meer te verliezen valt. En dat u dus beter gisteren dan vandaag met concrete maatregelen komt om onze uitstoot terug te dringen. Om een sociaal rechtvaardige transitie mogelijk te maken. Om werk te maken van een meer leefbare toekomst voor iedereen. Het goede nieuws is tienduizenden burgers klaarstaan om u te helpen. Het enige dat we van u in ruil vragen, is een ferme portie daadkracht en doorzettingsvermogen.

Want met het vervangen van een minister is het probleem voor ons niet opgelost. Dat de Vlaamse uitstoot de afgelopen 10 jaar met slechts 0,4% daalde, is een gedeelde verantwoordelijkheid van de voltallige Vlaamse regering. Klimaat is bij uitstek een transversaal thema dat maatregelen vraagt op alle beleidsdomeinen. Dat maakt elke minister verantwoordelijk voor concrete, ambitieuze en sociaal rechtvaardige klimaatmaatregelen. Dus ook de minister van Energie, de minister van Mobiliteit, de minister van Wonen,... Iedereen moet schuldig pleiten. U heeft, net als uw voorgangster, als moeilijke taak het verenigen van deze mensen. De neuzen in dezelfde richting krijgen.

Wij zijn niet naïef. Wij weten dat het bij wijze van spreken morgen verkiezingen zijn. En wij weten dat er daarna een regeringsvorming komt, waarvan niemand kan zeggen hoe lang die zal duren. Maar dat hoeft geen rem te zijn. Er ligt nog heel wat werk op de plank, dat u ook in deze moeilijke politieke situatie kan aanpakken. Wij geven u, heel kort, een aantal suggesties:

1) Verbeter het Vlaamse luik van het nationaal klimaat- en energieplan.
De EU geeft ons kans op een herexamen op 31 december 2019. Grijp die kans met beide handen aan. Betrek de burgers daarbij op een serieuze manier, zoals de EU ook vraagt. En verwerk het advies van de experts uit de Vlaamse adviesraden, zeker wat betreft ambitie en afstemming met andere beleidsdomeinen en -niveaus. Baseer u voor het ambitieniveau op de wetenschappelijke rapporten van het IPCC. Dit betekent een maximale klimaatopwarming van goed onder 1,5°C.

2) Geef de cijferdiscussie op.
Volgens rapporten van uw toekomstige administratie zal Vlaanderen de EU 2020-doelstellingen niet halen. Hou de schijn niet op en geef toe dat het tijd is voor bijsturing. Werk daarvoor concrete maatregelen uit die snel een grote uitstootreductie kunnen opleveren, zoals de renovatie van gebouwen.

3) Leg de nieuwe ambities wettelijk vast.
Neem als kersvers klimaatminister binnen uw partij een ambassadeursrol op voor het klimaat en pleit voor het steunen van de bijzondere klimaatwet die werd opgesteld door experts. Scherp in die wet zowel de klimaatdoelen als de aspecten van sociale rechtvaardigheid nog verder aan, zodat de wet in lijn ligt met de laatste wetenschappelijke rapporten.

4) Werk sociaal rechtvaardige mechanismen uit.
Verwerk sociaal rechtvaardige mechanismen in de maatregelen binnen uw bevoegdheden op leefmilieu en geïntegreerd beheer van natuur en landbouw, zodat we rekening houden met de draagkracht van de mensen en de sterkste schouders aangesproken worden voor de investeringen in en financiering van dit geheel.

U wordt nu minister van omgeving, natuur en landbouw. Wij vragen u om via een daadkrachtig beleid ook een echte minister van klimaat te worden. Want dat heeft ons land dringend nodig.

Wij kijken uit naar uw concrete beleid en wensen u het allerbeste toe.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234