Maandag 08/03/2021

Minister van Defensie Pieter De Crem beledigt sp.a-parlementslid Dirk Van der Maelen

'U staat aan de kant van Osama'

Altijd prijs in de Kamercommissie Defensie. Ofwel klettert het tussen Flahaut en zijn troonopvolger De Crem, ofwel botsen meerderheid en oppositie frontaal. Gisteren was het de beurt aan de bedaarde socialist Dirk Van der Maelen. 'U zit in het kamp van de bommenleggers en verkrachters', gooide de defensieminister hem voor de voeten.

Door Tine Peeters

Brussel l Van der Maelen trekt naar Kamervoorzitter Herman Van Rompuy (CD&V) in de hoop dat De Crem een vingertik krijgt. 'Ik pik die verwijten niet. De Crem gaat het inhoudelijke debat uit de weg. Hij speelt alleen de man.'

De kritiek van de oppositie aan het adres van De Crem was nochtans verre van verrassend. De socialisten en groenen nemen het niet dat de defensieminister de buitenlandse missies van België afstemt op 'de Amerikaanse oorlogslogica' en kloppen al maanden op die spijker. Inhoudelijk was het debat dus niet nieuw, de intensiteit ervan deed wel de oren spitsen.

In Afghanistan huist een vijfhonderdtal militairen, bijna de helft van alle Belgische soldaten die in het buitenland verblijven. Maandag besliste het kernkabinet dat daar zeventig instructeurs bij komen, eerst in Kaboel, daarna in Kunduz. Zij moeten het Afghaanse leger de kneepjes van het vak leren. Onze jongens zullen ook deelnemen aan de AWACS-missies, waarbij vliegtuigen met radars het grondgebied afspeuren. Ten slotte zullen de vier Belgische straaljagers en hun honderd man tellende entourage minstens tot eind augustus 2009 in Kandahar blijven.

"U sleurt ons land mee in de uitzichtloze, geldverslindende oorlog van Afghanistan", zei Van der Maelen toen De Crem in het parlement tekst en uitleg had gegeven bij zijn plannen. "U zet België helemaal op de VS-lijn." De Crem liet die aantijgingen niet zomaar van zich afglijden, zeker niet nadat Van der Maelen commissielid Liesbeth Van der Auwera (CD&V) 'de Sarah Palin van de CD&V' had genoemd.

Op een opvallend rustige toon vergeleek de minister Van der Maelen daarop met een aanhanger van Al Qaida. "U zit geïsoleerd", zei de minister. "U zit in het kamp van Osama bin Laden en van zijn vrienden bommenleggers en verkrachters. U bent een objectieve partner van de bommenleggers en van zij die de oren van meisjes afsnijden wanneer ze naar school gaan. Het parool dat u aanhoudt, is onredelijk en getuigt van weinig respect tegenover Belgische militairen die daar aanwezig zijn."

Volgens De Crem moeten de tegenstanders van de oorlog in Afghanistan niet verwachten dat de koers van de VS zal veranderen nu Barack Obama zijn intrek neemt in het Witte Huis. "Zij die denken dat de visie van Obama over Afghanistan zal verschillen van die van zijn voorganger, vergissen zich schromelijk", waarschuwde De Crem. In de discussie die zich daarna ontspon, bestempelde hij André Flahaut (PS) en Wouter De Vriendt (Groen!) eerst als 'pseudocommunisten', daarna werden het pure 'communisten'.

De socialisten vrezen ook dat de begroting voor Defensie helemaal zal ontsporen. "Pieters puinhopen zijn op komst", voorspelde Van der Maelen. Opnieuw ging De Crem in de tegenaanval. Hij verwees naar het tekort van 200 miljoen op de thesaurierekening van Defensie tijdens de vorige paarse regering. "Pieter De Crem heeft die zaak mogen opruimen. De Crem is de Mister Proper van Defensie", roemde de minister daarna zichzelf.

De commissieleden bleven perplex achter na de directe aanvallen van De Crem. "Het is de eerste keer dat ik zoiets meemaak", zegt commissievoorzitter Ludwig Vandenhove (sp.a). "De Crem was absoluut niet opgejaagd. Hij schoot niet in een Franse colère. Daardoor komen zijn opmerkingen net harder en zwaarder aan. Hij drong er ook op aan dat de hele discussie in de notulen werd opgenomen." In het kamp van De Crem denkt men in de verste verte niet aan excuses. "Van der Maelen is begonnen", klinkt het. "Er hing gewoon wat elektriciteit in de lucht. De twee kanten hebben overdreven."

Van der Maelen is echter niet van plan om de zaak te laten rusten. Hij wil het incident aankaarten bij Kamervoorzitter Herman Van Rompuy (CD&V) en roept de conferentie van voorzitters op om een oordeel te vellen over de beledigingen van De Crem. "De Crem gedraagt zich plat, vulgair en karikaturaal", meent De Vriendt. "Terwijl alle prominenten van de internationale politiek twijfelen over de strategie in Afghanistan, is hij niet eens in staat om een echt debat te voeren. Het zegt veel over zijn niveau. Of beter, over zijn gebrek aan niveau."

Kamerlid Dirk Van der Maelen (sp.a):

U sleurt ons land mee in de uitzichtloze oorlog van Afghanistan

Minister Pieter De Crem (CD&V):

U zit in het kamp van Bin Laden en zijn bommenleggers en verkrachters

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234