Zaterdag 27/11/2021

NieuwsZaak-Conings

Minister van Defensie Dedonder: ‘Speciale opvolging Jürgen Conings werd stopgezet in mei’

Ludivine Dedonder (PS) Beeld Photo News
Ludivine Dedonder (PS)Beeld Photo News

De militaire inlichtingendienst volgde Jürgen Conings, de voortvluchtige terreurverdachte, tot enkele weken voor zijn verdwijning van nabij op, onder meer via bijzondere inlichtingenmethodes. ‘Daarna werd overgegaan op een andere operatie, die als meer prioritair werd aanzien’, verklaarde minister Ludivine Dedonder (PS) in het parlement. De ‘beschikbare middelen en personeel’ speelden hierin mee.

In het federaal parlement kwam minister Ludivine Dedonder woensdagmiddag de voorlopige resultaten van de interne legeronderzoeken naar de zaak-Jürgen Conings toelichten.

Korporaal Conings stond bij de veiligheidsdiensten al langer bekend als een ‘potentieel gewelddadige extremist’. Toch kon hij vorige maandag ongestoord zijn auto inladen met vier raketwerpers, een machinegeweer, een pistool en munitie. Conings plande een aanslag tegen viroloog Marc Van Ranst en een moskee in Eisden. Een week later is hij nog altijd onvindbaar.

Minister Dedonder benadrukte dat er ‘lacunes waren in het verspreiden van informatie’ over Conings. Zo vertelde de Franstalige socialiste dat zelfs generaal Philippe Boucké, het hoofd van de militaire inlichtingendienst ADIV, niet op de hoogte was van dit dossier. Nochtans had ‘zijn’ geheime dienst Conings duidelijk op de radar staan.

“De beslissing om Conings in de databank van anti-terreurorgaan OCAD op te nemen in februari 2021, werd enkel verwerkt binnen ADIV en niet doorgegeven aan de hiërarchie.” Dedonder zei ook - nogmaals - dat zij sinds haar aantreden in oktober 2020 nooit werd geïnformeerd over Conings. Ze liet dit vorig weekend al weten.

Onderhoud

Wel nieuw was het feit dat de militaire inlichtingendienst in november 2020 een onderhoud had met Conings’ commandant in Leopoldsburg. Tijdens dat onderhoud werd blijkbaar de inschatting gemaakt dat het gedrag van de korporaal, ondanks de verschillende alarmsignalen uit het verleden, niet van dien aard was om hem voortaan uit het munitiedepot te weren.

Ook belangrijk: volgens minister Dedonder volgde de militaire inlichtingendienst Conings ‘tot in mei’ van nabij op, onder meer via zogeheten bijzondere inlichtingenmethodes. Tot enkele weken voor zijn wapenroof en vlucht dus. “Daarna werd overgegaan op een andere operatie, die als meer prioritair werd aanzien”, vertelde minister Dedonder. De ‘beschikbare middelen en personeel’ van de geheime dienst speelden een belangrijke rol in deze beslissing, klonk het. Maar dus ook de minister werd niet ingelicht over de situatie. “Dat is niet normaal en is niet voor herhaling vatbaar”, benadrukte ze.

Bijzondere inlichtingenmethoden is de verzamelnaam voor een reeks moderne onderzoeksmethoden die de twee Belgische inlichtingendiensten sinds 2010 kunnen gebruiken om terroristen, extremisten en spionnen op te sporen. Het gaat om verschillende technieken, zoals het afluisteren van telefoongesprekken, het doorzoeken van huizen of het inkijken van mailverkeer.

Diefstal

Minister Dedonder gaf ook nog meer informatie over de manier waarop Conings er vorige maandag in slaagde om een half oorlogsarsenaal in zijn auto te laden. “Hij had een toegangskaart (tot het munitiedepot, JVH.). Op 17 mei heeft hij de wapens en munitie in een militair voertuig geladen, om die daarna over te plaatsen naar zijn persoonlijke voertuig. Private voertuigen op militaire terreinen worden zelden gecontroleerd.” Conings maakte hierbij ook “misbruik van het vertrouwen van een collega-militair”. Het is nog onduidelijk hoe dit dan juist gebeurde.

De PS-politica onderstreepte ook dat militairen van dichterbij in de gaten worden gehouden, omwille van indicaties die een opvolging rechtvaardigen. “Nooit om het uiten van een politieke mening”, counterde ze de kritiek ter rechterzijde op de zogenaamde “heksenjacht” die binnen het leger aan de gang zou zijn. “Alle maatregelen die zijn genomen en die zullen worden genomen, zullen de rechtstaat eerbiedigen. Dat is juist wat ons democratisch systeem onderscheidt van het systeem dat door de extremisten wordt bepleit.”

In het parlement eiste Vlaams Belang het ontslag van Dedonder: “Uw verantwoordelijkheid is verpletterend”. N-VA-parlementslid Theo Francken vond het ‘hallucinant’ dat generaal Boucké niet op de hoogte was van het dossier-Conings, de eerste en enige militair ooit in de databank van het antiterreurorgaan OCAD. “Die informatie had Boucké en u altijd moeten bereiken.”

Tegen 15 juni wordt het resultaat van het onderzoek van de algemene inspectie verwacht. Twee weken later moet het onderzoek van het Comité I rond zijn. De zoektocht naar Conings is in handen van het federaal parket. Dedonder ontkende dat er sprake zou zijn van een “licence to kill”. “Dat is fake news”, aldus de minister, volgens wie het net de bedoeling is die zoektocht tot een goed einde te brengen zonder slachtoffers of gewonden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234