Woensdag 08/12/2021

Update

Minister Sabine Laruelle stopt met politiek

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Minister van Middenstand en Landbouw, Sabine Laruelle (MR), verlaat aan het einde van de legislatuur de politiek. Zo kondigt ze maandag aan in een interview aan L'Avenir. Laruelle (48) wil naar eigen zeggen het risco van de "legislatuur teveel" vermijden. Sabine Laruelle is een landbouwingenieur en was voor ze in de politiek stapte secretaris-generaal van de Fédération Wallonne de l'Agriculture (FWA), de Waalse evenknie van de Boerenbond. Ze is sinds 2003 federaal minister.

Na lange maanden van reflectie heeft Sabine Laruelle MR-voorzitter Charles Michel laten weten dat ze geen kandidaat wil zijn bij de verkiezingen van 25 mei 2014, noch voor de Kamer, noch voor het gewest. Ze blikt tevreden terug op het geleverde werk en kijkt met volle overtuiging vooruit op de zes maanden werk die haar nog wachten, zo staat in een mededeling van de MR.

"Ik ben fier op het gerealiseerde werk en het vertrouwen dat ik kreeg inzake het sociaal statuut van de zelfstandigen, de lastenverlaging en de financiering van de kmo's", aldus Laruelle die de opeenvolgende MR-voorzitters Charles Michel, Didier Reynders en Louis Michel dankt voor de belanrijke taken die ze haar hebben toevertrouwd. "Ik heb steeds gezegd dat de politiek voor mij geen doel op zich was of een passie, maar een middel om de zaken te verbeteren. Ik heb veel geïnvesteerd in mijn functie van minister, maar het is voor mij tijd om aan het einde van de legislatuur de fakkel door te geven en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Ik blijf uiteraard beschikbaar om de MR-kandidaten bij de belangrijke stembusgang te ondersteunen".

"Voorbeeld van politiek engagement"
Charles Michel respecteert de persoonlijke keuze van Sabine Laruelle. Hij looft de "uitzonderlijke kwaliteiten" waarvan ze als minister blijk gegeven heeft. "Door haar werkkracht en overtuiging heeft ze van de zelfstandige en kmo een politieke prioriteit gemaakt".

Didier Reynders, die Laruelle als partijvoorzitter binnenhaalde bij de MR had lof voor haar "totale engagement" gedurende haar ministeriële loopbaan. "Ze is het voorbeeld van politiek engagement. Ze liet elke dag zien wat het betekende om te vechten, en dat over verschillende domeinen zoals landbouw, kmo's en vooral zelfstandigen. In tien jaar tijd is ze erin geslaagd om dat te realiseren wat de zelfstandigen sinds lang vroegen". Volgens de oud-voorzitter van de MR toont de keuze van Sabine Laruelle aan dat men zich volledig in de strijd kan gooien en dan iets anders kan doen. Bij de strijd om het MR-voorzitterschap was Sabine Laruelle één van de grootste medestanders van Didier Reynders. Ze weigerde toen zelf ondanks talrijke vragen naar het voorzitterschap te dingen. "De discussies die toen gevoerd werden, hebben haar doen beseffen dat dit niet hetgene was wat ze zocht".

Onkelinx: "Respect ondanks tegenstellingen"
PS-vicepremier Laurette Onkelinx houdt goede herinneringen over aan de ruim tien jaar dat ze in de ministerraad met Laruelle heeft samengewerkt. "Het is een collega die ik steeds geapprecieerd heb. Hoewel onze overtuigingen vaak tegengesteld zijn, waardeer ik haar intelligentie en haar respect voor gemaakte afspraken. Ze kan compromissen sluiten in het belang van de staat en de bevolking. Het is een sterke persoonlijkheid die in alle onafhankelijkheid beslist om haar politiek engagement te beëindigen. Ik heb haar toegewenst dat ze een nieuwe passie zou vinden waar ze met haar talenten het verschil kan maken", aldus Onkelinx.

Milquet verrast
CdH-vicepremier Joëlle Milquet is verrast door het vertrek van Sabine Laruelle en betreurt haar beslissing. Ze gaf blijk van intelligentie, strijdlust, correctheid en efficiëntie in het openbaar bestuur, hoewel ze niet altijd dezelfde mening deelden. Milquet respecteert de beslissing van Laruelle - "een keuze die haar siert" - en wenst haar alle geluk toe in haar leven na de politiek.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234