Vrijdag 06/12/2019

Minister Reynders wil van geen uitstel weten

CD&V: 'Op een lottoformulier kun je nog willekeurige getallen invullen. Als je dat op een belastingbrief doet, riskeer je een boete'

Gokken dat het lukt met nieuw belastingformulier

Het invullen van de belastingbrief wordt een moeilijke klus. Het nieuwe formulier heeft veel weg van een lottoformulier. Bovendien moet het binnen een maand ingevuld zijn. Ondanks protest wil federaal minister van Financiën Didier Reynders (MR) van verandering noch uitstel weten.

Brussel

Eigen berichtgeving

Janine Meijer / Johan Corthouts

Ten laatste eind mei valt bij alle burgers de bruine enveloppe met de belastingaangifte op de mat. Het aangifteformulier ziet er dit jaar heel anders uit. Er zijn bovendien een aantal fiscale hervormingen doorgevoerd. Toch moet de ingevulde aangifte nauwelijks dertig dagen later al ingediend zijn.

De minister oogstte daarmee deze week een storm van protest. "Het nieuwe aangifteformulier lijkt meer op een lottoformulier dan op een belastingdocument. Mensen moeten van de kladversie een cijfercombinatie overschrijven op het formulier dat ze moeten indienen. Dat levert gegarandeerd problemen op", zegt Koen Meesters, de fiscale expert van de christelijke vakbond ACV.

Volgens Meesters dreigt chaos, want veel burgers zullen voor eind juni nog niet over alle nodige documenten beschikken, zoals loonfiche, documenten van financiële instellingen of de NMBS, om de aangifte te doen. "De tijd is simpelweg te kort. Wij verwachten dat de vrijwilligers die onze leden met hun aangifte helpen onder de vragen bedolven worden met vragen."

Ook consumentenorganisatie Test-Aankoop begrijpt niet waarom Reynders de deadline niet wil verlengen. Vorig jaar kregen belastingplichtigen uitstel tot eind augustus, dus waarom dit jaar niet? Niet alleen is er het nieuwe formulier, er veranderen ook tal van fiscale regels. Het gaat daarbij onder meer om de gelijkschakeling van de wettelijk samenwonenden met de gehuwden, de decumul van alle inkomens en de verhoogde aftrek voor restaurantkosten.

Jean-François Biernaux van Test-Aankoop verwacht dat mensen veel meer tijd nodig hebben dan dertig dagen om die nieuwe regels te doorgronden. "Men onderschat hoeveel mensen moeite hebben met het invullen van formulieren." De medewerker van Test-Aankoop vindt het ook oneerlijk dat burgers die een boekhouder inhuren wel tot 31 oktober de tijd krijgen. "Mensen die geen boekhouder kunnen betalen, zoals bijvoorbeeld veel gepensioneerden, krijgen minder tijd dan anderen. Dat is discriminatie", aldus Biernaux.

Volgens hem kost het de minister niets om de burger meer tijd te geven en kan dat op het kabinet ook niet voor administratieve problemen zorgen. Biernaux: "Het aanslagbiljet waarop staat hoeveel je terugkrijgt of moet betalen, gaat nooit voor eind oktober op de bus, omdat het ministerie eerst nog de gegevens van de kruispuntbank moet krijgen. Ik zie dus geen enkele reden waarom de burger niet meer tijd kan krijgen."

Maar tot dusver bleef Reynders doof voor de kritiek. Volgens hem wordt de belastingbrief invullen helemaal geen moeilijke klus. De belastingplichtige moet de cijfers op de aangifte enkel kopiëren op een "vereenvoudigd" document van een pagina. Dat document wordt op het ministerie ingescand en zal automatisch verwerkt worden in centra in Gent en Namen. Op die manier zou jaarlijks 35 ton papier uitgespaard worden.

Reynders' weigering om nog aanpassingen door te voeren en uitstel te verlenen leverde hem ook zware kritiek op in het parlement. "Het nieuwe belastingformulier is zeer onoverzichtelijk. Het is klantonvriendelijk en het risico dat je fouten maakt, wordt bijzonder groot", vatte VLD-volksvertegenwoordiger Willy Cortois samen.

Hij gewaagt van een kafkaiaanse maatregel. "Waarom moet je die bedragen kopiëren naar een formulier zonder titels of beschrijving. Google scant dagelijks letters en cijfers in. Waarom kan de Belgische fiscus dat niet?" Cortois vindt het jammer dat de nieuwe belastingbrief niet werd gepresenteerd aan staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging Vincent Van Quickenborne (VLD). "Spijtig genoeg werd hij buitenspel gezet."

Bij CD&V noemt men de nieuwe brief een "administratieve vereenvoudiging voor de administratie". CD&V-kamerlid Hendrik Bogaert: "Bijkomend uitstel is zeker op zijn plaats, want de hele aangifteprocedure wordt een stuk moeilijker. Op een lottoformulier kun je nog willekeurige getallen invullen. Als je dat op een belastingformulier gaat doen, riskeer je een boete."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234