Maandag 21/06/2021

Minister opgelucht over resultaten klimaattop, activisten niet

De Brusselse minister van Leefmilieu, Evelyne Huytebroeck, leidde de Belgische delegatie op de klimaattop. Beeld EPA
De Brusselse minister van Leefmilieu, Evelyne Huytebroeck, leidde de Belgische delegatie op de klimaattop.Beeld EPA

De resultaten van de onderhandelingen op de VN-klimmaattop in het Zuid-Afrikaanse Durban zijn een "echte opluchting" volgens de Brusselse minister van Leefmilieu, Evelyne Huytebroeck, die de Belgische delegatie leidde. Europees Commissaris voor Klimaat Connie Hedegaard is ook tevreden met het bereikte akkoord. Het Platform Klimaatrechtvaardigheid, waar onder meer Greenpeace, Oxfam en 11.11.11. deel van uitmaken, noemt het een slecht akkoord dat weliswaar enige politieke wil toont.

"Het akkoord is een echte opluchting, omdat daarmee het Kyoto-protocol verlengd wordt. Het is een minimum. We komen van ver; we stonden bijna op het punt Kyoto stop te zetten, wat een echte ramp zou zijn geweest", aldus de minister. "Over de termijn van de verlenging zal eind 2012 een beslissing worden genomen. We betreuren wel dat die beslissing niet nu genomen werd", voegde Huytebroeck er aan toe.

Juridisch dwingend kader
De verschillende partijen konden ook tot een overeenkomst komen over het scheppen van een werkkader waarbinnen een dwingend juridisch geheel voor 2015 moet worden goedgekeurd voor alle staten ter wereld. "We vreesden dat de grote landen met een grote uitstoot zich niet wilden inzetten, hoewel dat een conditio sine qua non voor Europa was. Dat was overigens een punt dat lang voor moeilijkheden bij de onderhandelingen zorgde", legde de minister uit.

Ook meldde Huytebroeck dat er een groen fonds ter waarde van 100 miljard dollar komt om de ontwikkelingslanden financieel bij de klimaatverandering bij te staan.

"We zijn er ons bewust van dat er nog enorm veel zaken moeten gebeuren. Het bereikte resultaat is niet voldoende om de dringende klimaatproblemen het hoofd te bieden", stelde ze.

Rol van België

Minister Huytebroeck legde eveneens de nadruk op de belangrijke rol die België tijdens de onderhandelingen heeft gespeeld. "Wij zijn samen met Frankrijk, Spanje en andere noordelijke landen, zoals Zweden, bij de meest dynamische landen om Kyoto te dragen. De Belgische delegatie is erg actief geweest. Ze diende verschillende voorstellen in die door Europa gedragen werden", luidde het.

"Belangrijkste doel bereikt"

Europees Commissaris voor Klimaat Connie Hedegaard is ook tevreden met het vannacht bereikte akkoord. "Met het akkoord over een roadmap voor een nieuw bindend juridisch kader tegen 2015, dat alle landen zal betrekken in de strijd tegen klimaatverandering, heeft de Europese Unie haar belangrijkste doel voor de klimaatconferentie bereikt", reageert ze.

Roadmap
Hedegaard verduidelijkt dat de EU terug naar huis keert met haar voornaamste ambitie gerealiseerd. "We wilden geen verlenging van het Kyoto-akkoord zonder dat we in de plaats een roadmap kregen waar alle landen zich aan moeten houden." Verdeelde Kyoto de wereld nog in twee categorieën, dan zal het volgende akkoord volgens Hedegaard "de realiteit van een onderling afhankelijke wereld weerspiegelen".

De Poolse minister van Milieu Marcin Korolec, die nog tot eind dit jaar de Raad van EU-milieuministers voorzit, vergelijkt het belang van het Durban-akkoord met dat op de eerste klimaatconferentie (COP1) in 1995, dat de weg bereidde voor het Kyoto Protocol.

"Niet goed genoeg"
"Geen goed akkoord, maar het toont wel een zekere politieke wil", oordeelt dan weer het Platform Klimaatrechtvaardigheid, waar organisaties als IEW, BBL, WWF, Greenpeace, ACW, ABVV, Oxfam-Solidariteit, Oxfam-Wereldwinkels, 11.11.11 en CNCD-11.11.11 deel van uitmaken.

Tweegradendoelstelling

Het Durban-pakket zal er niet voor zorgen dat we de tweegradendoelstelling halen, zegt het Platform. Die doelstelling, waarbij geprobeerd wordt om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot 2 graden Celsius deze eeuw, moet onder meer vermijden dat de zeespiegel te sterk stijgt. "Er wordt ook over geen enkele financieringsbron gepraat om het Groene Klimaatfonds te spijzen", zegt het Platform.

Aarzeling bij VS, China en India
Mathias Bienstman van de Bond Beter Leefmilieu (BBL) zegt dat sommige landen met een hoge uitstoot van broeikasgassen per inwoner, zoals de Verenigde Staten, zich weinig constructief opstelden in Durban. "Ook groeiende economieën, zoals China en India, waren redelijk aarzelend. De Europese Unie, de eilandstaten en de Afrikaanse laden zorgden wel voor positieve impulsen."

Bienstman noemt het Durban-akkoord een kleine stap, die van belang is vanwege de veranderende economische verhoudingen in de wereld. "Maar we stevenen nog altijd af op een opwarming van 3,5 graden deze eeuw. Dat is wat er echt toe doet. Daarom moeten ook onze regering en de Europese Unie hun ambities aanscherpen. (belga/lb)

Europees Commissaris voor Klimaat Connie Hedegaard. Beeld EPA
Europees Commissaris voor Klimaat Connie Hedegaard.Beeld EPA
Staande ovatie voor de Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken Maite Nkoana-Mashabane, die de conferentie voorzat. Beeld AFP
Staande ovatie voor de Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken Maite Nkoana-Mashabane, die de conferentie voorzat.Beeld AFP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234