Dinsdag 17/05/2022

Nieuws

Minister Meryame Kitir: ‘We mogen niet vergeten voor wie we klimaattop organiseren’

Meryame Kitir baant zich een weg door het water van de mangrove. Beeld BELGA
Meryame Kitir baant zich een weg door het water van de mangrove.Beeld BELGA

‘We mogen niet vergeten voor wie we de klimaattop organiseren.’ Dat zegt minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) na een zesdaags bezoek aan Burkina Faso en Senegal. ‘Als we de klimaatverandering in kwetsbare landen aanpakken, winnen we daar allemaal bij’, klinkt het. Zelf zal ze van 7 tot 10 november op de COP26 in Glasgow aanwezig zijn.

Redactie

Het bezoek van minister Kitir aan Afrika stond hoofdzakelijk in het teken van de klimaatverandering. De Sahel heeft zwaar te lijden onder de opwarming van de aarde en verwoestijnt zienderogen, met alle gevolgen van dien voor de lokale bevolking. Die is grotendeels afhankelijk van de landbouw voor voedsel en inkomen.

Met een bezoek ter plaatse wilde Kitir met eigen ogen aanschouwen wat de gevolgen van de klimaatverandering zijn in Afrika en die ervaring meenemen naar de COP26 in Glasgow. Daarvoor sprak ze in Burkina Faso en Senegal onder meer met landbouwers, bezocht ze projecten om verschaalde grond opnieuw vruchtbaar te maken en ging ze een kijkje nemen bij organisaties die werk maken van herbebossing.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

‘Vrouwen en jongeren betalen hoogste prijs’

Praten met de mensen ter plaatse, die de klimaatverandering letterlijk en figuurlijk aan den lijve ondervinden, maakt alles veel concreter volgens Kitir. “We spreken vaak over de klimaatverandering. De jongeren komen op straat voor klimaatmarsen. Maar hier op het terrein zie je over wie en over wat het gaat. Je ziet hoe het water opdroogt en de mensen nog onvoldoende van hun grond kunnen leven. Je ziet hoe de vrouwen en de jongeren diegenen zijn die de hoogste prijs (gaan) betalen.”

“En ook hier zijn de jongeren begaan met het klimaat”, zegt Kitir. “Zij staan recht en zeggen ‘let’s act now’. Het gaat over hun toekomst, hun planeet, hun perspectieven en mogelijkheden’.”

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

President teleurgesteld

Kitir was ook onder de indruk van de boodschap van de Senegalese president Macky Sall, met wie ze een onderhoud had. Die liet haar weten dat hij niet naar de COP gaat omdat hij teleurgesteld is omdat de westerse landen hun beloftes van de vorige klimaattop tegenover de ontwikkelingslanden niet nakomen.

“Dat was een sterke boodschap”, zegt Kitir. “De ontwikkelingslanden zijn diegenen die vandaag de dag het meest met de gevolgen van de klimaatverandering geconfronteerd worden. Zij hebben meer dan recht om hun teleurstelling te uiten en te zeggen dat er meer moet gebeuren. Hun bevolking voelt de gevolgen elke dag. Als zij niet meer naar de COP gaan omdat wij onze engagementen niet nakomen, dan zitten we met een probleem.”

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

“Hetzelfde geldt voor de jongeren over wie het ook gaat. Ook hen moeten we een stem geven op de klimaattop. We mogen niet vergeten voor wie we de COP organiseren.”

Kitir is na het bezoek van zes dagen uiteindelijk nog het meest onder de indruk van de mensen zelf. “Vooral de kracht die ze uitstralen blijft me bij. Ze staan voor zulke grote uitdagingen, maar toch gedragen ze zich niet als slachtoffer.”

“Ik ben er absoluut van overtuigd dat we iets kunnen doen aan de klimaatverandering. Maar: ‘it is time to act now’. Dat is de roep van iedereen. De roep van de mensen die bij ons op straat zijn gekomen en de roep van de mensen hier. Het is tijd dat we actie ondernemen”, besluit Kitir.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234