Zaterdag 25/01/2020

Minister Jambon niet welkom in Molenbeek, maar: "Kanaalplan werpt zijn vruchten af"

Beeld Twitter

De criminaliteitsgraad in Molenbeek is in het eerste semester van dit jaar met 14,2 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2016. Dat blijkt uit enkele resultaten van het Kanaalplan die de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie, Jan Jambon en Koen Geens, hebben meegedeeld. "We gaan niet zeggen dat alle problemen in Molenbeek opgelost zijn, maar het harde werk en de goede samenwerking tussen de verschillende niveaus werpt zijn vruchten af", meent Jambon. Daar blijkt niet iedereen het evenwel mee eens, getuigen graffiti en pamfletten.

Het Kanaalplan is een van de federale speerpunten in de strijd tegen radicalisering en terrorisme. Het plan is ontwikkeld na de aanslagen in Parijs in november 2015 en wordt intussen al anderhalf jaar uitgerold in een achttal Brusselse gemeenten en Vilvoorde. Een evaluatie voor alle gemeenten volgt pas in het voorjaar van 2018, maar Jambon maakte vandaag al een tussentijdse balans voor Molenbeek op tijdens een lezing voor enkele Brusselse N-VA-afdelingen in Molenbeek. Tegen die lezing was protest gerezen middels graffiti en een pamflet van ACAB, wat staat voor 'All Cops Are Bastards'. De politie was duidelijk aanwezig in en rond de Karreveldlaan in Molenbeek, waar de bijeenkomst plaatsvond, naar aanleiding van het bewuste pamflet waarin extreem-linkse betogers opriepen om samen te komen om de komst van Jambon tegen te houden. De opkomst bleef uiteindelijk erg beperkt en de lezing verliep zonder incidenten.

Beeld Twitter

Toch blijkt volgens de minister dat de criminaliteitsgraad in de hele politiezone Brussel-West in het eerste semester van dit jaar met 14,2 procent is gedaald in vergelijking met het eerste semester van 2016. Vorig jaar daalde die criminaliteitsgraad (het aantal misdrijven per duizend inwoners, nvdr) slechts met drie procent ten opzichte van 2015.

In Brussel-West worden intussen 87 foreign fighters opgevolgd. Het gaat om 15 teruggekeerde foreign fighters, negen mensen die naar de oorlogsgebieden wilden afreizen en 18 mensen waarvan vermoed wordt dat ze zouden kunnen vertrekken. Tweeëntwintig foreign fighters zitten vermoedelijk nog in Syrië of Irak en 23 geestesgenoten zijn er vermoedelijk om het leven gekomen. Ook vijf haatpredikers en twee zogenaamde home terrorist fighters worden opgevolgd. Via het werk van de lokale integrale veiligheidscellen zijn ook 14 inwoners van Molenbeek op de radar beland die vatbaar waren voor radicalisering en begeleiding vereisten.

133 vzw's ontbonden

Het controleren van de woningen in Molenbeek was ook een belangrijke as van het plan. Intussen zijn 11.000 wooneenheden gecontroleerd en 1.539 mensen ambtelijk geschrapt. Daarnaast zijn ook ruim 1.600 vzw's administratief onder de loep genomen. De resultaten: 113 vzw's worden verdacht van criminele feiten, 546 verenigingen vormen het voorwerp van een gerechtelijke procedure en 133 vzw's zijn ontbonden.
(lees verder onder de foto)

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Beeld belga

De aanpak van de handel in wapens en valse documenten, die vaak gelinkt worden aan terrorisme, leverden ook resultaat op. Er werden 51 wapens gevonden met een totaal van 29.160 stuks munitie, alsook 2.960 vervalste documenten aangetroffen.

Minister Jambon gaf tenslotte nog mee dat er 485 extra personeelsleden werden ingezet voor de uitbouw van het Kanaalplan. "Repressie is makkelijk, je komt aan met zwaailichten, de mensen zien iemand het huis uit getrokken worden en ze denken dat je er mee bezig bent", vertelt minister Jambon. "Maar preventie is een werk van lange adem. Het gaat om het vertrouwen winnen en dat is veel minder zichtbaar." "Molenbeek is een modelgemeente geworden voor het hele land en voor wat betreft de opvolging van personen die in de officiële databank van het OCAD zijn opgenomen", besluit minister Jambon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234