Zaterdag 23/10/2021

Politiek

Minister Galant onder vuur over samenwerking met advocatenkantoor

Jacqueline Galant. Beeld PHOTO_NEWS
Jacqueline Galant.Beeld PHOTO_NEWS

Federaal mobiliteitsminister Jacqueline Galant lag vandaag onder vuur in de Kamer, nadat twijfels waren gerezen over de manier waarop de samenwerking tussen haar kabinet en een advocatenkantoor tot stand kwam. De MR-minister hield vol dat ze niets verkeerds heeft gedaan, maar de oppositie was niet overtuigd.

Galant nam als minister het advocatenkantoor Clifford Chance onder de arm. Naar eigen zeggen voor bijstand bij juridische geschillen, meer bepaald met de Europese Commissie rond staatssteun. Daarnaast trad het kantoor ook op als consultant bij de "globale reflectie" over de toekomst van Brussels Airport, gaf de minister aan.

Er is echter discussie ontstaan over de manier waarop de keuze op Clifford Chance viel. Volgens Le Vif werd het prestigieuze advocatenkantoor immers gekozen zonder publieke aanbesteding of "onderhandelingsprocedure", hoewel dat bij wet verplicht is.

De minister koos voor een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking, verduidelijkte ze woensdag in de Kamer. Naar eigen zeggen volgde ze daarmee de aanpak die de FOD Mobiliteit haar had voorgesteld.

Onderhandelingsprocedure

"Het kabinet Clifford Chance werd gekozen na een aanpak voorgesteld door mijn administratie, waarbij mijn kabinet een ontwerp van bestek had opgemaakt met het oog op een onderhandelingsprocedure, samen met een (niet limitatieve) lijst van drie te consulteren kantoren. Zelfs al had de FOD ons voordien laten verstaan dat een dergelijke consultatie niet nodig was", klonk het.

Volgens Galant werd gekozen voor een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking wegens de "urgentie" van de samenwerking, de nood aan confidentialiteit en aan een vertrouwensrelatie met het advocatenkantoor. Ze verwees naar de Europese regels - waarvan ze toegaf dat die nog niet zijn omgezet - die zo'n procedure toelaten in kader van bijstand bij geschillen.

Offertes

Na aandringen van de oppositie liet de minister zich ook uit over een reeks e-mails tussen haar kabinet en de administratie, waaruit blijkt dat de administratie ook de mogelijkheid had geopperd om te kiezen voor een onderhandelingsprocedure met offertes. Galant hield echter vol dat haar kabinet die piste had gesuggereerd.

De oppositie toonde zich niet mals voor Galant. "Deze procedure lijkt me volstrekt illegaal", hekelde PS-Kamerlid Karine Lalieux. Ze drong aan op een onderzoek door het Rekenhof en wil net als cdH-collega Vanessa Matz ook topman Laurent Ledoux van de FOD Mobiliteit in de Kamer horen.

"Het is zeer erg wat hier gebeurt. Uw uitspraken staan haaks op de inhoud van de e-mails. Wat hier gezegd is in het parlement, strookt niet met de waarheid", vulde Ecolo-Kamerlid Benoît Hellings aan.

Aanbestedingen

In een laatste mail herinnerde de administratie er trouwens ook aan dat voor aanbestedingen van meer dan 31.000 euro goedkeuring nodig was van de Inspectie van Financiën. Gaat het om meer dan 85.000 euro, dan was het akkoord van de minister van Begroting nodig.

Galant maakte vandaag niet bekend welk bedrag in totaal gemoeid is met de samenwerking met Clifford. Ze citeerde wel een bedrag van 176.000 euro aan facturen, maar preciseerde niet of er sprake is van een contract tussen het kabinet en het advocatenkantoor.

Van coalitiepartners N-VA, Open Vld en CD&V kreeg Galant woensdag geen steun in de Kamer. Enkel partijgenoot Gilles Foret nam het woord. Hij stelde zich vragen bij de rol van FOD-topman Laurent Ledoux en haalde uit naar de "georchestreerde lekken in de pers".

Galant zelf verzekerde nog dat ze waakt over de goede toepassing van de regels rond aanbestedingen. Ze had ook al een ontmoeting met de korpschef van de Inspectie van Financiën, met het oog op een onderzoek naar alle aanbestedingen door haar departement. Indien nodig zal er "geval per geval geremedieerd worden", besloot Galant.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234