Donderdag 09/12/2021

Droogte

Minister Demir wil captatieverbod op Vlaams niveau kunnen uitvaardigen

Vlaams minister Zuhal Demir. Beeld Photo News
Vlaams minister Zuhal Demir.Beeld Photo News

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vindt dat zij als minister de bevoegdheid moet krijgen om in de strijd tegen de droogte een captactieverbod voor heel Vlaanderen uit te vaardigen. Nu ligt die bevoegdheid bij de provinciegouverneurs. Het is één van de maatregelen die de N-VA-minister vandaag aankondigde in het Vlaams Parlement.

Vlaanderen kreunt nog vroeger dan andere jaren onder de droogte. De lange voorjaarsdroogte brengt tal van problemen met zich mee, gaande van groter brandgevaar in natuurgebieden tot problemen voor de landbouwsector en zelfs tot tekorten in de bevoorrading van drinkwater. Op advies van de Droogtecommissie voerden de verschillende provinciegouverneurs vorige week al een captatieverbod in, een verbod om water uit waterlopen te onttrekken.

‘Ernstig’

In het Vlaams Parlement kreeg Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vandaag een hele waslijst aan droogte-vragen van parlementsleden Freya Perdaens (N-VA), Bruno Tobback (sp.a), Gwenny De Vroe (Open Vld), Johan Danen (Groen), Leo Pieters (Vlaams Belang) en Tinne Rombouts (CD&V).

Minister Demir somde op wat Vlaanderen allemaal al doet in de strijd tegen de droogte, maar erkende dat de situatie “ernstig” is. De N-VA-minister wil de strijd tegen de droogte opvoeren. Zo wil ze bijvoorbeeld de bevoegdheid om een captatieverbod uit te vaardigen naar zich toe trekken. Nu ligt die bevoegdheid bij de vijf provinciegouverneurs. Ze wil daarover volgende week een besluit voorleggen aan de Vlaamse regering.

Daarnaast wil de minister een taskforce Droogte oprichten waarin naast de minister zelf ook de gouverneurs, de vertegenwoordigers van de waterloopbeheerders en een aantal wetenschappers zouden zetelen.

Lekken

Wat de bevoorradingszekerheid betreft, heeft de minister aan de drinkwatermaatschappijen gevraagd om tegen de zomer een “gemeenschappelijke prioriteitenlijst” op te stellen met als doel het hergebruik van water te verbeteren en lekken tegen te gaan. Wat die lekken betreft, zegt Demir dat de maatschappijen al inspanningen doen om lekken actief op te sporen en aan te pakken. Toch kondigt de minister een nieuwe audit aan die moet nagaan hoe groot het probleem van weglekkend drinkwater precies is.

De minister wil ook onderzoeken of ze gemeenten kan verplichten een hemelwaterplan op te stellen. Nu hebben 18 Vlaamse gemeenten zo’n plan. “Ik heb aan mijn administratie de opdracht gegeven een kader uit te werken om gemeentelijke hemelwaterplannen te verplichten en het ambitieniveau ervan op te trekken. Zoniet gaan we er niet komen”, aldus Demir.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234