Woensdag 18/05/2022

Minister De Clerck: 'De X-dossiers lagen nooit stil'

'Ik kan zeer formeel zeggen dat de zogenaamde connexe dossiers in de zaak-Dutroux niet hebben stilgelegen en ook in de toekomst niet zullen stilliggen.' Dat meldde justitieminister De Clerck gisteren na afloop van een vergadering met het college van procureurs-generaal over de stand van zaken in de nevendossiers. Daar heette het dat de moeilijkheden in het onderzoek de afgelopen maanden slechts geleid hadden tot een 'minimale pauze'.

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

Naar aanleiding van de publicatie van een deel van de nevendossiers in De Morgen kwam het college van procureurs-generaal gisteren bijeen om zich te bezinnen over de stand van zaken in deze dossiers. Het gaat om de onderzoeken naar de onopgeloste moorden op Christine Van Hees, Carine Dellaert en Katrien De Cuyper, die begin vorig jaar werden heropend bij de parketten van Brussel, Gent en Antwerpen. Dat gebeurde op basis van de verklaringen van Regina Louf, alias X1, die sinds september 1996 getuigde over een netwerk van kinderprostitutie en een aantal precieze details gaf over de feiten en de door haar aangewezen daders. De Morgen besliste over te gaan tot het publiceren van een deel van de onderzoeken, die door interne spanningen binnen de rijkswacht in een sukkelstraatje waren beland.

Minister De Clerck en voorzitter Christine Dekkers van het college van procureurs-generaal gaven gisteren toe dat er zich 'enkele problemen' hadden voorgedaan in het onderzoek. Zij verwezen onder meer naar het vertrek in september 1997 van de eerste ploeg enquêteurs onder leiding van adjudant De Baets. "Een nieuwe ploeg werd aangesteld", zei procureur-generaal Dekkers. "Dit had tot gevolg dat het onderzoek een kleine vertraging opliep. Die was van minimale aard", benadrukte Dekkers. Zij stelde dat er, in tegenstelling tot wat beweerd werd, wel degelijk verder onderzoek was gevoerd.

Volgens de informatie waarover onze redactie beschikt, hadden de enige onderzoeksopdrachten die sinds juli 1997 werden uitgevoerd, enkel nog betrekking op de zogenaamde 'tweede herlezing' van het dossier, die nu al meer dan zes maanden aansleept. De herlezing kwam er op aandringen van rijkswachtcommandant Duterme, de leider van de antenne-Neufchâteau binnen de 3COS van de Brusselse rijkswacht. Het gaat daarbij om het natrekken van gegevens die gericht zijn op het testen van de getuige zelf. Van verder terreinwerk, het verifiëren van onderzoekselementen, het verhoren van getuigen, het lokaliseren van plaatsen en/of het volgen van verdachten is sinds zes maanden geen sprake meer.

Dat werd ook met zoveel woorden aan getuige X1 meegedeeld toen zij in september van vorig jaar een eerste, informeel, contact had met haar nieuwe ondervragers. Zij ervaarde een opmerkelijke verandering in de houding van de nieuwe enquêteurs, die er volgens haar op uit waren om haar te destabiliseren. Sinds hetzelfde onderhoud werd eveneens de rijkswachtbescherming van X1 van de ene dag op de andere opgeheven. Ook de coördinatievergaderingen tussen de betrokken parketten vonden sindsdien niet meer plaats. Op dit alles konden procureur-generaal Dekkers noch minister De Clerck gisteren ingaan, omdat de concrete onderzoeken niet onder hun bevoegdheid vallen. "Wij baseren ons op de verslagen die mijn collega's mij voorlegden", aldus procureur-generaal Dekkers. Het VRT-journaal meldde gisteren dat volgens bronnen binnen het parket van Neufchâteau de Luikse procureur-generaal Thily niet eens informeerde naar de stand van het onderzoek.

Inmiddels wijst alles erop dat de nevendossiers sinds twee weken weer in een stroomversnelling zijn geraakt. De vader van getuige X1 werd gisteren verhoord door onderzoeksrechter Damien Vandermeersch in het kader van het onderzoek naar de moord op Christine Van Hees in 1984. Zoals bekend doet de vader van X1 de verklaringen van zijn dochter af als verzinsels.

De Brusselse onderzoeksrechter besliste vorige week om Regina Louf weer onder permanente rijkswachtbescherming te stellen. Van zijn kant kondigde minister De Clerck gisteren een nieuwe coördinatievergadering aan voor vrijdag met alle bij de nevendossiers betrokken onderzoeksmagistraten en nationaal magistraat André Vandoren. Na afloop zullen de magistraten uitleg verschaffen over de stand van zaken in de dossiers. Er zit blijkbaar niet alleen schot in het dossier van X1. Vorige week werden plannen gemaakt om met een van de andere getuigen in de connexe dossiers te gaan vliegen met een helikopter. Zo hoopt men om bepaalde door haar beschreven locaties terug te vinden.

(AmB)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234