Zaterdag 27/02/2021

Minister al in 2008 op de hoogte van problemen waterzuivering

De Ecolominister krijgt tegenwind binnen haar eigen coalitie, omdat ze zelfs de regeringstop pas inlichtte over de problemen toen de sluiting van de waterzuiveringsinstallatie Brussel-Noord al publiek bekend was.

Huytebroeck zelf komt almaar meer onder vuur te liggen omwille van haar eigengereid optreden in het conflict met de privéconcessiehouder van installatie. De Vlaamse regering stelde het Brusselse gewest al in gebreke voor de laattijdige reactie. Maar ook binnen de eigen Brusselse regering is er onvrede over het feit dat de groene minister de coalitiepartners pas informeerde toen het kwaad al geschied was. “Tot voor drie dagen wist ik van niks”, geeft Open Vld-minister Jean-Luc Vanraes toe. Zelfs minister-president Picqué (PS) werd pas dit weekend geïnformeerd over de problemen. Dat is dus pas nadat publiekelijk alarm geslagen werd. “Het is nu aan de minister zelf om duidelijkheid te verschaffen”, klinkt het onderkoeld bij Picqué. Huytebroeck voert aan dat het stilleggen een zo drastische maatregel is dat die onmogelijk kon voorzien worden. Al in 2008 bracht privéconcessiehouder Aquiris nochtans haar kabinet voor het eerst op de hoogte van die problemen met de samenstelling van het water. In het daaropvolgende anderhalve jaar bleef Aquiris brieven sturen naar Huytebroeck, zonder gevolg. De vertegenwoordigers van de regering blijven ook al maanden afwezig op de raad van bestuur van Aquiris, zo bevestigt het bedrijf zelf aan de redactie. Op 25 november werd per brief meegedeeld dat een eerste helft van het station zou buiten werking gesteld worden, waarna op 8 december de hele installatie werd stilgelegd. Het kabinet-Huytebroeck bevestigt de communicatie, maar zegt niets ondernomen te hebben omdat het de verantwoordelijkheid van Aquiris zelf was om te handelen. “Aquiris eiste een extra vergoeding, wij zien geen reden om die te betalen”, klinkt het bij de woordvoerder. Het kabinet verwijst naar een rapport waaruit zou blijken dat de samenstelling van het water niet gewijzigd is sinds het afsluiten van het contract tussen overheid en privé-partner in 2005.

Juridisch steekspel

Niettemin blijft de vervuiling een erg onverkwikkelijke zaak voor een Ecolominister. Na fors aandringen keert Huytebroeck nu toch terug van de Klimaattop in Kopenhagen om zich te verweren in het parlement. N-VA vraagt alvast haar ontslag en ook de sp.a-jongeren van Animo voerden al actie aan haar kabinet. Binnen de Brusselse meerderheid heeft vooral Open Vld zich vastgebeten in het dossier. Brussels parlementslid Els Ampe: “We gaan hier niet licht over. Er is kostbare tijd verloren. Dit is een milieuramp geworden voor Brussel, Vlaanderen en straks ook de Noordzee.” Vlaams minister voor Brussel Pascal Smet (sp.a), zelf door Groen! uit de hoofdstedelijke coalitie gewipt, laat de kans ook niet liggen om naar de groenen uit te halen. “Met Groen! in de Brusselse regering, dode vissen in Vlaanderen”, liet hij zich in het Vlaams Parlement ontvallen.Het stilleggen van de waterzuiveringsstation Brussel-Noord dreigt een juridisch steekspel te worden. Nadat de Vlaamse regering het Brussels gewest in gebreke stelde en het parket een vooronderzoek gestart is naar de oorzaken van de milieuvervuiling, stapt nu ook de Brusselse regering zelf naar de rechter. In kort geding wil minister van Milieu Huytebroeck vandaag de herstart van de installaties afdwingen. Bovendien laat de minister onderzoeken of er tegen beheerder Aquiris, filiaal van Veolia, een schadevergoeding kan gevorderd worden voor de berokkende milieuschade. Huytebroeck stuurt voorts het rapport van de Milieu-inspectie over het zuiveringsstation door naar het parket. In dat rapport staat, dixit Huytebroeck, “geen enkel doorslaggevend element in dat de sluiting van het waterzuiveringsstation zou rechtvaardigen.”

Wel centen, geen inspraak

De kwestie beroert ook de Vlaamse regering. Minister-president Kris Peeters (CD&V) vraagt tekst en uitleg aan zijn ambtgenoot Picqué. Hij wil weten hoelang de Brusselse regering al op de hoogte was van het stilvallen van de waterzuiveringsinstallatie, en waarom ze verzuimde de Vlaamse regering in te lichten. Vlaanderen betaalde begin deze eeuw mee voor de zuiveringsinstallatie, maar dwong in ruil nooit inspraak af. “Dat was op zijn minst onzorgvuldig”, klaagt Jan Turf van de Bond Beter Leefmilieu aan. “De Vlaamse milieuminister is pas vorig weekend wakker geschoten, nadat er publieke aandacht aan de zaak werd gegeven. Bovendien betaalt Vlaanderen mee aan de zuiveringsinstallatie, maar hebben we blijkbaar verzuimd om in ruil inspraak in het beheer te vragen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234