Vrijdag 24/03/2023

Minister af, maar chauffeur blijft wel rijden

Federale oud-ministers kunnen na hun mandaat nog steeds beroep doen op twee voltijdse medewerkers. Jaarlijkse kostprijs: 900.000 euro. Een deel werkt als parlementair medewerker, maar sommigen worden ingezet als chauffeur, of voor de partij.

Het blijft een oud zeer, dat velen willen aanpakken, maar ondertussen gewoon blijft bestaan. Ministers en staatssecretarissen die in een nieuwe regering geen minister meer worden, hebben nog steeds recht op twee voltijdse medewerkers, en dat tot het einde van de legislatuur. Of en hoe zij dat invullen, daar beslissen ze zelf over. De bedoeling van het systeem is ex-ministers te helpen bij het extra werk dat voortvloeit uit hun vroegere functie. Maar na 2,5 jaar is bij velen de stroom van mails en brieven wel opgedroogd, en worden medewerkers elders ingezet.

Oud-ministers als Monica De Coninck (sp.a), Laurette Onkelinx (PS) en Servais Verherstraeten (CD&V) zetelen momenteel in het federaal parlement en zetten één of meerdere medewerkers in voor parlementair werk. Sommige oud-ministers zetten er een in als chauffeur, zoals Jacqueline Galant en Hervé Jamar (beiden MR). Galant neemt - nu ze Waals Parlementslid is - haar twee medewerkers mee naar het regionale niveau, de federale regering betaalt. Idem voor Jamar, die nu gouverneur is van de provincie Luik. Ook voormalig staatssecretaris Philippe Courard (PS) zette vroeger een chauffeur in op kosten van deze regering, maar nu hij voorzitter is van het Franse Gemeenschapsparlement neemt dat de chauffeur voor zijn rekening.

Enkele ex-ministers, zoals Sabine Laruelle (MR) en Melchior Wathelet (cdH), stopten volledig met politiek, maar hun medewerkers werken nu voor de partij. En Johan Vande Lanotte (sp.a) heeft zijn medewerkers meegenomen naar Oostende.

Gaan de ex-ministers hiermee in de fout? Absoluut niet. Met meer mensen in dienst kun je als politicus of partij allicht beter werk verrichten, maar daarvoor is de regeling niet bedoeld. Als medewerkers worden ingezet als parlementair of partijmedewerker, lokaal hulpje of zelfs chauffeur, is dat in feite niet eerlijk tegenover politici in dezelfde functie, of partijen die er geen beroep op kunnen doen. En dus valt het systeem - dat 900.000 euro per jaar kost - nog moeilijk te verdedigen.

Afgeschaft in Vlaanderen

Van premier Charles Michel (MR) mag de regeling gerust aangepast worden, liet hij twee jaar geleden al weten. De regering nam echter nog geen initiatieven. Michel wacht nu de voorstellen van de werkgroep Politieke Vernieuwing af. Die zal het systeem van de medewerkers inderdaad bespreken, bevestigt voorzitter Brecht Vermeulen (N-VA), al zeggen leden van de werkgroep daar niet van op de hoogte te zijn.

De Vlaamse regering schafte de regeling wel al af, met onmiddellijke ingang. Wie na zijn mandaat als minister in het parlement zetelt, heeft geen recht meer op extra personeel. Andere ex-ministers kunnen gedurende twee jaar nog een beroep doen op één medewerker.

Michel zegt dat hij bereid is om verder te werken, zodat een nieuwe regeling kan ingaan vanaf de volgende legislatuur. Maar dat vindt Barbara Pas (Vlaams Belang) - die er de premier over ondervroeg - onvoldoende: zij wil ex-ministers nog dit jaar hun 'privileges' ontnemen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234