Donderdag 21/01/2021

Minimum

Beeld UNKNOWN

Wie werkt, loopt aanzienlijk minder risico om in de armoede te verzeilen. Maar helemaal verdwijnt dat risico niet. In vergelijking met de meeste andere Europese landen zijn er in ons land relatief weinig mensen met een job die onder de armoedegrens leven. Toch wordt het aantal Belgische working poor op 5 procent geschat. Dat is één werknemer op twintig.

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw pleit naar aanleiding van 1 mei voor hogere bruto-minimumlonen. Het moet onder meer het probleem van de working poor helpen terugdringen. Zijn oproep komt net voor de start van de sociale verkiezingen. Het is trouwens niet de eerste keer dat dit thema in die verkiezingsstrijd wordt opgevoerd.

Maar dat het pleidooi op een niet echt onverdacht moment komt, doet niets af aan de vaststelling dat het een rechtvaardige eis is. Volgens tegenstanders moet de markt volledig vrij kunnen spelen en werkt een minimumloon jobvernietigend.

De fabel van de markt die zichzelf volledig zelfstandig reguleert, ligt al even achter ons. Minimumlonen zijn trouwens goed voor de economie. Omdat het grootste deel ervan onmiddellijk wordt omgezet in consumptie.

Voorstanders kregen onlangs steun uit onverdachte hoek. Zelfs de Europese Commissie pleit in haar jobplan voor een degelijk minimumloon. Laszlo Andor, EU-commissaris voor Werk, benadrukt dat werklozen door een minimumloon gestimuleerd worden een job te zoeken.

In Duitsland - een van de zeven Europese landen die nog geen minimumloon hebben - schaarde de CDU, de partij van kanselier Angela Merkel, zich vorige week eindelijk achter de invoering van zo'n minimumloon.

Merkel wil meer Duitsers laten mee profiteren van de sterke economische prestaties. Een hele reeks hervormingen hebben van Duitsland het voorbije decennium een economische successtory gemaakt. Maar dat verhaal is niet voor iedereen zo positief. De bocht van de CDU toont wel aan dat hoe beter de economie draait hoe groter het draagvlak wordt om de vruchten daarvan te delen.

De kans dat het aantal werkende armen substantieel wordt teruggedrongen door de minimumlonen met 10 procent te verhogen is volgens specialisten eerder klein. Maar het is wel een belangrijk signaal dat werken loont. Elke stap om het verschil tussen een uitkering en een minimumloon op te trekken is een stap vooruit.

Alleen moet de bal niet uitsluitend bij de werkgevers worden gelegd. Als de overheid vindt dat het belangrijk is de welvaart in onze maatschappij te spreiden, dan kan ze ook haar steentje bijdragen. Misschien door werk te maken van lagere belastingen en dus hogere nettolonen voor wie niet veel verdient.

Als de Belgische minimumlonen met 10 procent worden opgetrokken, belanden de mensen die ze verdienen immers in de belastingschijf van 45 procent. Rechtvaardig is anders.

Steven Samyn
Chef politiek

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234