Woensdag 24/02/2021

Jobcreatie

Minimumloon voor jongeren: minder jobs, meer kosten

Minister van Werk Kris Peeters en premier Charles Michel in de Kamer. Beeld BELGA
Minister van Werk Kris Peeters en premier Charles Michel in de Kamer.Beeld BELGA

Een lager minimumloon voor jongeren levert minder jobs op dan gehoopt en kost de overheid geld. Dat blijkt uit een advies van het Planbureau. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) legt een alternatief op tafel in aanloop naar de superministerraad. 

Verlaag de bruto-minimumlonen van jongeren onder de 21 jaar. Op die manier wil de regering-Michel werkgevers aansporen jongeren sneller aan te nemen. De maatregel, die al eind vorig jaar werd aangekondigd, moest 1.000 extra jobs creëren en zou de staatskas 20 miljoen euro opleveren. 

Maar de gunstige effecten vallen tegen, zo blijkt uit een advies van het Planbureau op vraag van de sociale partners. Het aantal nieuwe (voltijdse) jobs wordt geschat tussen de 460 en 670, terwijl er vragen gesteld worden bij de opbrengsten voor de overheid.  

Geen uitkering

Voor die terugverdieneffecten wordt vooral gerekend op het feit dat de staat minder werkloosheidsuitkeringen moet betalen. Alleen, die uitkeringen liggen voor jongeren gemiddeld laag, stelt de nota. Meer nog: een groot deel van de doelgroep zit nog in zijn 'wachttijd' en ontvangt dus helemaal geen uitkering. 

Omdat het gaat om lage lonen, zal de overheid ook niet veel extra belastingen kunnen innen, waarschuwt het Planbureau. Bovendien heeft premier Charles Michel (MR) zich geëngageerd dat de nettolonen niet zouden dalen. De overheid zal zelf het verschil moeten bijpassen. De totale fiscale kosten zouden kunnen oplopen tot 40 miljoen euro, stond eerder al te lezen in een rapport van het IMF.

De nota dateert van maart, maar duikt nu pas op omdat de maatregel na een hele omweg opnieuw op de regeringstafel ligt. Na protest werd begin dit jaar beslist om eerst het advies van de sociale partners in te winnen.

De bonden zijn principieel tegen het verlagen van minimumlonen, de werkgevers vreesden de administratieve rompslomp. De brutolonen verlagen en tegelijk de nettolonen op peil houden vergt zeer complexe berekeningen, zo waarschuwde de Unie van sociale secretariaten tijdens een hoorzitting in de Kamer.

Bonden en werkgevers stonden dicht bij een akkoord om de lagere minimumlonen simpelweg te laten schrappen, maar dat akkoord sneuvelde vorige week in extremis. Daarop kondigde minister van Werk Kris Peeters (CD&V) aan om "verder te gaan zonder de sociale partners". 

Peeters heeft intussen, in aanloop naar de superministerraad van de federale regering, een alternatief "creatief voorstel" ingediend bij premier Michel. Daarbij wil hij rekening houden met de opmerkingen van het Planbureau. 

Korting of premie

"Ik ga uit van hetzelfde principe als de premier: de netto-minimumlonen moeten gelijk blijven, maar de brutokosten van de werkgever moeten naar beneden", legt hij uit. Met andere woorden: mogelijk komt er een korting in de sociale lasten of een premie wanneer een werkgever jongeren aanneemt, eerder dan te morrelen aan de brutolonen. Meer details wil de minister niet kwijt "om de onderhandelingen niet te schaden". Of dit ook niet extra geld gaat kosten? "Daar moeten we over waken. Dat moet goed berekend worden."

Het onderwerp is nog niet besproken aan de regeringstafel. N-VA, dat de oorspronkelijke maatregel op tafel legde, is niet happig op veel bijsturingen. Bij Open Vld beseffen ze echter dat er iets moet gebeuren aan de administratieve rompslomp.

Vanmiddag zitten de topministers opnieuw samen. Ook komend weekend is vrijgehouden om door te vergaderen. Voor een landing is het nog veel te vroeg, klinkt het in hoge regeringskringen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234