Donderdag 30/06/2022

Belangrijk nieuwsCultuursluiting

Minimaal perspectief voor cultuur ‘als cijfers onder controle blijven’, sector reageert teleurgesteld op overleg

Afgelopen zondag demonstreerden duizenden deelnemers in Brussel tegen de sluiting van de cultuursector. Beeld EPA
Afgelopen zondag demonstreerden duizenden deelnemers in Brussel tegen de sluiting van de cultuursector.Beeld EPA

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) stelt voor om het Overlegcomité ‘op zeer korte termijn’ te laten beslissen over een ‘minimale sokkel’ voor cultuuractiviteiten en events met een zittend publiek. Dat laat hij weten na afloop van een overleg met de sector. De voorwaarde is wel dat de epidemie volgende week beheersbaar blijkt en er geen overbelasting van de zorg verwacht wordt, zegt hij. De sector reageert ontevreden: ‘Het overleg wordt stopgezet.’

Redactie en Belga

Minister Vandenbroucke overlegde dinsdagvoormiddag digitaal met vertegenwoordigers van de verschillende takken van de cultuursector. Die sector is misnoegd omdat het Overlegcomité vorige week besliste om alle binnenevenementen te verbieden, wat vooral de cultuur treft. Disproportioneel, onredelijk en niet noodzakelijk, vindt de sector, die zondag op straat kwam in Brussel en intussen ook naar de Raad van State trok.

Vandenbroucke liet vorige week in de Kamer al uitschijnen dat er op korte termijn een iets genuanceerder regime mogelijk is, mits de evolutie van de pandemie dat toelaat. Dat heeft hij dinsdag tijdens het overleg, dat hij constuctief noemt, herhaald.

“Op voorwaarde dat de epidemie beheersbaar blijkt en geen overbelasting van de zorg verwacht wordt, zal minister Vandenbroucke voorstellen om op zeer korte termijn het Overlegcomité te laten beslissen over een minimale sokkel voor culturele activiteiten en events met zittend publiek die binnen doorgaan, zoals theaterzalen, concertzalen, culturele centra en bioscopen, en een stappenplan dat daarvan vertrekt”, laat zijn kabinet dinsdagmiddag weten.

Vier pijlers

Hoe dan ook moet het beleid gebaseerd zijn op vier pijlers, klinkt het: een proportioneel gebruik van de beschikbare capaciteit en het gebruik van ventilatie, mondmaskers en de coronapas. “De minister erkende de inspanningen die de culturele sector tot nu toe geleverd heeft om veilig te werken. Die vormen een basis om verder op te werken. Dat de sector veilig kan werken moet in de toekomst ook in de communicatie sterker benadrukt worden”, aldus het kabinet.

Het stappenplan moet op korte termijn uitzicht bieden voor zittende activiteiten, maar op middellange termijn moeten ook de staande activiteiten een perspectief krijgen, vindt Vandenbroucke. “Een stappenplan moet de sector een reëel perspectief geven naar een echte sectorbrede heropening, waardoor de culturele sector haar cruciale rol kan spelen in onze samenleving.” De minister pleit er ook voor om na te denken over de nodige steunmaatregelen voor de sector.

Vandenbroucke heeft de cultuursector voorgesteld om volgende week dinsdag opnieuw samen te komen. “Het Overlegcomité kan dan in de daaropvolgende dagen, wanneer de epidemiologische situatie het toelaat en met het oog op een reëel perspectief nieuwe beslissingen nemen”, klinkt het.

‘Overleg wordt stopgezet’

Of de organisaties ook ingaan op die uitnodiging, is minder zeker. In een persbericht zeggen een aantal - hoofdzakelijk Franstalige - aanwezige cultuurorganisaties dat ze “nota nemen van de weigering van minister Vandenbroucke om op hun eisen in te gaan” en dat “het overleg met het kabinet Vandenbroucke met betrekking tot de heropening van de culturele sector wordt stopgezet tot de herziening van de beslissing tot sluiting van de sector”.

“Minister Vandenbroucke wil geen vin bewegen”, zegt Philippe Degeneffe, de voorzitter van de Franstalige Fédération des employeurs des arts de la scène (FEAS) aan Belga. “De theaters zullen verder moeten blijven werken in de illegaliteit.” De mededeling is onder meer ondertekend toot de Unie van Professionelen uit de artistieke en creatieve sector (UPACT), die vijftien federaties verenigt van verschillende kunstdisciplines, en belangenorganisatie Artists United.

‘De woede is groot’

Michael De Cock, artistiek leider van de KVS in Brussel, reageert genuanceerder, maar is niettemin eveneens teleurgesteld: “Ik wil het overleg niet afbranden, maar je kunt van zo’n vergadering ook niet vrolijk worden”, zegt hij in een reactie aan onze krant.

“Frank Vandenbroucke heeft gezegd dat hij onze boosheid begrijpt en hij heeft erkend dat de maatregelen disproportioneel zijn. Zijn belofte is om dat bij het eerstvolgende Overlegcomité recht te trekken. Met meer kunnen we het voorlopig niet doen.” Volgens De Cock is het duidelijk dat “deze puinhoop” nog niet is opgelost. “Dat is onze grote frustratie: eens je zo’n sluiting in gang zet, is het kwaad geschied. Ondertussen is dit land koploper in Europa als het op het sluiten van theaters aankomt. En als alle politici inmiddels zeggen dat de sector veilig open kan, dat men dan dat ook doet.”

“Er worden maatregelen zoals mondmaskers en afstand houden op tafel gelegd die wij al heel lang toepassen, maar er wordt nu ook terug gesproken over een stappenplan. Dat had twee jaar geleden al moeten gebeuren, en dat is ook wat wij altijd hebben voorgesteld. Wraakroepend, vind ik dat. Ik hoop dat men de woede in de sector en in de publieke opinie niet onderschat, want de woede is groot.”

‘Kleine stapjes’

Tom Bonte, de directeur van muziektempel AB in Brussel, die ook aanwezig was bij het overleg, noemt een gesprek “een eerste stap naar een erkenning van het belang van onze sector, terwijl we de afgelopen dagen de indruk kregen dat we voor de politiek helemaal niet belangrijk waren”. Maar tot aan het volgende Overlegcomité ziet ook hij weinig veranderen.

“Ik denk dat iedereen het er inmiddels over eens is dat dit een disproportionele maatregel is. Maar hoe raak je daar weer uit? Dat zal in kleine stapjes zijn, denk ik. Een stappenplan of een barometer ligt van onze kant al heel lang op tafel, maar blijkbaar is het moeilijk om dat er bij de politiek door te krijgen. Nu wordt daar terug over gesproken. De eerste barometer is door de huidige situatie natuurlijk achterhaald, maar we kunnen die wel aanpassen.”

Na het overleg van vandaag “moeten natuurlijk andere stappen volgen”, vindt Bonte nog. “We hebben nood aan perspectief op langere termijn, ook voor onze medewerkers die opnieuw werkloos zijn, en dat is er tot nu nooit geweest. Daar struikelen we elke keer opnieuw over. Steunmaatregelen waren niet het grote onderwerp van dit overleg, maar het spreek voor zich dat daar ook naar gekeken moet worden, en dat die steun ook wordt opgenomen in het stappenplan: organisaties die bij een bepaalde stap nog niet kunnen openen, moeten steun kunnen genieten. Niet alleen de organisaties, overigens, maar zeker ook de artiesten, freelancers en toeleveranciers die zonder werk vallen. Daar heeft de minister wel oor naar, is mijn indruk.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234