Dinsdag 22/10/2019

Mini-stapje richting onderwijshervorming

Minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) wil dat scholen zich groeperen en leerkrachten niet langer benoemd worden bij één school. Maar dat plan wordt allerminst op applaus onthaald. De christelijke vakbond weet zelfs niet of ze nog wel wil onderhandelen.

Op de grote omwenteling in het secundaire onderwijs is het nog steeds wachten. Bedoeling was daarmee te landen voor de paasvakantie, maar in de plaats daarvan bereikte de Vlaamse regering een akkoord over het loopbaanpact en de scholengemeenschappen, twee kleinere onderdelen.

Vanaf 2017 wil onderwijsminister Pascal Smet de omschakeling inzetten naar grotere scholengroepen. Gemiddeld zou zo'n associatie een 6.000-tal leerlingen moeten tellen, de ondergrens ligt op 2.000. "Ik verwacht heel wat paringsdansen de volgende jaren", aldus de minister. Logischerwijs verenigen secundaire of basisscholen zich regionaal, maar dat hoeft niet per se. Want de scholen zullen nergens toe verplicht worden. De bedoeling is hen te stimuleren en de scholen de kans te geven om zelf de voordelen te ontdekken. Een ervan is een professionelere directie, waarvoor de verloning ook hoger ligt.

Negen maanden verloren

Het akkoord houdt ook in dat leerkrachten mobieler zullen worden. Ook al zullen vastbenoemden nog steeds één vaste standplaats toegewezen krijgen, ze zouden wel vlotter naar andere scholen van dezelfde groep kunnen migreren. Nog voor de zomervakantie moet het decreet over de scholengemeenschappen aan het parlement voorgelegd worden. Het loopbaanpact zit nog maar in het stadium van een discussienota. Na de paasvakantie start het overleg met de koepels en de bonden. Maar de katholieke vakbond COC is niet zeker dat ze wel zal aanschuiven. "Wij horen dat Smet zich volledig baseert op de discussienota van juli 2012. Daarover hebben wij altijd gezegd dat wanneer die nota het uitgangspunt zou zijn, het voor ons niet meer hoeft. Wij hebben nu nog altijd niks gehoord van de minister, maar als dat klopt, dan heeft hij daar helemaal geen rekening meegehouden en is er gewoon negen maanden tijd verloren gegaan", aldus Jos Van Der Hoeven van het COC.

"Smet wil nu tot meerdere eer en glorie oftewel tot grote afgang van zichzelf een jaar voor de verkiezingen nog snel snel onderhandelen over een ingrijpende hervorming. Wel, daar houden wij niet van."

Tot inzicht gekomen

De socialistische collega's van het ACOD zijn iets gematigder. "Een schaalvergroting is niet per se negatief, maar ze mag niet ten koste gaan van het aanbod in kleinere gemeentes", zegt Raf Deweerdt. Ook Mieke Van Hecke wacht nog even af, maar is vooral blij dat de grootscheepse omwenteling waar Smet steeds voor pleitte, er niet gekomen is. "Smet heeft terecht ingezien dat het niet lukt om de volledige hervorming in een keer door te voeren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234