Zondag 13/06/2021

Minderjarigen doelwit van executies

Het is de eerste keer dat de drugsoorlog in de banlieue ontaardt in dodelijk geweld tegen minderjarigen. De omgekomen Jean-Michel verkocht drugs, het eveneens door meerdere kogels getroffen kind Lenny was volgens het gerecht een ‘guetteur’ en moest de dealers waarschuwen als er politie op komst was.

“Het is de eerste keer dat jonge minderjarigen het doelwit worden van dit soort afrekeningen”, sloeg Jacques Dallest, openbaar aanklager in Marseille, zaterdag alarm. Luttele uren eerder, om tien uur vrijdagavond, was een groep gewapende mannen met twee auto’s de ten noorden van het stadscentrum gelegen woonwijk Clos de la Rose binnengereden. Daar vuurde het met kalasjnikovs gewapende commando tientallen kogels af.

Een eerste salvo bezegelde het lot van de 16-jarige Jean-Michel, die in de borststreek en de benen geraakt werd en meteen overleed. Een tweede spervuur was voor de 11-jarige Lenny bestemd, die gewond raakte aan hals en borst, alsook aan een hand en een voet. Lenny, die zich in de hal van een flatgebouw bevond, werd zwaargewond naar een ziekenhuis overgebracht maar is inmiddels buiten levensgevaar.

De daders namen de vlucht in een Audi TT en een Alfa Romeo 147 - een dolle rit over de A7-snelweg waarbij een 22-jarige voorbijrijder nog een projectiel in de arm kreeg. Beide voertuigen werden kort daarna uitgebrand teruggevonden. In de verkoolde wrakken werden naast een automatisch pistool ook drie kalasjnikovs en meerdere laders aangetroffen.

Anonieme getuigenissen

Volgens procureur Dallest was het de bende om “goed georganiseerde, bijzonder gewelddadige executies” te doen. De vermoorde Jean-Michel had al een strafblad in verband met drugshandel, de gewonde Lenny trok, aldus Dallest, de wacht op voor een bende - al wordt die hypothese door buurtbewoners betwist.

De schietpartij van vrijdag maakte de jongste slachtoffers in wat sinds begin vorig jaar een lange, tragische kroniek geworden is: sinds 2009 vielen in het kader van het grootstadsgeweld in Marseille al negentien doden en zestien gewonden. Er is ook sprake van 26 afrekeningen waarbij oorlogswapens werden ingezet.

“Dit soort praktijken past in de logica van rivaliserende drugsbendes die in bepaalde buurten van de stad actief zijn”, stelde de procureur. “Dagelijks worden in deze stad dealers opgepakt of personen die verboden wapens bezitten. Elke dag worden er ook mensen veroordeeld. Toch moeten deze acties worden uitgebreid en moeten we ook de buurtbewoners om medewerking vragen”, onder meer door het afleggen van anonieme getuigenissen.

Burgemeester Jean-Claude Gaudin (UMP) heeft de regering in Parijs dan weer om politieversterking verzocht, een vraag waar minister van Binnenlandse Zaken Brice Hortefeux onverwijld aan heeft voldaan; sinds gisteren telt Marseille 150 bijkomende CRS-agenten en 117 nieuwe veiligheidsadjuncten die de “dynamische bewaking en beveiliging van de gevoelige wijken” voor hun rekening moeten nemen. Ook stuurt Hortefeux vijf extra inlichtingenspecialisten naar de havenstad om “de ontmanteling van de bendes” te bespoedigen en “met een fijne kam door het patrimonium, de levenswandel en de middelen” van de bendeleiders (‘caïds’) te gaan.

De minister, die het gespierde taalgebruik zelden schuwt en de met extreem rechts flirtende rechterflank van het UMP-electoraat te vriend hoopt te houden, wil per half december een stand van zaken.

‘Francis le Belge’

In de Franse banlieues komt het wel vaker tot zwaar geweld - vorige zomer nog in Grenoble. Ook het grote banditisme, waarbij heuse oorlogswapens worden ingezet, is in opmars. Dat de situatie met name in Marseille uit de hand loopt, komt doordat meerdere bendes er elkaar de drugsmarkt betwisten. Specialisten stellen dat de onderwereld van Marseille danig verscheurd is sinds de dood van parrain Francis Vanverberghe (‘Francis le Belge’), die in 2000 in een bar aan de Parijse Champs-Elysées werd gedood.

Volgens de Franse misdaadspecialist Jérôme Pierrat, auteur van La vraie mafia des cités (2006) en Gangs de Paris (2007), zijn het sinds de jaren negentig niet langer de klassieke peetvaders die de dienst uitmaken in het criminele milieu, maar de voyous (‘straatjongens’). “Ze begonnen als kleine dealer, werkten zich op tot grossist en importeren vandaag ook drugs”, aldus Pierrat in een gesprek met Le Figaro. “Tien jaar lang hebben ze zich verrijkt, sloegen ze wapens in en werden ze op discrete wijze groot in de schaduw van het traditionele milieu, waar alle politieaandacht naartoe bleef gaan.”

Vandaag zijn de autoriteiten zich danig van het probleem bewust en zijn de ordediensten beter geëquipeerd, stelt Pierrat. Daartegenover staat evenwel dat ook de methodiek van de caïds almaar driester wordt. Of de door Hortefeux beloofde schoktherapie uitsluitsel biedt, zal moeten blijken.

Overigens raakte gistermiddag nog de aanhouding bekend van een 16-jarige jongere die beschuldigd wordt van betrokkenheid bij een dubbele moord die in augustus in Marseille plaatsvond.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234