Vrijdag 25/06/2021

Minderjarige meisjes steeds vaker betrokken bij misdrijven

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De jeugdparketten in België hebben de afgelopen vijf jaar een constante toename vastgesteld van minderjarige meisjes bij misdrijven. Dat blijkt uit de nieuwste publicatie van 'Justitie in cijfers' van de FOD Justitie. In 2006 waren 14.154 meisjes betrokken bij MOF-zaken (misdrijf omschreven feiten), terwijl er in 2010 17.877 meisjes bij dergelijke zaken geteld werden. De publicatie geeft ook mee dat steeds meer magistraten voor een vervroegd pensioen kiezen.

Het totaal aantal protectionele zaken dat werd aangemeld op de jeugdparketten steeg van 132.824 zaken in 2006 naar 155.965 zaken in 2010. De zaken worden ingedeeld als misdrijf omschreven feiten (MOF) of als problematische opvoedingssituaties (POS).

In het geval van de MOF-zaken gaat het voornamelijk om jongens, maar het aandeel van de meisjes neemt toe. "Binnen de referentieperiode 2006-2010 kunnen we een constante toename vaststellen van meisjes betrokken bij een als misdrijf omschreven feit. In 2006 ging het om 14.154 meisjes (19%) van het totale aantal MOF-zaken, in 2010 ging het om 17.877 meisjes (22%)", zegt de FOD Justitie.

Gemiddelde leeftijd
Uit de gegevens van Justitie blijkt ook dat de leeftijd waarop jongens het vaakst een misdrijf lijken te plegen, zich situeert op 17 jaar. Bij meisjes daarentegen situeert deze leeftijd zich reeds op 15 jaar.

"Meisjes zijn procentueel vaker betrokken bij gewone diefstallen, terwijl het bij jongens vaker diefstallen betreft met geweld of zware diefstallen. Meisjes zijn relatief gezien ook meer betrokken in persoonsdelicten dan hun mannelijke collega's. In het kader van de persoonsdelicten blijken meisjes immers sneller over te gaan tot het plegen van inbreuken tegen persoonlijke vrijheid (belaging/stalking en beledigingen) dan jongens. Meisjes zijn procentueel ook meer verwikkeld in zaken die te maken hebben met opzettelijke slagen en verwondingen", aldus de FOD Justitie.

Tendens van vervroegd pensioen

Uit 'Justitie in cijfers' blijkt ook dat steeds meer magristraten met vervroegd pensioen gaan. Van de magistraten die in 2010 met pensioen gingen, is 70 procent met vervroegd pensioen vertrokken. "De tendens van vervroegd pensioen uit zich steeds meer in de magistratuur", luidt het in de publicatie.

In 2010 hebben 82 magistraten de magistratuur verlaten, aldus de gegevens van Justitie. De leeftijdsgrens is 67 jaar voor gewone magistraten en 70 jaar voor de magistraten van het Hof van Cassatie.

Vanaf de leeftijd van 60 jaar
"Momenteel heeft 14 procent van de effectieve magistraten de pensioengerechtigde leeftijd al bereikt. De evolutie van de uitstroom van de magistratuur geeft aan dat het vervroegd pensioen vanaf de leeftijd van 60 jaar opmerkelijk is toegenomen. Terwijl in 2002 de inrustestellingen bij het bereiken van de leeftijdsgrens 38 procent uitmaakten van alle vertrekkers, en 31 procent vervroegde pensioenen werden aangevraagd, zijn 70 procent van alle pensioneringen in 2010 vervroegd en maar 12 procent bij het bereiken van de leeftijdsgrens", meldt de FOD.

Meer dan een derde van de magistraten (37 procent) bevindt zich momenteel in de leeftijdscategorie van 50 tot 60 jaar.

Toenemend aantal vrouwen

Het aantal vrouwelijke magistraten blijft toenemen. "In vergelijking met het jaar 2006 is het aandeel van vrouwelijke magistraten lineair met 7 procent gestegen waardoor zij eind 2010 47 procent van het totaal uitmaakten. Het Hof van Cassatie daarentegen is nog steeds een mannenbastion (86%) met 22 mannen en 5 vrouwen op de zetel, en 14 mannen en 1 vrouw bij het parket." (belga/adha)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234