Zaterdag 29/01/2022

Dienstencheques

Minderhedenforum ontgoocheld over reactie Muyters op discriminatie

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Het Minderhedenforum is "sterk ontgoocheld" over het antwoord van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) op haar onderzoek. Daaruit blijkt dat twee op de drie bedrijven in de dienstenchequesector discrimineren. "We verwachten een echt handhavingsbeleid en bijkomende inspanningen van de minister, niet alleen morele veroordelingen", aldus het Minderhedenforum. Ook het Interfederale Gelijkenkansencentrum vindt Muyters' reactie onvoldoende.

Redactie

"De minister beperkt zich tot het veroordelen van discriminatie en roept op 'tot engagementen om discriminatie uit te roeien'. Over échte bijkomende inspanningen om discriminatie aan te pakken, rept hij met geen woord", zegt het Minderhedenforum.

Het Minderhedenforum tilt er zwaar aan dat de minister blijft vertrouwen in "zelfregulering van de sector" om discriminatie aan te pakken. "Dit is de slager die zijn eigen vlees keurt. De handhaving van de antidiscriminatiewetgeving is een essentiële overheidstaak die je niet zomaar kan delegeren aan de sector", aldus het Minderhedenforum.

Muyters beweert dat praktijktests "juridische uitlokking" zouden zijn. Het Minderhedenforum aanvaardt dat antwoord niet. "Het zijn instrumenten die de financiële inspectie, de economische inspectie of de nationale loterij inzetten om te controleren of wetgeving wordt nageleefd. De Raad van State heeft hier nooit bezwaren tegen geformuleerd. Ook het Hof van Cassatie stelt dat bijzonder opsporingstechnieken moeten kunnen in het kader van een beleid voor een cijfermatig aangetoond probleem."

"Moeilijk te bewijzen"

Muyters kondigde vandaag aan nog voor april alle betrokkenen samen te roepen om te overleggen over maatregelen die discriminatie bij dienstenchequebedrijven moet tegengaan. Partners bij dat overleg zijn het Minderhedenforum, dat de discriminatie via een steekproef aan het licht bracht, Federgon, de federatie van dienstenchequebedrijven, de VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten) voor wat de betrokken publieke instellingen zoals OCMW's betreft en de federale collega van Werk en Economie, minister Kris Peeters (CD&V).

"Minister Muyters vindt dat discriminatie niet kan", zei zijn woordvoerder. "Niet van de kant van de klant die naar een niet-allochtone poetshulp vraagt, als van de kant van de dienstenchequebedrijven die het gelijkekansenbeleid zouden negeren."

"Toch blijft het een moeilijke zaak om discriminatie ook voor de rechter te bewijzen", aldus Pollet. Anderzijds wees de woordvoerder van minister Muyters er op dat al goed werk is geleverd in de sector van de uitzendbedrijven, waar vroeger ook vaak gediscrimineerd werd. "In overleg met de sector is men er in geslaagd om de discriminatiegevallen daar sterk terug te dringen", aldus Pollet.

Vanaf april eerstkomend wordt Vlaanderen bevoegd voor de uitgifte van de dienstencheques, de erkenningsvoorwaarden en de controle op dienstenchequebedrijven. "Vroeger zat alles op het federale niveau. Nu zullen bepaalde aspecten verdeeld blijven over het federale niveau, omdat alles wat met arbeidsrecht en consumentenzaken te maken heeft op dat niveau wordt behandeld, en andere aspecten komen dus naar het Vlaamse niveau."

Jozef De Witte, directeur van het Interfederaal Gelijkekansencentrum, vindt het "de taak van de Vlaamse overheid om erop toe te zien dat de onwettigheid wordt gestraft". "De Vlaamse overheid heeft in 2008 een antidiscriminatiewetgeving goedgekeurd", zegt De Witte. "Het is toch niet meer dan normaal dat een Vlaams minister erop toeziet dat die wetgeving wordt nageleefd? Nu lees ik dat Vlaams minister van Werk en Economie Philippe Muyters (N-VA) 'vertrouwt op de sector zelf' en niet gewonnen is voor 'mystery callings' vanuit de overheid. Dat is merkwaardig. Want vanuit dezelfde logica gaat onze overheid wél na, of er geen alcohol of lottobiljetten aan minderjarigen worden verkocht: daarvoor zet ze minderjarige testpersonen in. Is dat dan ook een vorm van provocatie?"

Volgens De Witte zijn gevallen van discriminatie typisch voor dit soort dienstverlening. "Er is een partij die een aanvraag voor een werknemer doet, een bedrijf dat werknemers in dienst heeft en ze stuurt naar de klant, en er is de werknemer zelf. Dat geldt bij poetshulpen, maar ook bij taxibedrijven en bij het verhuren van vastgoed. Telkens zit er een makelaar of broker tussen die zegt te moeten voldoen aan vragen van klanten om die klanten niet te verliezen - en die daarom ingaat op hun discriminerende vragen", stelt De Witte vast.

"Bovendien komt die vorm van discriminatie alleen maar tot uiting op het moment dat er een onderzoek als dat van het Minderhedenforum gebeurt. Een poetsvrouw van vreemde origine wéét namelijk niet dat ze gediscrimineerd wordt - en als je niet weet dat je gediscrimineerd wordt, kan je het ook niet melden."

"De dienstencheques zijn vanaf 1 april 2015 een exclusief Vlaamse bevoegdheid", besluit De Witte. "De Vlaamse overheid moet dan maar eens tonen dat het haar menens is met de strijd tegen discriminatie door het respect voor de antidiscriminatiewetgeving op te nemen als erkenningsvoorwaarde voor dienstenchequebedrijven. En door het handhavingsbeleid te moderniseren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234