Zaterdag 08/08/2020

Minderhedenforum

Minderhedenforum krijgt jonge directeur met Congolees-Belgische roots

Landry Mawungu, nieuwe directeur van Het Minderhedenforum.Beeld Bob Van Mol

De 27-jarige Landry Mawungu volgt Wouter Van Bellingen op als directeur van het Minderhedenforum. De Morgen sprak als eerste met Mawungu, die verzoenende taal spreekt. "Het moet niet per sé botsen om vooruitgang te boeken."

In vergelijking met zijn voorganger is Mawungu een stevige verjonging. Toen het Minderhedenforum in 2014 Wouter Van Bellingen aanstelde als directeur had die er al een kleine carrière in de lokale politiek op zitten,  een boek geschreven en zich het BV-dom ingequizt in De Pappenheimers. 

Daartegenover is de twintiger Landry Mawungu "een signaal dat wij geloven in jongeren en in de toekomst", aldus Huseyin Aydinli, voorzitter van het Minderhedenforum. "Jongeren verdienen een volwaardige plaats aan de onderhandelingstafel, want ze zullen de toekomst vorm geven."

Mawungu volgt Van Bellingen op, die vertrekt om het Integratiepact vorm te geven. Zijn vertrek werd eind 2016 aangekondigd, net na een kleine mediastorm. Het Minderhedenforum weigerde toen haar handtekening te zetten onder het zogeheten 'Pietenpact', een initiatief om Sinterklaas te vieren zonder raciale stereotyperingen. 

Volgens Wouter Van Bellingen ging het pact niet ver genoeg. Die houding was niet naar de zin van Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans. Enkele weken geleden kwam ze er nog eens op terug, door te stellen dat ze de regels voor het Minderhedenforum wil aanscherpen.

Mawungu start dus niet meteen in een gunstig klimaat, maar het Minderhedenforum had nu eenmaal een nieuwe directeur nodig. En het zou na de nieuwjaarsreceptie geweest zijn, dat Mawungu zich kandidaat stelde. Een toespraak van UGent-onderzoekster Warda el Kaddouri had diepe indruk op hem gemaakt. 

"Ze pleitte ervoor dat jongeren ook beleidsbeslissingen zouden nemen. We willen  niet langer lijdend voorwerp zijn, maar actief mee beslissen over onze toekomst."

Mawungu is dan wel jonger dan Van Bellingen, maar in het direct contact komt hij diplomatischer over. Zo wil hij zich over de gevoelige dossiers zoals praktijktesten en het Pietenpact pas uitspreken na 1 april, het moment waarop hij het roer effectief overneemt. "Ik moet me eerst inwerken", klinkt het. 

Mawungu's moeder is een Belgische en zijn vader komt uit Congo. Samen met hem leidt hij ook de vzw ProActiv'Congo, die activiteiten organiseert rond de Congolese cultuur en daarin verbanden zoekt met de Belgische.

Die kruisbestuiving tussen culturen heeft Mawungu geleerd dat we te negatief kijken naar diversiteit in de samenleving. Behalve een stem geven aan de jeugd, is dat zijn voornaamste reden om directeur van het Minderhedenforum te worden.

"Ik koester de diversiteit waarin we wonen. Ik ben opgegroeid tussen mensen met en zonder migratieachtergrond, en tussen verschillende religies. Ik heb in sociale huisvesting gewoond, maar ook op de boerenbuiten in het Pajottenland.
"Ik zou graag met mijn enthousiasme ook de rest van ons land aansteken, zodat iedereen erkent dat de superdiversiteit bestaat en het omarmt."

Landry MawunguBeeld Bob Van Mol

Tot nu toe kwam het Minderhedenforum af en toe fors uit de hoek, door te wijzen op wat nièt goed loopt in de samenleving. Zoals racisme in het voetbal, de nood aan praktijktesten, of het Pietenpact dat niet ver genoeg ging. Maar volgens Mawungu is dat een verkeerd beeld over zijn organisatie.

"Mijn persoonlijk standpunt is alvast dat we moeten inzetten op verbinding, maar bij bepaalde onderwerpen zullen we de confrontatie aangaan. Het is gezond om in dialoog te gaan, en het kan nodig zijn om verder te groeien naar een inclusieve maatschappij. Maar voor de duidelijkheid: het moet niet per sé botsen om de boel vooruit te doen gaan."

Voor leeftijdsgenoten van Mawungu kan het misschien beangstigend zijn om de leiding te hebben van een organisatie die nauwgezet in het oog gehouden wordt door de bevoegde minister, maar niet voor hem.

"Het is zeker een uitdaging, maar ik sta er niet alleen voor. Wij zijn een uitgebreid netwerk van etnisch-culturele organisaties. Bij hen, maar ook bij het Minderhedenforum zelf, zitten mensen met jarenlange expertise. En ook al gaat Wouter (Van Bellingen, red.) weg, ik weet zeker dat hij me met raad en daad kan bijstaan."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234