Dinsdag 19/01/2021

Verenigde Staten

Minder voor buitenland, meer voor defensie: Trump presenteert radicale bezuinigingen

Donald Trump met de Ierse premier Enda Kenny in het Oval Office.Beeld AFP

De Amerikaanse president Trump wil drastisch het mes zetten in buitenlandse hulpprogramma's, het onderzoek naar klimaatverandering, de spoorwegen, medisch onderzoek, projecten om oudere werklozen aan een baan te helpen en subsidies voor de kunst.

Op die manier wil Trump geld vrijmaken voor een flinke verhoging van het defensiebudget, de bouw van een muur langs de grens met Mexico en het opsporen en uitzetten van illegalen. Dat blijkt uit de voorlopige begrotingsplannen die Trump vandaag aan het Congres voorlegt.

Of het Congres met de radicale plannen van Trump zal instemmen, valt nog te bezien. De Republikeinse president wil dat het Congres 54 miljard dollar (ruim 50 miljard euro) meer uittrekt voor Defensie. Daarnaast wil Trump het budget van het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid met 6,8 procent verhogen.

Een groot deel daarvan is bedoeld voor de muur die Trump langs de grens met Mexico wil optrekken om illegale migranten buiten te houden. Dit jaar wil Trump daar 1,5 miljard dollar voor uittrekken, komend jaar komt daar nog eens 2,6 miljard bij. Tijdens de verkiezingscampagne verzekerde Trump dat Mexico de bouw van zijn muur zou betalen, maar de kans daarop is nihil.

Trump wil ook ongeveer anderhalf miljard euro extra voor meer detentiecentra voor illegalen en het inhuren van 1500 extra agenten voor de immigratiedienst en de grenspolitie. Opvallend is ook dat hij 11 procent meer geld wil voor het onderhoud van het Amerikaanse kernarsenaal en de nucleaire onderzoekslaboratoria. Ook voor de zorg voor de veteranen wil hij meer geld uittrekken.

Snoeien bij milieuagentschap

Om de uitgaven niet te laten stijgen, wil Trump elders flink snoeien in de begroting. Veruit de grootste verliezers in de begrotingsvoorstellen zijn het milieuagentschap EPA en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Als het Congres akkoord gaat met de plannen, dan verliest het EPA 31 procent van zijn budget. Trump wil bij het agentschap, dat sinds kort onder leiding staat van een klimaatscepticus, 3200 banen schrappen.

Ook wil hij de financiering staken van een hele reeks milieuprogramma's, waaronder het Clean Power Plan dat tot doel heeft de uitstoot van kooldioxide drastisch te beperken. Critici waarschuwen dat de VS niet aan hun verplichtingen onder het pas gesloten klimaatakkoord van Parijs zullen kunnen voldoen, als Trump aan zijn begrotingsplannen vasthoudt. Maar het is de vraag of EPA-chef Scott Pruitt, die bekend staat als een klimaatscepticus, daarom zal malen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken moet ook een groot deel van zijn budget inleveren onder de plannen van Trump. De korting bedraagt liefst 28 procent. De ontwikkelingshulp wordt beperkt tot landen die van strategisch belang voor de VS zijn. Verder wordt het mes gezet in de bijdragen aan klimaatprojecten van de Verenigde Naties en VN-vredesoperaties.

Het Witte Huis wil de komende drie jaar ruim een half miljard euro minder bijdragen aan de Wereldbank. Opmerkelijk is ook dat de National Institutes of Health, een van de belangrijkste medische onderzoekscentra ter wereld, een vijfde van hun budget kwijtraken, als Trump zijn zin krijgt. Daarbij gaat het vooral om de afdeling die zich met gezondheidszorg in de wereld bezig houdt.

Bij het ministerie van Landbouw moet volgens Trump ook zo'n twintig procent worden bezuinigd, onder meer op het aankopen van bossen en andere natuurgebieden en voedselhulp voor kinderen in de armste landen. Ook wil Trump de National Endowment for the Arts and Humanities, dat allerlei culturele projecten subsidieert, afschaffen.

Congres moet instemmen

Ook moet de publieke omroep CBP voortaan op eigen benen staan. Mick Mulvaney, de chef van het begrotingskantoor van het Witte Huis, erkende dat de bezuinigingen pijn zullen doen en aan veel ambtenaren hun baan zullen kosten. Maar, zei hij, "je kunt het moeras niet droogleggen en alle mensen erin laten zitten". Met het moeras bedoelde Trump het volgens hem corrupte overheidsapparaat in Washington.

Het gaat om de meest radicale bezuinigingen sinds ruim een halve eeuw. Zelfs president Reagans begrotingsplannen gingen niet zover. Het is zeer de vraag of Trump zijn plannen in de huidige vorm door het Congres zal krijgen. Sommige Republikeinen, onder wie senator Phil Graham, vinden de bezuinigingen op buitenlandse hulp onaanvaardbaar. Volgens hen heeft het weinig zin meer in defensie te steken en minder in buitenlandse hulp, omdat de twee het meest efficiënt zijn als ze hand in hand gaan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234