Dinsdag 19/01/2021

Minder VET in voeding

Tegen 2020 moet er 10 procent minder verzadigd vet in onze voeding zitten. Minister Laurette Onkelinx (PS) wil obesitas aanpakken en vraagt de voedingsindustrie om alternatieven voor slechte vetten. Op termijn moet ook het suikergehalte omlaag.

Tegen 2016 moet de voedingsindustrie 5 procent minder verzadigd vet in de voeding verwerken. Over zes jaar wil minister van Volksgezondheid Onkelinx tot 10 procent minder verzadigd vet in onze voeding. Met de maatregelen, in de vorm van een pact met de Belgische voedingsproducenten, wil de minister obesitas aanpakken. Later dit jaar volgen er doelstellingen voor het verminderen van het suikergehalte. Concrete afspraken over welke producten aangepakt moeten worden, zijn er nog niet.

De Federatie van de Voedingsindustrie (Fevia) staat open voor samenwerking. Met een eerder akkoord slaagde de industrie erin om op vraag van de minister 20 procent minder zout te verwerken in producten als vlees en bereide gerechten. Voor vet en suiker is dat moeilijker, zegt algemeen directeur Chris Moris.

"Zout heeft louter een smaakfunctie. Daar kan de consument stap voor stap aan wennen. Vet en suiker zijn belangrijk voor de textuur en smeuïgheid. Met zoetstof en plantaardige olie kun je geen cake bakken."

Bovendien maken vet en suiker, in tegenstelling tot zout, deel uit van een gezonde voeding, zegt Moris. "Het wordt pas problematisch als mensen meer vet en suiker eten dan de voedselvoorschriften bepalen. Het terugdringen van vet heeft dus niet meteen tot gevolg dat mensen minder vet consumeren."

Kokosolie

Verzadigd vet zit vooral in vet van dierlijke oorsprong, zoals boter, maar ook in palm- en kokosolie. Een teveel eraan speelt een rol bij hart- en vaatziekten. Alternatieven zijn plantaardige oliën zoals uit olijven en soja, maar die kunnen volgens Moris niet voor elk product gebruikt worden.

Met de focus op verzadigd vet voert Onkelinx een Europese aanbeveling uit. In 2011 kwamen Europese experts volksgezondheid overeen dat het terugdringen van verzadigd vet in voeding een goede strategie is in de strijd tegen obesitas.

Jaren van sensibilisering over gezonde voeding en meer beweging hebben niet geleid tot een daling van het aantal mensen met overgewicht. Integendeel: vorig jaar waarschuwde het Federaal Kenniscentrum (KCE) voor "een stijgende trend" voor het overgewicht bij de Belgen. Meer dan de helft van de Belgische mannen en 40 procent van de vrouwen weegt te veel.

Obesitasexperte Caroline Braet (UGent) noemt de aanpak van het voedingsaanbod "mogelijk de enige manier. Ons huidige aanbod is te calorierijk. Zelfs mensen die vroeger nooit overgewicht zouden ontwikkeld hebben, krijgen het nu. Mensen stimuleren om de juiste keuzes te maken, volstaat niet." >>9

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234