Donderdag 21/11/2019

Migranten

Minder migranten, meer inzicht in strategie smokkelaars

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Beeld BELGA

Door de controleacties rond het Brusselse Noordstation en op de snelwegparkings heeft België een beter beeld van de criminele netwerken die transitmigranten naar het VK smokkelen. Wat blijkt: de smokkelaars veranderen steeds van strategie.

Twee maanden nadat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) een actieplan aankondigde tegen de overlast van transitmigranten in en rond het Brusselse Noordstation, zitten er dagelijks in plaats van 400 nog maar 20 tot 50 migranten. Ook aan de bushalte van De Lijn onder het station, blijft het vrijwel leeg. Behalve tijdens de voedselbedeling: dan zijn er zo'n honderd migranten te vinden. Maar ook dat is slechts een fractie van de ruim 400 migranten die tot in mei dagelijks in het station verbleven.

Twee oorzaken

Waarschijnlijk heeft de vermindering van het aantal transitmigranten in het station twee oorzaken: de dagelijkse patrouilles van de spoorwegpolitie schrikken af en het goede weer drijft migranten richting het Maximiliaanpark. Politie Brussel verhoogt daarom de waakzaamheid. Tentjes en slaapzakken in park worden regelmatig opgeruimd zodat er geen camping ontstaat.
Het Noordstation is een belangrijke aanvoerlijn van transitmigranten. Elke dag opnieuw nemen tientallen migranten de trein naar snelwegparkings, waar ze - meestal stiekem, maar in toenemende mate met geweld - in vracht­wagens proberen te klimmen. 

Sinds private bewakers in februari begonnen met controles op de parkeerterreinen telden zij al 4.280 migranten op parkeerterreinen. De politie onderschepte nog eens 1.400 transitmigranten bij controles op het openbaar vervoer. Die controles moeten vooral de criminele netwerken blootleggen die transitmigranten naar Groot-Brittannië smokkelen. Daarom neemt de politie van alle illegale migranten op het grondgebied foto's en vingerafdrukken. Duiken ze later ergens anders op, dan is dat een aanwijzing over hoe zo'n netwerk opereert.
Uit de controles in het station en op de parkings blijkt dat de smokkelaars van strategie veranderen. Waar bendes voorheen elk één parking 'beheerden', zwermen ze tegenwoordig uit naar parkings in verschillende provincies. Ze verspreiden zich van de kust tot in Wallonië. De bendeleiders zitten vaak niet in ons land maar in Groot-Brittannië. Hun nieuwste strategie: handlangers met rubberbootjes naar België sturen om via de kust Engeland te bereiken.

Tanden bij

"De acties bewijzen hun nut", zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister Jan Jambon (N-VA). "Door de gangen en praktijken van mensensmokkelaars te analyseren en daarop in te spelen, slagen we erin hen geleidelijk weg te duwen. Daarvoor brengen we alle mogelijke informatie van verschillende diensten over hun manier van werken, bij elkaar. Onze diensten zijn nog serieuze tanden bij aan het steken op dit vlak."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234