Donderdag 25/04/2019

Binnenland

Minder middelen voor Agentschap Integratie en Inburgering door dalend aantal vluchtelingen

Een vluchteling in het Maximiliaanpark te Brussel. Beeld photo_news

Het dalende aantal vluchtelingen in ons land zorgt voor jobverlies bij het Agentschap Integratie en Inburgering. Dat bevestigt het Agentschap. In juli werden nog 735 vluchtelingen begeleid, een jaar geleden waren dat er nog 939.

"Het is niet meer dan logisch dat de extra middelen worden afgebouwd nu de vluchtelingenstroom vermindert", aldus Vlaams minister voor Inburgering Liesbeth Homans (N-VA). Bij het Agentschap werden in juli al acht personen ontslagen en wellicht moeten er nog meer personeelsleden afvloeien. Het aantal vluchtelingen dat bij het Agentschap aanklopt voor bijvoorbeeld cursussen Nederlands gaat dan ook in dalende lijn. In juni werden nog 1.117 personen begeleid, tegenover 1.689 in dezelfde maand een jaar eerder. In juli ging het om 735 tegenover 939 in 2016.

Extra middelen

"Vorig jaar kregen we 11,1 miljoen euro extra, waarmee we extra personeel konden aanwerven", is te horen bij het Agentschap. "Het bedrag voor dit jaar moet nog worden toegekend, maar zal lager liggen. De middelen worden berekend volgens de prestaties die we hebben geleverd." Het Agentschap heeft wel een deel van de extra subsidie opzij gezet om zich voor te bereiden op mogelijk langere begeleidingstrajecten.

"De manier waarop de afbouw van het extra personeel moet gebeuren is een managementkwestie en zal gebeuren in overleg met de vakbonden", weet Homans nog te melden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.