Maandag 26/09/2022

NieuwsVapen

Minder flashy verpakking voor e-sigaretten, maar Hoge Gezondheidsraad raadt ze wel aan als alternatief voor gewone sigaretten

Een man vapet. De Hoge Gezondheidsraad waarschuwt wel nog voor de giftige stoffen in e-sigaretten.  Beeld REUTERS
Een man vapet. De Hoge Gezondheidsraad waarschuwt wel nog voor de giftige stoffen in e-sigaretten.Beeld REUTERS

Begin niet met elektronische sigaretten, tenzij als vervanger voor klassieke sigaretten. Zo luidt het nieuwe advies van de Hoge Gezondheidsraad: hij vraagt de overheid vloeistoffen in e-sigaretten strenger te controleren en om verpakkingen minder aantrekkelijk voor jongeren te maken. Bevoegd minister Vandenbroucke geeft meteen gevolg aan het advies.

Brecht Herman

Volgens de recentste cijfers heeft 15,5 procent van alle Belgen ouder dan 14 jaar al eens een e-sigaret geprobeerd: 2,7 procent doet het af en toe en 1,4 procent dagelijks. In een leerlingenbevraging gaf 17 procent van de Vlaamse jongeren toe het voorbije jaar minstens één keer een e-sigaret te hebben gebruikt.

Experts in sommige andere landen zien een explosieve stijging van jongeren die vapen als een stoere hype aanzien. Reden genoeg voor de Hoge Gezondheidsraad (HGR) om zich na zeven jaar opnieuw over elektronische sigaretten te buigen. De raad is het wetenschappelijk adviesorgaan van de FOD Volksgezondheid en adviseert beleidsmakers over hoe onze gezondheid kan worden beschermd en verbeterd.

De HGR besluit dat e-sigaretten nog steeds af te raden zijn voor niet-rokers en zeker voor jongeren. “De e-sigaret is niet zonder risico, ze is potentieel schadelijk”, staat in het rapport. Er is niet alleen de verslavende nicotine die in sommige e-sigaretten terug te vinden is. Het is ook de rest van de vloeistof die in zo’n sigaret wordt verdampt en die de gebruiker inademt. In deze vloeistof kunnen meer dan 1.800 stoffen zitten, waarvan de veiligheid niet gegarandeerd is.

Professor Filip Lardon is kankerspecialist en medisch fysioloog aan Universiteit Antwerpen en werkte mee aan het advies van de Hoge Gezondheidsraad. Beeld ©  Tim De Backer
Professor Filip Lardon is kankerspecialist en medisch fysioloog aan Universiteit Antwerpen en werkte mee aan het advies van de Hoge Gezondheidsraad.Beeld © Tim De Backer

Professor Filip Lardon, kankerspecialist en medisch fysioloog aan de Universiteit Antwerpen die meewerkte aan dit advies, maakt zich weinig illusies: “Er is nog onvoldoende onderzoek gebeurd, maar er zullen ongetwijfeld schadelijke stoffen in zitten. Meestal zijn de aromatische ingrediënten – zoals vanille, kaneel, anijs en bepaalde karamelsmaken – goedgekeurd voor gebruik in voedingsproducten, maar weten we niet wat het effect bij het inhaleren is. Mogelijk verstoren sommige chemicaliën de celdelingen in de longen, waardoor er DNA-fouten ontstaan en ziektes zoals kanker de kop opsteken.” De raad vraagt daarom de huidige markt van e-vloeistoffen te bevriezen en geen nieuwe ingrediënten meer toe te laten, vooraleer alle bestaande stoffen zijn onderzocht.

Ook wil de HGR minder aantrekkelijke verpakkingen voor e-sigaretproducten. “We moeten af van de felgekleurde doosjes met een gezonde, blozende aardbei, cartoonfiguurtjes of aantrekkelijke smaaknamen zoals gummibeer en suikerspin, die duidelijk op jongeren zijn gericht”, zegt Lardon. Op de verpakking moeten er extra gezondheidswaarschuwingen komen.

Neutrale verpakkingen met waarschuwingsfoto’s van onder meer aangetaste longen gaan dan weer te ver. Zo zouden e-sigaretten op gelijke voet met gewone sigaretten worden geplaatst, en dat klopt niet. “E-sigaretten zijn een potentieel hulpmiddel om volledig te stoppen met tabak: ze worden substantieel minder schadelijk ingeschat dan roken. Ze vormen voor rokers een beter alternatief dan roken”, stelt de HGR.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) volgt het advies van de HGR en heeft al een koninklijk besluit klaar. “We gaan een lijst opstellen van toegelaten en verboden stoffen en regels over verpakkingen invoeren, zodat die minder aantrekkelijk worden.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234