Donderdag 28/01/2021

Update

Minder dan 1 op 2 mensen van vreemde herkomst heeft job

Beeld BELGA

Zowat één op de drie kinderen tot vijf jaar in Vlaanderen is van vreemde herkomst. Over alle leeftijden heen gaat het om 1,1 miljoen mensen of 17,5 procent. Dat blijkt uit de nieuwe lokale inburgerings- en integratiemonitor van de Vlaamse overheid. De cijfers uit het rapport bevestigen ook de "dramatische" achterstandspositie voor niet-EU-burgers, aldus bevoegd minister Geert Bourgeois (N-VA).

Begin 2012 telde Vlaanderen volgens de monitor 1.114.792 mensen van vreemde herkomst. Het gaat om mensen die van wie de huidige of eerste nationaliteit niet Belgisch is, of om Belgische kinderen van een ouder in die situatie. Zowat de helft komt uit de Europese Unie, waarvan een meerderheid uit onze buurlanden. Vijftien procent komt uit de Maghreblanden en ruim tien procent uit kandidaat-EU-lidstaten (inclusief Turkije).

Genk
Opvallend is dat in sommige steden ongeveer de helft van alle inwoners van vreemde herkomst is. Genk spant met 54 procent de kroon, Maasmechelen (44%), Vilvoorde (43%) en Antwerpen (42%) volgen. In centrumsteden als Gent, Mechelen en Leuven gaat het om ruim een kwart.

Vooral bij de jongsten is het aandeel mensen van vreemde afkomst hoog, gemiddeld 32 procent. In zes Vlaamse steden en gemeenten gaat het om meer dan twee op de drie kinderen jonger dan zes. Voor Baarle-Hertog - met traditioneel veel Nederlanders - is dat 81 procent, Maasmechelen (73%), Genk (72%), Vilvoorde (68%), Antwerpen (68%) en Machelen (67%) volgen.

Armoede
De jongste inburgeringsmonitor zoomt ook in op de sociaal-economische positie. Voor niet EU-burgers blijft die dramatisch, onderstreept minister voor Inburgering Bourgeois. "De armoedegrens is 3,8 keer hoger dan bij de autochtone bevolking. De tewerkstellingsgraad is maar 44 procent", aldus Bourgeois. Voor mensen van Belgische herkomst is dat 75 procent.

De mensen van vreemde afkomst die wel werk hebben verdienen vaak het minst. Het aandeel mensen in de laagste dagloonklasse (0 tot 100 euro) loopt op tot bijna zestig procent (Belgische herkomst: 25%).

Talenkennis
Ook op vlak van onderwijs en taal is er volgens Bourgeois een te grote achterstand. "Tot in de tweede generatie zien we een grote scholingsachterstand. Dat is dramatisch. Daar moet je op inzetten."

In Gent spreekt een derde van de mensen thuis geen Nederlands, in Antwerpen loopt dat op tot 41 procent van de kleuters. Ontoelaatbaar voor Bourgeois, die hamert op een betere kennis van het Nederlands. "Op Vlaams niveau zetten we de inhaalbeweging in onder meer door het taalniveau in de inburgering op te trekken, intensievere taaltrajecten bij VDAB door te voeren en door ook binnen het basisonderwijs taalbaden in te richten", verduidelijkt hij.

Uw gemeente
Volgens Bourgeois moet het integratiebeleid bij uitstek op lokaal niveau gebeuren. "Dat kan pas als de gemeenten objectieve cijfers hebben en die zijn er nu." Daardoor kan elk lokaal bestuur zien waar de knelpunten liggen en kan het daar gericht aan werken, aldus Bourgeois. "In de buurt en in de wijk komt echte integratie immers tot stand."

Bekijk de cijfers van uw eigen gemeente op de website lokalestatistieken.be. In de loop van de dag wordt al het cijfermateriaal er online geplaatst.

Geert Bourgeois (N-VA).Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234