Zondag 07/03/2021

milieu

Minder CO2, wel meer broeikasgassen

null Beeld ANP
Beeld ANP

De wereldwijde CO2-uitstoot nam niet toe in 2016. Toch raakte het klimaat verder in de problemen, door extra andere broeikasgassen.

Het bekt best lekker, in tijden van afkalvend poolijs, natuurrampen en klimaatvluchtelingen. De mondiale CO2-uitstoot is níet toegenomen. Het gas uit alle fabrieken en uitlaatpijpen bleef in 2016 stabiel, meldde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gisteren. En dat ondanks economische groei. In 2015 was de uitstoot ook vlak, maar jarenlang groeide vervuiling loeihard. De reden voor de huidige vlakke CO2-lijn: schoner energiegebruik.

Meer dan een twijfelachtig lichtpuntje mag dit niet heten. De klimaatafspraken uit het Parijs-verdrag betekenen dat de uitstoot van CO2 moet dalen, om in 2050 op nul te kunnen uitkomen. Voor de stabiele CO2-uitstoot hoeft dus de vlag niet uit, reageerde Greenpeace. De wereld is feitelijk nog geen stap verder in de uitvoering van de afspraken uit het klimaatakkoord uit 2015.

En dat is nog niet het hele verhaal. Het PBL zette ook op een rij hoe het gaat met de uitstoot van andere broeikasgassen. Methaan, dat in de lucht komt door veehouderijen, rijstproductie en het oppompen van fossiele energie. F-gassen uit apparaten, lachgas uit de bodem. Allemaal broeikasgas, waardoor de aarde opwarmt. Deze gassen namen wél toe, aldus het PBL. Neem die ontwikkeling mee, naast de rekensom voor CO2, en de totale hoeveelheid broeikasgassen in de wereld steeg met 0,5 procent.

Er is dus eigenlijk sprake van achteruitgang in plaats van stabiliteit voor het klimaat, zegt PBL-onderzoeker Jos Olivier. Hij hamert doelbewust op de ándere schadelijke gassen. De wereld gaat kooldioxide aanpakken, zegt Olivier, maar landen dreigen de rest te vergeten. Als ze zich blindstaren op vermindering van CO2 alleen, wordt het volgens de PBL-expert steeds moeilijker om de opwarming te beperken tot maximaal 2 graden. Dat is al zo'n kluif, maar het klimaat kent meer vijanden dan CO2 alleen. Bij de komende VN-klimaattop, dit najaar in Bonn, moeten landen ook over F-gas, lachgas en methaan in conclaaf.

Het is wel de vraag of er ruimte ontstaat voor discussie en resultaten rond alle broeikasgassen. De Amerikaanse president Trump kondigde aan dat zijn inzet is: bestaande afspraken openbreken. In een felle speech kondigde hij aan uit 'Parijs' te stappen. Andere landen, China en Europa voorop, willen vasthouden aan de beloften. Trump lijkt zijn strategie om te draaien. De VS willen toch aan Parijs meedoen, áls er aanpassingen komen. Zo'n strategisch welles-nietes over het bestaande klimaatverdrag, dreigt de kans op een breed aanvalsplan tegen diverse broeikasgassen te verkleinen.

Landen op een rij

China haalde rond 2005 de Verenigde Staten in als grootste CO2-bron ter wereld. Maar de Chinese uitstoot begint eindelijk te dalen. Weliswaar heel licht: in 2016 was het eigenlijk stilstand.

Ook in Europa bleef de CO2-uitstoot vorig jaar ongeveer gelijk. Vervuiling door economisch groei werd weggepoetst door zonne- en windenergie. Ook een switch van vieze steenkolen naar (het half zo vervuilende) aardgas hielp.

Alleen niet in India, waar de uitstoot liefst 4,6 procent steeg, door extra gebruik van olie, gas en kolen. In de VS daalde de uitstoot wat (-2 procent).
Net als in Rusland wierp een wat schoner energieverbruik de eerste vruchten af.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234