Maandag 13/07/2020

Minder asiel, meer euro, één politie, geen slots

Zoals elk jaar treden met de komst van het nieuwe jaar een aantal veranderingen in. Sommige gaan al meteen in op 1 januari, of althans in theorie, zoals de politiehervorming, andere volgen wat later.

Brussel

Eigen berichtgeving

Niet op 1 januari, maar wel over een maand wordt rijden met de trein duurder. De prijs van de kaartjes aan het loket stijgt met 2,99 procent. Ook de toepassingsvoorwaarden van heel wat passformules veranderen grondig (gebruiken voor 9 uur 's ochtends mag niet meer). De prijsstijging is volgens de NMBS nodig wegens de stijging van de index en van de exploitatiekosten. Er wordt vanaf februari ook een nieuwe getrouwheidskaart aangeboden die 2.900 frank kost en een heel jaar lang 25 procent korting verleent op de prijs van de biljetten. Wie dezelfde dag als de heenreis terugreist na 19 uur, rijdt gratis. Omdat ouderen sinds enkele maanden van een speciaal seniorentarief van vijftig frank per rit genieten, wordt de Golden Rail Pass afgeschaft voor reizen in tweede klasse.

Zoals de drukte aan de Dienst Vreemdelingenzaken dezer dagen bewijst, wordt al begin januari de nieuwe regeling voor de opvang van asielzoekers van kracht. Dat moet de komst van vluchtelingen naar ons land intomen. Nieuwe vluchtelingen zullen dan niet meer voor financiële steun bij de OCMW's terechtkunnen maar tijdens de asielprocedure enkel nog materiële hulp ontvangen in overheidscentra. De overgangsperiode wordt gespreid over vier maanden. Wie nu al in bestaande opvangcentra verblijft en dus onder het oude regime valt, mag een aanvraag indienen om het centrum voortijdig te verlaten en bij een OCMW aankloppen voor extra steun. Het gaat om vrijwillig vertrek voor asielzoekers die kunnen bewijzen dat ze een andere verblijfplaats hebben gevonden. Nieuwe vluchtelingen die het land binnenkomen voor de nieuwe regeling in voege treedt, worden ook meteen naar het OCMW doorgestuurd.

Ook de langverwachte politiehervorming krijgt dit jaar haar beslag. Op papier houden op 1 januari de gerechtelijke politie en de rijkswacht op te bestaan en is de federale politie een feit. Maar dat is vooralsnog theorie. De nieuwe leiders krijgen drie maanden de tijd om de nieuwe organigrammen op te stellen. Op 1 april kan de federale politie dan echt van start gaan. Zoals bekend is het de bedoeling om uiteindelijk te komen tot een geïntegreerde politiestructuur op twee niveaus. De eenmaking van de politiediensten op lokaal niveau moet rond zijn tegen het einde van het nieuwe jaar.

Vanaf 1 januari worden alle geslachte runderen die ouder zijn dan 30 maanden systematisch getest op BSE. Het eigenlijke testen gebeurt nadat Europa onze testcapaciteit heeft erkend. In afwachting koopt de overheid het vlees op. Ook vanaf volgende week gaat in heel de Europese Unie een verbod in om nog langer beendermeel te verwerken in veevoeder, wegens het gevaar van BSE-besmetting. Vismeel mag nog wel.

Op 1 januari wordt het gewaarborgd inkomen voor ouderen vervangen door een inkomensgarantie. Het recht op inkomensgarantie wordt geïndividualiseerd, waardoor iedereen vanaf een bepaalde leeftijd recht heeft op een inkomen van 181.530 frank per jaar of 15.128 frank per maand. Dat bedrag wordt met de helft verhoogd voor een alleenstaande (272.294 frank of 22.691 frank per maand). De aanvangsleeftijd ligt voortaan op 62 jaar en stijgt geleidelijk tot 65 jaar in 2009.

Vanaf 1 januari kan eindelijk de wet op de kansspelen van kracht worden. Die wet werd al in december '99 in het Staatsblad gepubliceerd, maar de uitvoeringsbesluiten zijn pas deze maand goedgekeurd en verschijnen vandaag in het Staatsblad. Lunaparken met geldspelen worden voortaan verboden terrein voor jongeren onder 18 jaar. Cafés mogen nog slechts twee bingo's hebben, waar niet meer dan 500 frank per uur op verspeeld kan worden. Alle slots moeten uit de cafés verdwijnen, de lunaparken krijgen een half jaar om zich aan dat verbod aan te passen.

België krijgt er op 1 januari voor het eerst sinds lang weer een bank bij. Het gaat om de Euroclear Bank, die de financiering op zich neemt van de afwikkeling van internationale beurstransacties. De bank wordt een dochter van Euroclear, de Brusselse clearing- en settlementorganisatie. Die deed tot nu toe een beroep op de Amerikaanse Morgan Guaranty Trust voor de financieringsoperaties, maar wil met de oprichting van de eigen bank zijn Belgische karakter benadrukken. Euroclear Bank beschikt al over een licentie van de Commissie voor Bank- en Financiewezen.

Niet vergeten dat we ook gloednieuwe gemeentebesturen krijgen. De gemeenteraadsverkiezingen dateren al van 8 oktober, maar zoals de wet het voorschrijft vindt de wisseling in de gemeentehuizen plaats "zo snel mogelijk na 31 december van dat jaar". Inmiddels zijn bijna 490 van de 589 nieuwe burgemeesters benoemd.

Met de installatie van de nieuwe gemeentebesturen treedt ook de nieuwe wet op de vergoedingen van burgemeesters en schepenen in werking. De vergoedingen zijn gekoppeld aan het aantal inwoners. In gemeenten met meer dan 80.000 inwoners ontvangt de burgemeester voortaan een vergoeding ter waarde van 120 procent van het loon van zijn gemeentesecretaris. In gemeenten met minder dan 5.000 inwoners verdient de burgemeester 75 procent van de secretariswedde. Schepenen strijken 60 tot 75 procent op van de burgemeestersvergoeding al naargelang de gemeente minder of meer dan 50.000 inwoners telt.

Griekenland wordt op 1 januari officieel het twaalfde land van de eurozone. Vanaf dat moment zal de drachme alleen nog als een uitdrukking van de eenheidsmunt bestaan, in een vaste en onveranderlijke wisselkoers. De Grieken zullen vanaf dan ook kunnen meepraten bij het bepalen van het Europese monetaire beleid. Overigens maken de landen van de eurozone zich het komende jaar op voor de volledige operationalisering van de euro met de introductie van munten en biljetten op 1 januari 2002. Zo zullen de banken de rekeningen vanaf 1 juli geleidelijk aan in euro omzetten.

(SD / GSC / RM)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234