Donderdag 27/02/2020

Mimi Lamote wijst aanbod VLD af

BRUSSEL l Bij de VLD doet zich nog altijd het probleem voor van het kopmanschap in Antwerpen. De partijtop onderhandelde daarover met Mimi Lamote, een van de weinige vrouwelijke topmanagers die het land rijk is. Maar die heeft er geen trek in: 'Politiek is geen streefdoel.'

Door Fabian Lefevere

Het was de bedoeling dat Lamote, die onder meer passeerde bij C&A en E5-mode, het VLD-lijsttrekkersprobleem in Antwerpen zou kunnen oplossen. Vrouw én ondernemer, het past in het progressieve imago dat de liberalen zich willen toemeten. Maar Lamote reageert afgemeten: "Ik ga níét in de politiek." Ze maakt daarmee ook een einde aan alle geruchten over andere partijen - CD&V en sp.A - die aan haar mouw trekken.

De Antwerpse VLD-lijst trekken zou ook wat moeilijk liggen. Lamote beleefde net gisteren haar eerste werkdag bij ZiekenhuisNetwerk Antwerpen en bouwde pas een huis in Tielrode. Dat ligt nog altijd in Oost-Vlaanderen.

De VLD blijft zo met zijn Antwerpse probleem zitten, ook al omdat voorzitter Bart Somers er zelf liever niet aan wil beginnen. En niet alleen dat: als het de partij menens is met haar vervrouwelijking moet ze ook nog haar eerste vrouwelijke lijsttrekker vinden. Dat kan Fientje Moermans kabinetschef Gwendolyn Rutten zijn in Leuven, al krijgt die het erg moeilijk om stemmentrekker Rik Daems van zijn sokkel te stoten. Het kan ook Maggie De Block in Brussel-Halle-Vilvoorde worden. Die is alvast officieel kandidaat-lijsttrekster.

De Block heeft weinig nationale renommee maar is erg populair in haar achtertuin, Merchtem en omstreken. In Merchtem is haar broer Eddie burgemeester en bij de verkiezingen van 2003 haalde ze 7.721 stemmen. Ter vergelijking: toenmalig lijsttrekster Annemie Neyts haalde er 25.919. Op Guy Vanhengel, Brussels minister en het vaakst genoemd als kopman, heeft ze het voordeel van haar afkomst. De VLD verwacht namelijk dat de stemmen veeleer te rapen zijn in Halle-Vilvoorde dan in Brussel.

De Block wil met een duoticket naar de verkiezingen. Ze haakt zich vast aan Luc Van Biesen, Vlaams schepen in Kraainem en VLD-Kamerlid. Hoe dan ook was de onrust gisteren nog niet weggeëbd bij de VLD-Kamerfractie. Omdat de partijtop wil vernieuwen en vervrouwelijken, wordt straks, na 10 juni, mogelijk een dozijn mannelijke fractieleden uitgewuifd. VLD-voorzitter Somers bezondigde zich daarmee aan onhandige communicatie en ging de lijstvorming nog eens persoonlijk uitleggen bij de Kamerleden.

De onrust bleef en werd vertolkt door (wellicht) afscheidnemende VLD'ers als Pierre Lano en Willy Cortois. Sommigen klaagden over de oneerlijkheid van de samenstelling van de lijsten. Er was ook misnoegdheid over de uitspraak van Somers' woordvoerder in deze krant dat Somers naar de lunch in het parlement ging enkel en alleen omdat hij honger had.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234