Dinsdag 18/02/2020

Magritte du Cinéma

Milquet zegt niet 'non' tegen communautair filmrelletje

Joëlle Milquet (cdH), minister voor Cultuur Franse GemeenschapBeeld RV

Franstalig minister voor Cultuur Joëlle Milquet (cdH) stelt zich luidop vragen bij de bekroning van twee Vlaamse acteurs op de uitreiking van de Magritte du Cinéma. 'Te zot voor woorden', klinkt het bij een hoge regeringsbron.

"Ik ben onthutst", zo verklaarde cultuurminister Joëlle Milquet op de bevoegde commissie van de Franse Gemeenschap. Daar werd Milquet ondervraagd over de uitreiking van de Magritte du Cinéma, de Waalse filmprijzen, zo'n twee weken geleden. De Vlaamse acteurs Veerle Baetens en Wim Willaert vielen daarbij in de prijzen, voor hun rollen in respectievelijk Un début prometteur en Je suis mort mais j'ai des amis.

Dat deed de afgelopen weken al wenkbrauwen fronsen in de Franstalige media, en kennelijk ook bij Milquet. "Dit verdient een debat", verklaarde de minister. "Was dit signaal van openheid noodzakelijk? Ik zou niet willen dat dit de indruk wekt dat we in onze eigen gemeenschap geen talent hebben."

Dat lokte reacties uit bij Vlaamse en federale politici. "Te zot voor woorden", klinkt het bij een hoge regeringsbron. "Maar we gaan haar het plezier niet gunnen te reageren."

N-VA-parlementslid Valerie Van Peel haalde dan weer uit op Twitter. "Weet je wat, mevrouw Milquet: splits het land. Dan maak je dit niet mee. Ocharme toch." In een reactie aan deze

krant voegde ze er nog aan toe dat "ze niet op zo'n debat zit te wachten".

Haar partijgenoot, Vlaams minister-president Geert Bourgeois, "betreurt de bekrompen uitspraken van minister Milquet. De Vlaamse Gemeenschap stelt zich ook in deze wel open op."

Wim Willaert en Veerle Baetens. De achthonderd leden van de Académie Delvaux hebben hen genomineerd en op hen gestemd.Beeld © belga

Twee culturen

Milquet ziet nochtans heil in één Belgische filmprijs, in plaats van een Vlaamse uitreiking (de Ensors) én een Waalse. "Dat is een discussie die we zouden kunnen voeren. Als de prijzen zouden worden verenigd, zou er minder polemiek bestaan."

"Ik zou op zich geen probleem hebben met een Belgische filmprijs", zegt Vlaams Parlementslid Jean-Jacques De Gucht, die in de Vlaamse commissie voor Cultuur zetelt. "Maar als Milquet dat vanuit zo'n motivatie wil doen, vind ik het bijna lachwekkend en kleinzerig."

Cultuur overschrijdt nu eenmaal grenzen, vindt De Gucht. "Als je die post bekleedt en je hebt dat niet door, zit je met een probleem. Door de tax shelter-regeling hebben we de afgelopen jaren aan beide kanten van de taalgrens fantastische producties kunnen maken en hebben we meer kunnen samenwerken. Hier een communautaire kwestie van maken, vind ik bijzonder jammer."

De filmsector staat niet meteen te springen bij één grote filmprijs. "Ik stel me die vraag niet eens", stelt Pierre Drouot, intendant van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). "De Ensors en de Magrittes worden op een andere manier georganiseerd en er wordt op een andere manier gestemd. Het zou er alleen maar complexer op worden om die uitreikingen samen te voegen. Uiteindelijk blijven het twee verschillende culturen, elk met hun eigen methode."

Daarin schuilt ook de verklaring, meent Drouot. "C'est la faute des flamands, dat kun je niet zeggen. Dit is een interne kwestie. De Magrittes worden uitgereikt door de Franse Gemeenschap, door de achthonderd leden van de Académie Delvaux. Zij bepalen de genomineerden, zij stemmen op de winnaar. Dus zij hebben gestemd op Veerle Baetens en Wim Willaert, en niet op Benoît Poelvoorde."

Steeds meer samenwerking

Peter Craeymeersch, gedelegeerd bestuurder van het Filmfestival Oostende, dat elk jaar de uitreiking van de Ensors organiseert, heeft ook zijn bedenkingen. "Er worden zo veel dingen gezegd, het ene al wat ongelukkiger dan het andere. Maar de realiteit is dat er steeds meer samenwerking is tussen de twee taalgemeenschappen én met het buitenland."

Het VAF steunt wel elk jaar vier Franstalige films met een minderheidsaandeel, en hetzelfde gebeurt in de andere richting. Dat ook Vlaamse acteurs meespelen in Franstalige films en vice versa, hoeft dan ook niet te verbazen. "Wim Willaert is een uitstekende acteur die in Franstalig België op handen wordt gedragen. Het zou toch jammer zijn moest zijn prestatie ondergeschikt zijn aan het feit dat hij een Vlaming is. Hetzelfde geldt voor Veerle. Ik zou het bijzonder jammer vinden, mocht mijn jury zo redeneren."

De jury van de Ensors redeneert kennelijk ook niet zo: vorig jaar ging de prijs voor 'beste actrice in een bijrol' naar Babetida Sadjo, een Franstalige Belg uit Guinee-Bissau, die te zien was in Waste Land. Agnieszka Grochowska (beste actrice in 2011 voor haar rol in Beyond the Steppes) is een Poolse en Mourade Zeguendi (beste acteur in een bijrol in 2013 voor Offline) is een Franstalige Brusselaar. "Ik heb daarover nooit kritiek gehoord, enkel aanmoedigingen."

Opvallend detail: toen Veerle Baetens in 2013 een European Film Award won voor haar rol in The Broken Circle Breakdown, hield ze een pleidooi voor België. "Ik hoop dat Vlaanderen en Wallonië samenblijven. Ik geloof hier echt in. We hebben hier iets speciaals en dat mag niet verbroken worden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234