Vrijdag 27/11/2020

Milquet sleept zich naar einde voorzitterschap

BRUSSEL

De kritiek op Joëlle Milquet en haar beleid nemen toe en dat is niet naar de zin van de cdH-voorzitster. Vragen erover worden evenmin geapprecieerd, bleek tijdens een tv-interview. Milquet liep kwaad weg.

Sinds 1999 staat ze aan het hoofd van haar partij. Een eeuwigheid. Het cdH en Joëlle Milquet, het één is onlosmakelijk verbonden met het ander. En toch, nu het aftellen is tot Benoît Lutgen het over een handvol maanden van haar overneemt, krijgt Milquet een storm van kritiek over zich heen. Ze heet een ‘omni-présidente’ te zijn, haar beleid wordt omschreven als autoritair. Chaotisch ook. Maar leg dat vooral niet voor aan ‘Madame Non’ zelf, ondervond een RTBF-journaliste afgelopen weekend.

In de marge van een cdH-gezinsdag in Chevetogne in de provincie Namen werd de voorzitster gevraagd of ze de kritiek op haar persoon kon weerleggen. En dat beviel haar allerminst. “Gaat het hier nog over de gezinnen, of is dit een psychiatrische analyse?”, fulmineerde Milquet terwijl ze buiten beeld stapte.

Dat de dissidente stemmen binnen haar partij een punt zouden hebben, ontkende Milquet. “U mag alle politieke verantwoordelijken hier aanwezig daarover ondervragen, ze zullen u hetzelfde zeggen.” De anonieme getuigen omschreef ze in één adem als ‘lafaards’.

Milquet mag er dan niet op in willen gaan, er is duidelijk iets aan de hand. De Franstalige krant La Libre Belgique vatte het recent nog samen onder de noemer: ‘Wat heeft er Joëlle Milquet toch gebeten?’. Want feit is dat Milquet de jongste tijd voor een paar bijzondere demarches tekende. Om te beginnen stelde ze vorige week in de weekendeditie van dezelfde krant een ‘plan voor Brussel’ voor. Een plan dat redelijk licht uitviel, maar dat terzijde. Milquet deed dat zonder haar Brusselse partijgenoten, die in Brussel mee in de regering zitten, daarin te kennen.

Een dag later, op televisie. Milquet maakte het zogenaamde Robin Hoodproject met de grond gelijk. Dat onderwijsplan wordt nochtans gedragen door Marie-Dominique Simonet, de bevoegde minister in de Franse gemeenschapsregering voor... cdH. Dat schoot niet alleen binnen haar eigen partij in het verkeerde keelgat, maar kon ook bij coalitiepartijen PS en Ecolo op weinig appreciatie rekenen.

Waarom doet Milquet wat ze doet? Door de peilingen, klinkt het. Die zijn lichtjes dramatisch. Waar het cdH bij de verkiezingen in juni vorig jaar nog ruim boven 14 procent uitkwam, voorspelt een recente prognose van La Libre een povere 10 procent. Zo wil Milquet haar partij niet achterlaten en dus moet er actie ondernomen worden. Hoe? Door meer te communiceren en de pijlers van het Centre Démocrate Humaniste meer te benadrukken. Het cdH was de laatste tijd te onzichtbaar, luidde het verdict, en dus moet de partij - bij monde van Milquet, wie anders? - zich meer profileren.

Openstaande rekeningen

Nog een vraag: waarom komt er nu plots kritiek op wat ze doet? Ook daar is een simpele reden voor: het voorzitterschap van Milquet nadert zijn einde, het is het uitgelezen moment om openstaande rekeningen te vereffenen. “Nu ze straks niets meer te vrezen hebben, kunnen sommigen het niet laten om haar in de rug te schieten. Maar toen ze de kans hadden om iets te zeggen, bleef het stil”, getuigt een cdH-minister in Le Soir. “Dit hadden ze nooit gedurfd wanneer ze niet zou opstappen.”

Een klassieke vadermoord, maar dan eentje op een voorzitter die zelf haar afscheid regisseerde. Milquet beseft zelf ook dat bijna twaalf jaar aan het hoofd van een partij meer dan lang genoeg is. Daarom werd in 2009 al vastgelegd dat Waals minister Benoît Lutgen haar zou opvolgen, zodra de onderhandelingen over een nieuwe federale regering afgerond zouden zijn. Dat punt is nog niet in zicht en dus werd de datum voor de wissel (in april, vlak na de desastreuze peiling van 10 procent, AVB) aan het einde van deze zomer gezet.

Milquet is blij met die regeling, ze maakt haar partij uniek, vindt ze. “Nergens anders wordt de opvolging zo lang op voorhand voorbereid, in geen enkele andere partij wordt de nieuwe generatie zo goed klaargestoomd als bij het cdH.” Dat ze op 31 augustus de fakkel doorgeeft aan Benoît Lutgen, is haar eigen keuze, benadrukt ze, en ja, ze kijkt ernaar uit.

Aan de kritiek te horen, is ze niet de enige.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234