Zaterdag 03/12/2022

Miljoenen vissen sterven in door olielek getroffen gebied

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

In het gebied van de Golf van Mexico dat het hardst getroffen werd door het olielek na de ramp met het BP-boorplatform Deepwater Horizon vinden massale vissterftes plaats. Het gaat om miljoenen vissen. Ondertussen lijkt ook een groot deel van de als bij mirakel verdwenen olie - tussen 20 april en begin augustus lekte bijna een miljard liter - te zijn gevonden: die ligt in een tot vijf centimeter dikke, alles verstikkende laag op de bodem van de Golf. De jongste twee dagen is overigens opnieuw veel olie aan het aanspoelen in de Mississippidelta.

De doodsoorzaak van de vissen die nu en masse komen bovendrijven is naar alle waarschijnlijkheid zuurstofgebrek. De gelekte olie in de Golf van Mexico trekt olie-etende bacteriën aan en die bacteriën halen de voor andere levende organisme levensnoodzakelijke zuurstof uit het water. De rol die het extreem giftige Corexit, het oplosmiddel waarvan BP tegen het advies van de Amerikaanse overheid in bijna acht miljoen liter op de olievlek sproeide, in de massale sterfte speelt is niet duidelijk.

"Gebeurt wel vaker"
Dat zou kunnen blijken uit analyse van de viskadavers. Dat moet gebeuren door het Department of Wildlife and Fisheries en the Environmental Protection Agency en door The National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), maar die hebben nog geen interesse getoond. NOAA wenst zelfs niet te reageren, Wildlife en Fisheries weigerde in te gaan op vragen van journalisten, maar stuurde wel een persbericht uit. Daarin stelt het dat vissterfte door zuurstofgebrek wel vaker gebeurt in de Golf.

"Eigenlijk alles wat hier in het water zit, sterft"
De plaatselijke bevolking wijst echter grote verschillen met de vissterftes uit het verleden en wat ze nu zien. Zo waren de vissterftes van een veel kleinere omvang. Bovendien troffen ze doorgaans maar één soort of hoogstens een paar. Nu moet alles er aan geloven: van de kleinste visjes tot forellen, pijlstaartroggen, krabben, kreeften, zeesterren en palingen. "Eigenlijk alles wat hier in het water zit, sterft", volgens Plaquemines Parish President Billy Nungesser. Inclusief een baby-walvis.

Nieuwe olie
Gisteren begonnen luisteraars in de regio het plaatselijke radiostation te bellen met de melding dat er opnieuw olie aan het aanspoelen is. Die is rood en dik. Of het nog olie is afkomstig van het Deepwater-lek weet niemand. Dat die olie in elk geval niet zomaar opgelost is, is nu wel duidelijk.

Opgeloste olie ligt in dikke laag op bodem

In augustus meldde het Witte Huis triomfantelijk dat "ongeveer drie vierde van de olie die verspreid werd in de Golf van Mexico na een lek van het olieconcern BP" ondertussen was opgeruimd. "76 procent van de gelekte olie is niet meer aanwezig. Het merendeel werd opgeruimd of verbrand. Ook Moeder Natuur heeft haar deel gedaan", aldus adviseur Carol Browner. Ondertussen hebben drie onafhankelijke onderzoeken van drie verschillende universiteiten aangetoond dat dat een enorme leugen was. Ze ontdekten dat tussen 75 en 80 procent van de gelekte miljard liter olie helemaal niet opgelost is, maar zich nog steeds in de Golf van Mexico bevindt.

De voorbije week ontdekte Samantha Joye, professor Marine Sciences aan de University of Georgia met een diepzeeduikboot op de oceaanbodem tussen de plaats van het lek en de kust een laag olie die 5 centimeter dik is. Een "oil highway" noemt ze het.

Het ziet er dus naar uit dat het meeste van de olie gewoon naar de bodem is gezonken. Onder de olie vonden ze een massa dode garnalen, wormen en andere diertjes die de basis van de voedselpiramide in de Golf vormen. (mvl)

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234