Vrijdag 05/03/2021

Miljoenen uitzinnige Marokkanen rouwen om Hassan II

Talrijke Marokkaanse Belgen gaan naar vaderland om veertig dagen lang te rouwen

Brussel / Rabat.

Eigen berichtgeving

Miljoenen mensen troepten gisterennamiddag samen in de straten van de Marokkaanse hoofdstad Rabat om een glimp te kunnen opvangen van de stoet waarmee koning Hassan II ten grave werd gedragen. De 70-jarige Marokkaanse monarch stierf vrijdagavond aan een hartaanval. Zijn zoon Sidi Mohammed legde kort daarna de eed af als troonopvolger.

Talrijke Marokkanen uit het buitenland, onder wie ook honderden nieuwe Belgen, vertrokken spoorslags naar Marokko om er deel te nemen aan de rouwperiode van 40 dagen.

De begrafenisstoet leidde tot uitzinnige taferelen. Zenuwachtige ordetroepen hadden nauwelijks de mankracht om de naar schatting twee miljoen toeschouwers in bedwang te houden. Terwijl staatshoofden zoals de Amerikaanse president Bill Clinton, de Israëlische premier Ehud Barak, de Palestijnse president Yasser Arafat, maar ook koning Albert en minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel, achter de kist schreden, vielen langs de kant van de weg honderden mensen in katzwijm. Sommigen vielen uit de bomen.

De staatshoofden maakten van de begrafenis gebruik om bilaterale ontmoetingen te houden. Zo vond er een gesprek plaats tussen de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika en Barak. De bevolking schreeuwde zijn treurnis uit. "Onze koning is dood. Hoe kunnen we onze wonden zonder hem ooit helen", zo werd geroepen.

Het verdriet was ook religieus geïnspireerd. Hassan II werd gezien als een afstammeling van de profeet Mohammed, die het islamitische geloof verspreidde. De 38-jarige Aziza kwam daarom voor het afscheid speciaal vanuit haar dorp Temara naar Rabat afgezakt. "De weg was twintig kilometer lang, maar we voelden ze niet. We waren te geschokt door het verdriet. Hassan was onze vader. Zijn zoon Mohammed beschouwen we als onze broer. Hij zal ons voorspoed brengen", verklaarde ze.

In België werd ook gerouwd. Er waren erediensten in de moskeeën, maar talrijke Marokkanen besloten naar hun vaderland te trekken. De buurt rond het Gentse Emilius Seghersplein lag er gisteren verlaten bij. De wijk is zo goed als leeggelopen na het nieuws van de dood van koning Hassan II. "Dat iedereen nu naar Rabat wil, is niet zo verwonderlijk", zegt de 78-jarige bejaarde achterblijver Hassan Zerrit. "Bij dergelijke gelegenheden wil een volk zich één voelen. Marokkanen zijn erg chauvinistisch en koning Hassan was voor hen Marokko." De jongere nieuwe Belgen liggen niet zo wakker van de hele situatie. "Wij zijn geboren in België en voelen ons daardoor half Belg en half Marokkaan. Een moeilijke situatie. Hier in België worden we als vreemdelingen behandeld, ginder in Marokko ook", zegt een jongere. "Ik voel nu hetzelfde als toen koning Boudewijn stierf: ik heb een grote eerbied voor de koning en voel een zeker gemis, maar ik zal er geen traan om laten."

Hassan regeerde Marokko meer dan 38 jaar. Hij is na koning Hoessein van Jordanië in februari de tweede monarch die dit jaar in de Arabische wereld overlijdt. Net zoals Hoessein werd hij gisteren door verschillende wereldleiders geprezen om zijn diplomatieke bemiddelingskwaliteiten, al regeerde hij wel als een absoluut monarch over een land waar de mensenrechtensituatie pas in de laatste jaren verbeterde.(MR / CG)

Pagina's 9 en 10

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234